Cukrzyca to nie wyrok! Żyj aktywnie.

Najnowsze badania na temat spożycia kawy w zapobieganiu cukrzycy typu 2

Paweł Rogowicz

 

kawa a ryzyko cukrzycy 2

Regularne, umiarkowane spożycie kawy może zmniejszyć  ryzyko zachorowania na typ 2 cukrzycy.

Ponad 370 milionów ludzi na świecie choruje na cukrzycę co czyni ją jednym z najbardziej istotnych problemów zdrowotnych. Aby uczcić Światowy DzieńWalki z Cukrzycą, ISIC opublikowało  zaktualizowany raport przedstawiający najnowsze badania na temat kawy i cukrzycy typu 2.

Kluczowe wyniki badań obejmują:

  • Dane epidemiologiczne wskazują, że picie 3,57 filiżanek kawy dziennie jest związane z w przybliżeniu z 25% niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, w porównaniu do spożywania zerowego lub ilości  mniejszej niż dwie filiżanki dziennie.
  • Kofeina zawarta w kawie odgrywa tu prawdopodobnie małe działanie ochronne związane z zachorowalnością na cukrzycę typu 2 . Badania sugerują, że zarówno kawa z zawartoscią kofeiny oraz kawa bezkofeinowa  powodowała niższe ryzyko wystapienei cukrzycy typu 2
  • Z badań wynika, że ​​regularne, spożycie kawy (z kofeiną) bardziej chroni przed cukrzycą typu 2  kobiety z wszystkich grup etnicznych niż mężczyzn

images (16)Raport podnosi również niektóre z kluczowych mechanistycznych teorii, które stanowią podstawę do ewentualnego związku między spożyciem kawy a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę. Obejmuje to „Hipotezę wydatku energetycznego”, co sugeruje, że zawartwa w kawie kofeina pobudza metabolizm i zwiększa wydatek energetyczny oraz  ”hipotezę” pobudzonego metabolizmu węglowodanów, przy czym uważa się, że składniki kawy odgrywają kluczową rolę, wpływając na równowagę glukozy w organizmie.Raport jest także podzbiorem teorii, które sugerują, żę  kawa zawiera składniki, które mogą poprawić wrażliwość na insulinę, (efekty hormonalne lub zmniejszenie zapasów żelaza w organizmie). Zaktualizowany raport jest oparty na podstawie sprawozdania Światowego Kongresu w sprawie zapobiegania cukrzycy, które odbyło się w 2012 roku i został przedsawiony z najnowszymi badaniami z tego zakresu w ubiegłym roku.

Opinia redakcji 

Kawa zawsze uznawana jest jako nieodzwony element wielu diet w tym diet dla diabetyków, może dlatego że znacznie hamuje apetyt.Należy jednak zwrócić uwagę na to że spożycie kawy w przedsawionej w artykule ilości nie jest korzystne dla osób z nadciśnieniem tętniczym i nie zastapi odpowiedniej diety oraz aktywnego trybu życia. Nie mniej jednak nie nalezy lekceważyc ,,mocy” tego napoju i jego udowodnionych korzyści dla diabetyków. 


Polecamy:

  • Alkohol a cukrzyca – jak piją diabetycy

Paweł Rogowicz

Opis Pawła




POLECA: BARBARA NIEWIADOMSKA
SPECJALISTA DIETETYK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Poradnik gratis

diabetyczne zabiegi Pawła

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.