Cukrzyca to nie wyrok! Żyj aktywnie.

Pionierska operacja szansą dla cukrzyków — czy to przełom w polskiej diabetologii

mbAnita

Od wielu lat toczą się na świecie badania nad sposobem wyleczenia cukrzycy, szczególnie typu 1, dawniej nazywanej insulinozależną. W Warszawie po raz pierwszy w Polsce przeprowadzono przeszczep komórek produkujących insulinę (komórki B wysp trzustkowych). Czy będzie to jednak nadzieja dla wszystkich chorych na cukrzycę w Polsce?

Chwała polskim naukowcom za pionierską w naszym kraju operację. Na wyniki skuteczności tego zabiegu i jego ewentualne konsekwencje trzeba jeszcze będzie poczekać. Czy jednak podobna chwała należy się mediom i czy polski pacjent w tej chwili powinien zbierać pieniądze na ten kosztowny zabieg?


Pacjent ma prawo do informacji rzetelnej, ale jednocześnie dla niego zrozumiałej.

W prasie, internecie i tv pojawiły się informacje na temat nowatorskiego zabiegu przeszczepu wysp trzustkowych i jej ewentualnego powodzenia w wyeliminowaniu problemu cukrzycy.

www.tvn24.pl/12690,1550525,wiadomosc.html

Co dziś wiemy o transplantologii jako jednej z możliwości leczenia cukrzycy?

Przeszczepianie całej trzustki nie uważa się za doskonałą i rutynową w leczeniu cukrzycy. Pierwszego takiego przeszczepu dokonano już 1966 roku. Dziś z takiej formy leczenia korzysta się najczęściej, gdy istnieje potrzeba przeprowadzenia jednoczesnego przeszczepu nerki z powodu jej niewydolności. Są to pacjenci z zaawansowanymi powikłaniami cukrzycy, którzy wymagają leczenia nerkozastępczego (dializy). Zabieg może się wiązać z wieloma powikłaniami do zgonu włącznie, które wynikają z powikłań pooperacyjnych, ale również ze skutków koniecznej immunosupresji.

„Okres wolny od cukrzycy” w przypadku takiej formy leczenia jest różny. Zależy od stanu przeczepionego narządu, odpowiedzi gospodarza (biorcy trzustki). Należy jeszcze podkreślić, że same stosowanie leków immunosupresyjnych może być skutkiem insulinooporności lub leki te mogę uszkodzić wyspy Langerhansa, co w efekcie jest powodem „nawrotu cukrzycy”.

Lekarze na oddziałach, na których prowadzona jest chemioterapia, głównie onkolodzy stykają, się z problemem cukrzycy wtórnej, będącej skutkiem ubocznym stosowanych leków immunosupresyjnych.

Drugim sposobem przeprowadzonym w ostatnich dniach również w Polsce jest przeczepianie izolowanych wysp trzustkowych. Tu jednak problemem jest sama izolacja komórek wysp wystarczających do podjęcia produkcji odpowiedniej ilości insuliny. Obecnie nastąpił postęp w izolacji wysp i uzyskuje się zadowalającą liczbę około 750 tys wysp trzustki od 2 dawców.

W opisanym w prasie przypadku trzeba jednak podkreślić , że pacjent ten jeszcze nie wymagał insulinoterapii. Jego trzustka w wyniku przewlekłego procesu zapalnego uległa poważnemu uszkodzeniu. W objawach klinicznych przewlekłego zapalenia trzustki dominują silne bóle, trzustka nie spełnia swojej funkcji wydzielniczej. Pacjenci w wyniku niedoboru enzymów trawiennych, produkowanych również przez trzustkę, cierpią na niestrawność i uporczywe biegunki. Postępujący proces chorobowy prowadzi często do rozwoju cukrzycy, jako efektu wtórnego do uszkodzenia wysp trzustkowych.

Jest to jednak rodzaj cukrzycy wtórnej, odmiennej od typowej cukrzycy typu 1, gdzie podstawą upośledzenia funkcji komórek wydzielających insulinę jest autoagresja (powstają przeciwciała, które niszczą komórki B).

W wyniku ciężkiego uszkodzenia trzustki w przebiegu jej ostrego zapalenia często dochodzi do konieczności usunięcia narządu. Skutkiem ubocznym takiego zabiegu jest zawsze cukrzyca.

W podanym w prasie przypadku po usunięciu trzustki, zespół specjalistów wszczepił pacjentowi komórki wysp trzustkowych, w ten sposób może on wprzyszłości uniknąć cukrzycy i insulinozależności. Część wszczepionych komórek pochodziła od samego dawcy (autoprzeszczep) w wyniku izolacji jeszcze funkcjonujących jego własnych komórek, część od dawcy zmarłego (alloprzeszczep). Oczywiście pacjent będzie wymagał leczenia immunosupresyjnego , żeby nie doszło do odrzucenia „obcych ” wysp trzustkowych.

W cytowanym artykule jest napisane, że usunięcie trzustki i wszczepienie samych komórek wyspowych będzie nadzieją dla każdego cukrzyka. Młodej osobie z cukrzycą typu 1 nie można zalecić usunięcia całej trzustki. Obok wydzielania insuliny i glikagonu trzustka jak wcześniej wspomniano pełni również funkcję wspomagającą trawienie, a pozbawienie pacjenta tego elementu wiąże się z poważnymi niekoniecznie przyjemnymi objawami. Także ten innowacyjny sposób terapii będzie niewątpliwie szansą na uniknięcie cukrzycy u osób wymagających usunięcia trzustki i tych którzy cierpią na przewlekłe zapalenia trzustki.

Co jednak z pełnymi nadziei pacjentami z cukrzycą typu 1?

Do jej pory przeszczepy wysp trzustkowych wykonuje się już w kilku ośrodkach na świecie. Najwięcej wykonano w Gissen, potem w Medioloanie, Brukseli, itd., Pełną inulonozależność osiąga jednak mniej niż 10 % chorych. Niezbędne są do tego takie warunki jak: okres oziębienia i niedokrwienia trzustki dawcy nie dłuższy niż 10 godzin, przeszczepianie odpowiedniej ilości wysp (6-9 tys), prawidłowa implantacja przez układ wrotny wątroby oraz początkowa immunosupresja bardzo drogą nowoczesną terapią za pomocą przeciwciał monoklonalnych (sirolimus, takrolimus), które zmniejszają prawdopodobieństwo odrzutu pochodzących od dawców komórek. Stosowanie tych leków nie jest pozbawione skutków ubocznych, takich jak: zapalenie wątroby, uszkodzenie móżdżku, wymioty, skurcze mięśniowe. Zwykle do osiągnięcia insulinoniezależności pacjenci wymagają przeprowadzenia 2-3 procedur wszczepienia wysp.

W końcowym wniosku można stwierdzić, że jest to metoda względnie bezpieczna (oprócz możliwych powikłań pooperacyjnych), może być skuteczna, aczkolwiek stopień insulinoniezależności jest nadal niewystarczający do rutynowego wprowadzenia jej jako podstawowej metody leczniczej. Problemem jest konieczność immunosupresji, trudności w doborze dawców i izolacji wysp.

Pacjent z cukrzycą sam musi ocenić, czy poddać się zabiegowi, w którym nadal nie mamy pełnej gwarancji wyleczenia go z cukrzycy, czy poddać się leczeniu immunosupresyjnemu ze wszystkimi jej skutkami ubocznymi.

Szersze stosowanie przeszczepów wysp trzustkowych, również w Polsce, będzie niewątpliwie postępem i dodatkową możliwością leczenia cukrzycy zależnej od insuliny. Daleko jednak tej metodzie na dzisiejszym etapie wiedzy do doskonałości.

Ten sposób terapii nie jest adresowany do osób z cukrzycą typu 2, gdzie podstawą jest oporność na insulinę, a w początkowym okresie trwania schodzenia trzustka wydziela swoją własną insulinę. Na ten typ cukrzycy zapadają najczęściej ludzie otyli. Jedynym sposobem zapobiegania tego typu cukrzycy to walka z otyłością i zdrowy tryb życia.

Tagi: , ,

Polecamy:

mbAnita



  • http://www.magdalirl.com.pl Dawid Gryn, Łódź

    Otyłość, cukrzyca typu 2 i zła DIETA nie !!, wiedza i medycyna TAK !!.

    Wiedza nt zdrowego odżywiania i zwalczania plagi cukrzycy; jest tak niekompletna, że przekłada się na rosnącą liczbę zachorowań na cukrzycę oraz plagę otyłości.
    Należy jednak zachować rozsądek i poznać realia. Czyli, pamiętajmy i zakodujmy sobie raz na zawsze,
    w naszej świadomości oraz pamięci, że odżywienie własnego organizmu to baza w oparciu o którą realizujemy aktywność życia.
    Powinniśmy zatem zapamiętać, że POWODEM ZACHOROWAŃ na cukrzycę typu 2 jest spożywanie każdej bez wyjątku MĄKI (pęknięcia wiązań międzycząsteczkowych w strukturze skrobi, jako negatywny SKUTEK MIELENIA zboża na mąkę) oraz CUKRU białego spożywczego.
    Ludzie, którzy nie spożywają tych dwóch produktów zwyczajnie NIE CHORUJĄ NA CUKRZYCĘ TYPU 2.
    WYPADA to wreszcie LUDZIOM powiedzieć !!!.
    Mózg odżywia się glukozą. Wobec tego najlepszym dla mózgu paliwem jest Chleb typu KR-IRL (80% NISKICH węglowodanów), a więc tych które nie skutkują powstaniem tej zabójczej choroby, dając jednocześnie energię przez 4-5 godz.
    Puenta: cukrzycę typu 2 tworzą mąka i cukier biały spożywczy. Wystarczy ich nie spożywać, to wówczas możliwości zachorowania na cukrzycę typu 2 = 0%

    Zwalczenie cukrzycy typu 2, jej objawów również uregulowanie poziomu cukru we krwi tworzy realizacja wiedzy, której mało kto realnie chce przestrzegać, a która to wiedza skutkuje ulgą oraz wyleczeniem.
    Ta wiedza ROZWIĄZUJE !! problem nadwagi i otyłości, również cukrzycy typu 2, przekazem na stronie internetowej, ADRES:
    http://www.magdalirl.com.pl
    Jest to ewenement w skali kraju i całej Europy. Niezwykle ważna jest też treść z książki pt.:
    PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Znajdują się w niej unikatowe tabele żywieniowe tzw.
    Indeks Żywieniowy tj. IŻ produktu.
    Chleb typu KR-IRL stanowi aktualnie o wartości zdrowia oraz szczupłej prawidłowej sylwetce. Jest w nim ogromna energia i czystość biologiczna produktu zarazem.
    Obecnie mało kto, o tym w Polsce wie. O swoje zdrowie musimy przecież zadbać sami. To wtedy je wygramy!
    Wszelkie natomiast choroby związane z otyłością i cukrzycą typu 2 pominiemy, jeśli wyeliminujemy otyłość. Aby tego dokonać należy spożywać Chleb typu KR-IRL oraz żywność wg wartości tzw.
    Indeks Żywieniowy, tj. IŻ produktu. Jemy bez większych zahamowań, smacznie i dużo, a przede wszystkim energetycznie oraz BEZ UCZUCIA GŁODU.
    Zmęczenie jest nam wtedy obce, a kreatywność myślenia zaskakuje nas samych. Zdrowiejmy i szczuplejmy zarazem !!
    Takie odżywianie NIE JEST DROGIE, a wręcz WYJĄTKOWO TANIE (koszt 1 szt. mini chlebka to 18-20 groszy czyli całodzienne wyżywienie 1 osoby nie przekroczy 2,00 zł).
    Zjadamy mniej droższych produktów, a to dlatego; że Chleb typu KR-IRL syci niewyobrażalnie przez 4-5 godz., ELIMINUJE GŁÓD, gwarantując przy tym odżywienie BIOLOGICZNIE WZORCOWE !!.
    NIE możemy być GŁODNI !!. Jeśli nie potrafimy opanować głodu to żadna DIETA nie ma SENSU !!.
    Ta wiedza to puenta pozytywnego i energetycznego życia, którego jakość należy NIEZWŁOCZNIE poprawić.
    Spróbujmy tak jeść, a optyka postrzegania rzeczywistości będzie dla nas nowym wartościowym doznaniem.
    Dobre samopoczucie i niskie koszty są nagrodą za tę wiedzę dla wszystkich pragnących zdrowo żyć.
    D. G. Łódź

  • http://www.magdalirl.com.pl/ Dawid GRYN, Łódź

    WW, tj. WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE, wyłącznie JAKO; NISKIE węglowodany, TAK !!
    CHLEB typu KR-IRL, to ratunek dla LUDZI w cukrzycy, WAŻNY i niemal ZA DARMO !!.
    WW, muszą uwzględniać JAKOŚĆ węglowodanów, to PODSTAWA !!

    PODPOWIEDŹ:

    Na śniadanie zalecane są; 5 WW. Stanowi to ok. 100 gram ciemnego chleba, lub ok. 5 sztuk gotowanych ziemniaków tj. ok. 400 gram, tychże ziemniaków.

    Oczywiście 1 WW to 10 gram węglowodanów przyswajalnych.
    Ja pomagam mojemu lekarzowi i dostosowałam te wymienniki do tabel tzw. NISKIE węglowodany.

    Uzyskałam wyraźną STABILIZACJĘ cukru po spożyciu:

    100 gram ciemnego chleba podnosi NIESTETY poziom cukru o ok. 40% wzrostu.
    400 gram ziemniaków gotowanych podnosi poziom cukru do 20% wzrostu.
    Ryż podnosi ok. 18%, a banan 20% czyli nisko.
    Chleb pszenno-żytni o ok. 74% wzrostu tj. tak jak czysta glukoza, i to jest istny HORROR !!.

    Są to OGROMNE różnice wzrostu poziomu cukru, NIE UWZGLĘDNIONE w tabelach z WW !!!!!!.
    Czemu ludzie o tym NIE WIEDZĄ i męczą się, nie mogąc opanować POZIOMU CUKRU ?!.

    Osoby które będą się opierały WYŁĄCZNIE na przeliczaniu WW, tj. przyswajalne węglowodany, i będą brały pod UWAGĘ wyłącznie ILOŚĆ, nie patrząc na jakość, powtórzę na JAKOŚĆ !!, A WIĘC nie będą wiedziały jak wysoko podnosi się cukier po poszczególnych produktach,

    to SZALEJĄCE CUKRY będą u Nich Z A W S Z E !! i NA zawsze, z W I A D O M Y M I
    KONSEKWENCJAMI.

    Należy uregulować poziom cukru po spożyciu, do niskiego tzw. ZALECANEGO, w miarę stabilnego,
    a wtedy nasz lekarz będzie miał łatwiejsze zadanie.

    NISKIE węglowodany; są na stronie, adres:
    http://www.magdalirl.yoyo.pl/index8.php

    Dostosuj swoje WW do tabel z NISKIMI węglowodanami, a zobaczysz ogromną zmianę, i wyraźną STABILIZACJĘ, poziomu cukru. Jednak po przeczytaniu i przemyśleniu tekstu poziom CUKRU nie zacznie się stabilizować. Należy ZATEM zmiany wprowadzić SAMEMU, czyli ZAMIENIĆ produkty ZJADANE !!!, w cukrzycy, a wtedy DOPIERO zaobserwujemy ZMIANĘ i POLEPSZENIE stanu zdrowia.

    Wystarczy zapoznać się z książką, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.

    Są tam tabele z różnymi produktami. My wybieramy tabele tzw. ZALECANE i DOZWOLONE. Wykluczamy produkty tzw. ZAKAZANE. Zaczynamy wtedy dopiero, O P A N O W Y W A Ć nasz cukier !!.

    Artykuł ten MOŻE być wykorzystany przez W S Z Y S T K I C H pragnących, Ż Y Ć dłużej i zdrowiej.
    I N S T Y T U T naukowo-badawczy im. Prof. Ryszard Lorenca w Krakowie, Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 012 359 70 15, telefon/fax: 012 358 77 30

    ARTYKUŁ jest oczywiście do W O L N E G O wykorzystania.
    Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią I D E N T Y F I K A C J Ę zjawisk, które są wyewoluowane przez P R Z Y R O D Ę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić.
    Takie PRZESŁANIE ma ten właśnie artykuł.

    Chodzi też o to, że stale MÓWIMY o rozszerzaniu się chorób tzw.
    PLAGA OTYŁOŚCI, oraz; PLAGA CUKRZYCY TYPU 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.
    Dla nas tj. IRL KRAKÓW, określenie cywilizacja wiąże się z podawaniem ludziom wiedzy;
    PRAWDZIWEJ i JASNEJ, oraz Ł A T W E J do potwierdzenia. Dopiero WTEDY mówimy
    o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia PRECYZYJNĄ ocenę
    P R A W D biologicznych. Ten artykuł ma takie właśnie P R Z E S Ł A N I E.

    Autorem powyższego artykułu jest: P. Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant INSTYTUTU IRL KRAKÓW.
    A r t y k u ł dzięki uprzejmości autora, zamieścił/: Dawid GRYN, Łódź

  • http://www.magdalirl.com.pl/ Dawid GRYN, Łódź

    MASA, SIŁA, wyłącznie w oparciu o ROZUMNE tj. RACJONALNE ŻYWIENIE !!

    ZAWSZE w żywieniu NALEŻY pamiętać o kilku REGUŁACH odżywiania człowieka; tzw. NIEZMIENNYCH !!

    Wyniki badań, w laboratoriach np. na oddziałach szpitalnych, czy w przychodniach zdrowia, wykazały bardzo duże podobieństwo między ludźmi 20 a 60 letnimi. Wynika z tych badań jednoznacznie, że różne osoby,
    a raczej Ich organizmy, reagują na pokarm niemal IDENTYCZNIE, ponieważ liczy się ZAWSZE SKŁAD PIERWIASTKOWY produktu zjedzonego przez człowieka, WOBEC którego, poszczególne NARZĄDY wykonują WYUCZONE przez miliony lat reakcje, DŁUGIM procesem o nazwie ŻYCIE organizmów żywych na planecie ZIEMIA.
    Dlatego też, przy diecie racjonalnej NALEŻY spożywać:

    1. ENERGIA:
    to głównie, jako podstawa Chleb typu KR-IRL.
    Wiem, że to problem, że się go nie kupi, że trzeba samemu, ale dla pana piekarza TOKSYCZNA mąka ma znaczenie, natomiast TWOJE zdrowie, dla pana piekarza znaczenia NIE ma. Dlatego MUSISZ koniecznie sam. Tylko bez MIODU, bez rodzynek, bo sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2, WYŁĄCZNIE wg oryginalnego przepisu, ze strony internetowej ADRES; http://www.magdalirl.yoyo.pl/index6.php

    2. MIĘSA:
    wyłącznie chude tj. wołowina, cielęcina, chudy drób bez skóry, cała dziczyzna.

    3. RYBY:
    chude i tłuste, ale tłuste to tylko te dzikie, hodowlane WYKLUCZONE !!.

    4. OWOCE MORZA:
    tylko dzikie, bez octu, bez żadnych dziwnych zalew i sosów.

    5. OWOCE:
    Zdecydowanie wszystkie, jakie znamy.

    6. WARZYWA:
    wszystkie świeże, gotowane, pieczone i smażone, ale jeśli smażone to wyłącznie na kroplach oleju i wodzie, ponieważ chłoną tłuszcz.
    G L U K O Z A naturalna; to R Y Ż, wszystkie K A S Z E, O w o c e, W A R Z Y W A. Logika myślenia.

    7. NABIAŁ:
    CAŁY I WSZYSTKIE przetwory nabiałowe: W Y K L U C Z O N Y !!.
    Mleko krowie na planecie Ziemia jest dla cielaka, a nie dla człowieka. Koncentracja składników, to oczywiste tycie człowieka, wyroby w markecie dodatkowe toksyny. Takich wyrobów cielakowi bym nie dał z szacunku dla zdrowia przyszłej krowy.
    Cielak staje się krową 9 razy szybciej, niż noworodek dorosłym człowiekiem.

    8. WĘDLINY:
    Wszystkie muszą być wykluczone. Dobra masarnia z 30 dkg mięsa, wykonuje 100 dkg wyrobu finalnego
    o nazwie smaczna kiełbasa, lub mówią chuda szynka. Resztę ponad te 30 dkg to azotany, azotyny, fosforany,
    i cała paleta polepszaczy smaku, zapachu itd.
    To zwykły przekręt i DRAMAT. Jeśli jest inaczej, to dlaczego stację telewizyjną nie wpuszczono do 9 z 10 masarni, które ta TV chciała pokazać. Pokazała tylko tą jedną, przygotowaną do pokazania w TV, i wyglądał ten zakład jakby tam nie było produkcji. Zwyczajnie szkoda słów, po prostu OMIŃ.

    9. MĄKA:
    GLUKOZA nienaturalna; wykluczamy. Otyłość, cukrzyca typu 2, gwarantowane !.

    10. CUKIER: spożywczy, biały i brązowy,
    GLUKOZA nienaturalna; wykluczamy. Otyłość, cukrzyca typu 2, gwarantowane !.
    GLUKOZA nienaturalna; to MĄKA, Cukier. IRRACJONALNE zachowania, CZĘSTA zmiana nastroju.

    11. NAPOJE:
    kawa ekspres lub rozpuszczalna kofeinowa, herbata czarna, zielona, czerwona, smakowe wykluczone, soki świeże owocowe, warzywne to TAK, karton wykluczony.
    Alkohol dozwolony to: wina wytrawne i półwytrawne, białe i czerwone, każde piwo jasne, lecz uwaga woda schodzi do 24 godzin po piwku, oraz wódki wyłącznie białe.

    Dokładniej przeczytasz w książce, naukowego INSTYTUTU IRL Kraków.
    Tej książki ja nie reklamuję, ja się nią zachwycam, i w moim życiu jest na drugim miejscu, zaraz za ELEMENTARZEM, a przed literaturą w oparciu o którą moja praca doktorska stała się faktem, W A R T O !!!!!, po prostu, zwyczajny NIEZBĘDNIK.

    12. PRZYGOTOWANIE do spożycia:
    gotowanie w wodzie; TAK
    gotowanie na parze; TAK
    pieczenie wg uznania; TAK

    smażenie na patelni; TAK
    jest tylko WARUNEK podstawowy: smażymy ZAWSZE na kroplach oleju i wodzie, przyprawy to sól kamienna, morska, pieprz, sucha papryka. Olej z pestek winogron, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, taka kolejność użycia, oczywiście do wyboru i smaku.

    MOTTO:
    z tej klasy TYTULARNYM PROFESOREM się nie dyskutuje, należy wyłącznie się w JEGO wykład wsłuchać. Tym profesorem jest; PRZYRODA planety ZIEMIA !!.

    Wystarczy zapoznać się z książką, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.

    Artykuł ten MOŻE być wykorzystany przez W S Z Y S T K I C H pragnących, Ż Y Ć dłużej i zdrowiej.
    I N S T Y T U T naukowo-badawczy im. Prof. Ryszard Lorenca w Krakowie, Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 012 359 70 15, telefon/fax: 012 358 77 30

    ARTYKUŁ jest oczywiście do W O L N E G O wykorzystania.
    Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią I D E N T Y F I K A C J Ę zjawisk, które są wyewoluowane przez P R Z Y R O D Ę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić.
    Takie PRZESŁANIE ma ten właśnie artykuł.

    Chodzi też o to, że stale MÓWIMY o rozszerzaniu się chorób tzw.
    PLAGA OTYŁOŚCI, oraz; PLAGA CUKRZYCY TYPU 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.
    Dla nas tj. IRL KRAKÓW, określenie cywilizacja wiąże się z podawaniem ludziom wiedzy;
    PRAWDZIWEJ i JASNEJ, oraz Ł A T W E J do potwierdzenia. Dopiero WTEDY mówimy
    o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia PRECYZYJNĄ ocenę
    P R A W D biologicznych. Ten artykuł ma takie właśnie P R Z E S Ł A N I E.

    Autorem powyższego artykułu jest: P. Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant INSTYTUTU IRL KRAKÓW.
    A r t y k u ł dzięki uprzejmości autora, zamieścił/: Dawid GRYN, Łódź


POLECA: BARBARA NIEWIADOMSKA
SPECJALISTA DIETETYK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Poradnik gratis

diabetyczne zabiegi Pawła

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.