Cukrzyca to nie wyrok! Żyj aktywnie.

Dieta śródziemnomorska- wzorowy model żywienia w cukrzycy i nie tylko

mbAnita

Ostatno dużo dyskutuje się na temat diety śródziemnomorskiej i płynącej z jej stosowania korzyści zarówno dla zdrowia jak i dla szczupłej sylwetki ciała.

Różni się ona zdecydowanie od zwyczajów żywieniowych stosowanych w Europie północnej, co tłumaczy rzadsze występowanie w basenie Morza Śródziemnego występowanie chorób sercowo-naczyniowych

Cechy charakterystyczne diety śródziemnomorskiej.

1. Mało nasyconych kwasów tłuszczowych (masło, smalec, tłuste mięso, smażenie na tradycyjnych tłuszczach)

2.Dużo jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ryby, orzechy, oliwa z oliwek)

3. Dużo naturalnych antyoksydantów (dużo warzy i owoców, nasion strączkowych)

4. Dużo błonnika (produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym)

5. Umiarkowane spożycie mleka, sera, jogurtu

6. Umiarkowane spożycie alkoholu- czerwone wino do posiłków

Żeby zasady tej niewątpliwie korzystnej diety były stosowane na szerszą skalę można wprowadzić pewne modyfikacje do warunków polskich np; w diecie śródziemnomorskiej nie używa się  masła do smarowania pieczywa. U nas  można stosować miękkie margaryny o wysokiej zawartości kwasów nienasyconych (unikać utwardzanych ponieważ zawierają szkodliwe tłuszcze- jest to niestety częsty dodatek wyrobów cukierniczych).


Polecamy:

  • Alkohol a cukrzyca – jak piją diabetycy

mbAnita



  • http://www.magdalirl.com.pl Liza Gugała, Szczecin

    Wiedza nt zdrowego odżywiania i zwalczania plagi cukrzycy; jest tak manipulowana, że przekłada się na rosnącą liczbę zachorowań na cukrzycę oraz plagę otyłości.
    Należy jednak zachować rozsądek i poznać realia. Czyli, pamiętajmy i zakodujmy sobie raz na zawsze,
    w naszej świadomości oraz pamięci, że odżywienie własnego organizmu to baza w oparciu o którą realizujemy aktywność życia.
    Należy zatem zapamiętać, że POWODEM ZACHOROWAŃ na cukrzycę typu 2 jest spożywanie każdej bez wyjątku MĄKI (pęknięcia wiązań międzycząsteczkowych w strukturze skrobi, jako negatywny SKUTEK MIELENIA zboża na mąkę) oraz CUKRU białego spożywczego.
    Ludzie, którzy nie spożywają tych dwóch produktów zwyczajnie NIE CHORUJĄ NA CUKRZYCĘ TYPU 2.
    WYPADA to wreszcie LUDZIOM powiedzieć !!!
    Mózg odżywia się glukozą. Wobec tego najlepszym dla mózgu paliwem jest Chleb typu KR-IRL (80% NISKICH węglowodanów), a więc tych które nie skutkują powstaniem tej zabójczej choroby, dając jednocześnie energię przez 4-5 godz.
    Puenta: cukrzycę typu 2 tworzą mąka i cukier biały spożywczy. Wystarczy ich nie spożywać, to wówczas możliwości zachorowania na cukrzycę typu 2 = 0%

    Zwalczenie cukrzycy typu 2, jej objawów również uregulowanie poziomu cukru we krwi tworzy realizacja wiedzy, której mało kto realnie chce przestrzegać, a która to wiedza skutkuje ulgą oraz wyleczeniem.
    Ta wiedza ROZWIĄZUJE !! problem nadwagi i otyłości, również cukrzycy typu 2, przekazem na stronie internetowej, ADRES:
    http://www.magdalirl.com.pl
    Jest to ewenement w skali kraju i całej Europy. Niezwykle ważna jest też treść z książki pt.:
    PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Znajdują się w niej unikatowe tabele żywieniowe tzw. Indeks Żywieniowy tj. IŻ produktu.
    Chleb typu KR-IRL stanowi aktualnie o wartości zdrowia oraz szczupłej prawidłowej sylwetce. Jest w nim ogromna energia i czystość biologiczna produktu zarazem.
    Obecnie mało kto, o tym w Polsce wie. O swoje zdrowie musimy przecież zadbać sami. To wtedy je wygramy!
    Wszelkie natomiast choroby związane z otyłością i cukrzycą typu 2 pominiemy, jeśli wyeliminujemy otyłość. Aby tego dokonać należy spożywać Chleb typu KR-IRL oraz żywność wg wartości tzw. Indeks Żywieniowy, tj. IŻ produktu. Jemy bez większych zahamowań, smacznie i dużo, a przede wszystkim energetycznie oraz BEZ UCZUCIA GŁODU.
    Zmęczenie jest nam wtedy obce, a kreatywność myślenia zaskakuje nas samych. Zdrowiejmy i szczuplejmy zarazem !!
    Takie odżywianie NIE JEST DROGIE, a wręcz WYJĄTKOWO TANIE, ponieważ zjadamy wówczas mniej drogich produktów, i to dlatego; że Chleb typu KR-IRL syci niewyobrażalnie przez 4-5 godz., ELIMINUJĄC GŁÓD, a gwarantuje przy tym odżywienie BIOLOGICZNIE WZORCOWE !!.
    NIE możemy być GŁODNI !!. Jeśli nie potrafimy opanować głodu to żadna DIETA nie ma SENSU !!.
    Ta wiedza to puenta pozytywnego i energetycznego życia, którego jakość należy NIEZWŁOCZNIE poprawić.
    Spróbujmy tak jeść, a optyka postrzegania rzeczywistości będzie dla nas nowym wartościowym doznaniem.
    L. G. Szczecin

  • Anita

    Dziękujemy za przepis na zdrowy chlebek jaglano-ryżowy. Ponieważ ten produkt zawiera 78% węglowodanów pacjenci stosujący insulinoterapię muszą go przeliczać następująco: w 100 g chlebka zawarte jest 78 g węglowodanów, co stanowi 7,8 wymiennika węglowodanowego co następnie trzeba przeliczyć na dawkę insuliny w zależności od wskazań lekarza

  • http://www.magdalirl.yoyo.pl/index8.php Arletta ENDERS, W-wa

    MOTTO: WW, muszą uwzględniać JAKOŚĆ węglowodanów, to PODSTAWA !!

    50. TEMAT:
    WW, tj. WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE, wyłącznie JAKO; NISKIE węglowodany, TAK!!

    PODPOWIEDŹ:
    Na śniadanie zalecane są; 5 WW. Stanowi to ok. 100 gram ciemnego chleba, lub ok. 5 sztuk gotowanych ziemniaków tj. ok. 400 gram, tychże ziemniaków.

    Oczywiście 1 WW to 10 gram węglowodanów przyswajalnych.
    Ja pomagam mojemu lekarzowi i dostosowałam te wymienniki do tabel tzw. NISKIE węglowodany.

    Uzyskałam wyraźną STABILIZACJĘ; poziomu cukru po spożyciu:

    100 gram ciemnego chleba podnosi NIESTETY poziom cukru o ok. 40% wzrostu.
    400 gram ziemniaków gotowanych podnosi poziom cukru do 20% wzrostu.
    Ryż podnosi ok. 18%, a banan 20% czyli nisko.
    Chleb pszenno-żytni o ok. 74% wzrostu tj. tak jak czysta glukoza, i to jest istny HORROR !!.

    Są to OGROMNE różnice wzrostu poziomu cukru, NIE UWZGLĘDNIONE w tabelach z WW !!!!!!.
    Czemu ludzie o tym NIE WIEDZĄ i męczą się, nie mogąc opanować POZIOMU CUKRU ?!.

    Osoby które będą się opierały WYŁĄCZNIE na przeliczaniu WW, tj. przyswajalne węglowodany, i będą brały pod UWAGĘ wyłącznie ILOŚĆ, nie patrząc na jakość, powtórzę na JAKOŚĆ !!, A WIĘC nie będą wiedziały jak wysoko podnosi się cukier po poszczególnych produktach,

    to SZALEJĄCE CUKRY będą u Nich Z A W S Z E !! i NA zawsze, z W I A D O M Y M I
    KONSEKWENCJAMI.

    Należy uregulować poziom cukru po spożyciu, do niskiego tzw. ZALECANEGO, w miarę stabilnego,
    a wtedy nasz lekarz będzie miał łatwiejsze zadanie.

    NISKIE węglowodany; są na stronie !!!;
    ADRES_______: http://www.magdalirl.yoyo.pl/index8.php

    DOSTOSUJ swoje WW do tabel z NISKIMI węglowodanami, a zobaczysz ogromną zmianę, i wyraźną STABILIZACJĘ, poziomu cukru. Jednak po przeczytaniu i przemyśleniu tekstu poziom CUKRU nie zacznie się stabilizować. Należy ZATEM zmiany wprowadzić SAMEMU, czyli ZAMIENIĆ produkty ZJADANE !!!, w cukrzycy, a wtedy DOPIERO zaobserwujemy ZMIANĘ i POLEPSZENIE stanu zdrowia.

    W Y S T A R C Z Y zapoznać się z treścią książki !!!;
    pt_______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.

    Są tam tabele z różnymi produktami. My wybieramy tabele tzw. ZALECANE i DOZWOLONE. Wykluczamy produkty tzw. ZAKAZANE. Zaczynamy wtedy dopiero, O P A N O W Y W A Ć nasz cukier !!.

    Artykuł ten MOŻE być wykorzystany przez W S Z Y S T K I C H pragnących, Ż Y Ć dłużej i zdrowiej.
    I N S T Y T U T naukowo-badawczy im. Prof. Ryszard Lorenca w Krakowie, Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 012 359 70 15, telefon/fax: 012 358 77 30

    ARTYKUŁ jest oczywiście do W O L N E G O wykorzystania.
    Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią I D E N T Y F I K A C J Ę zjawisk, które są wyewoluowane przez P R Z Y R O D Ę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić.
    Takie PRZESŁANIE ma ten właśnie artykuł.

    Chodzi też o to, że stale MÓWIMY o rozszerzaniu się chorób tzw.
    PLAGA OTYŁOŚCI, oraz; PLAGA CUKRZYCY TYPU 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.
    Dla nas tj. INSTYTUTU IRL KRAKÓW, określenie cywilizacja wiąże się z podawaniem ludziom wiedzy;
    PRAWDZIWEJ i JASNEJ, oraz Ł A T W E J do potwierdzenia. Dopiero WTEDY mówimy
    o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia PRECYZYJNĄ ocenę
    P R A W D biologicznych. Ten artykuł ma takie właśnie P R Z E S Ł A N I E.

    Autorem powyższego artykułu jest: P. Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant INSTYTUTU IRL KRAKÓW.
    A r t y k u ł dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a: A. E. Warszawa

    W cukrzycy bardzo pomaga, dostosowanie diety do tzw. NISKICH węglowodanów, i nie chodzi bynajmniej o ilość, czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !!.
    Stąd te tzw. SZALEJĄCE CUKRY !!.

  • Karolina MURRAD, Toruń

    Naukowcy z krakowskiego __INSTYTUTU IRL KRAKÓW, będą nominowani
    do nagrody im. Alfreda NOBLA w Sztokholmie, dziedzina MEDYCYNA, Szwecja roku 2010.
    POWÓD:
    1. skomponowali przepis na __CHLEB typu KR-IRL, najzdrowszy aktualnie chleb dla człowieka,
    2. sklasyfikowali prozdrowotnie żywność, w tabelach tzw. __INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu,
    3. przedstawili spójną teorię, popartą badaniami laboratoryjnymi, która daje realne i FINALNE rozwiązanie problemów: OTYŁOŚCI, również Cukrzycy typu 2,
    4. opracowali i przedstawili zestaw ćwiczeń na __MIĘŚNIE OKOŁOKRĘGOSŁUPOWE, które
    w praktycznej, indywidualnej realizacji, rozwiązują problem BÓLÓW KRĘGOSŁUPA u człowieka.
    5. przedstawili spójny program oszczędności żywieniowych, dla organizmów żywych w stanie ekosystemu planety Ziemia.
    PUENTA: __IMPONUJĄCE !!

    Patrz strona !!
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL.com.pl

  • lidia balinska

    Powyższe komentarze to spam – nie mający związku z tematem, czyli dietą śródziemnomorską. Proszę o usunięcie komentarzy jako kryptoreklamę produktu.


POLECA: BARBARA NIEWIADOMSKA
SPECJALISTA DIETETYK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Poradnik gratis

diabetyczne zabiegi Pawła

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.