Krowie mleko przyczyną cukrzycy typu 1 u dzieci ?
W cukrzycy typu 1 układ odpornościowy atakuje komórki trzustki odpowiedzialne za wytwarzanie insuliny. Istnieją dowody świadczące o wpływie diety,
a dokładniej nabiału na tę chorobę. Zdolność białka do inicjowania cukrzycy typu 1 została udokumumentowana w literaturze medycznej. Inicjaja tej choroby prawdopodobnie wygłąda tak:
- dziecko nie jest karmione mlekiem matki wystarczajco długo, zamiast tego dostaje mleko krowie, być może w proszku
- mleko trafia do jelita cienkiego, gdzie rozkładane jest na aminokwasy.
- u niektórych niemowląt mleko nie jest w pełni trawione i krótkie łańcuchy aminokwasów lub fragmenty oryginalengo białaka pozostają w jelicie.
- te niekompletnie strawione fraagmenty biełek mogą przedostać się do krwi
- układ odpornościowy rozpoznaeje je jako najeźdźców i niszcczy
- niestety niektóre z tych fragmentów wygłądają dokładanie tak samo jak komórki trrustki, które wytwarzają insulinę
- układ odpornościowy traci zdolność odróżnieania fragmentów białaka krowiego od komórek trzustki i niszczy obydwie struktury, uniemożliwiając produkcję insuliny przez dziecięcą trzustkę.
- niemowle staje się diabetykiem na całe życie.
Z oczywistych przyczyn jest to jeden z najbardziej kontrowersyjnych poglądów we współczesnej nauce o odżywianiu.
Żródło: ,,Nowoczesne zasady odżywiania” T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell II.
« Poprzedni Następny »