Cukrzyca to nie wyrok! Żyj aktywnie.

Cukrzyca dieta

Anita Rogowicz-Frontczak

W leczeniu cukrzycy istotną rolę odgrywa postępowanie niefarmakologiczne polegające na przekonaniu osoby z cukrzycą do zdrowego trybu życia. Obejmuje to obok propagowania wysiłku fizycznego, rzucenia palenia oraz przede wszystkim zdrową dietę

Wiele osób po usłyszeniu rozpoznania „cukrzyca” kojarzy sobie potrzebę drastycznych wyrzeczeń pokarmowych.

Panuje przekonanie, że od teraz wszystko się zmieni, lekarz zabroni mi jeść moje ulubione potrawy: ciasta, tłuste smażone mięsa i tym podobne.

Jeżeli twój dotychczasowy tryb życia hołdował zasadzie „żyć aby jeść” to niestety będziesz musiał zmienić swoje myślenie. Jednak dieta chorego na cukrzycę powinna być zgodna z założeniami diety zdrowego człowieka i tak naprawdę nie odbiega od zaleceń żywieniowych przekazywanych osobie bez cukrzycy.

W pewnych przypadkach powinna być jednak rozpatrywana indywidualnie w zależności od wieku, typu cukrzycy, chorób współistniejących oraz powikłań cukrzycy jak: uszkodzenie nerek.

Ogólnie zaleca się ograniczenie w diecie cukrów prostych  zawartych w słodkich napojach, owocach, oraz zaprzestanie dosładzania napoi cukrem spożywczym. Nie stosowanie tej zasady prowadzi do bardzo wysokich poziomów glikemii po ich spożyciu.

Węglowodany (cukry złożone) powinny stanowić 45-50 % dobowego zapotrzebowania energetycznego. Zaleca się stosowanie produktów o niskim indeksie glikemicznym (<60)-z dużą zawartością błonnika- pomaga kontrolować wagę ciała oraz ogranicza poposiłkowy przyrost glikemii

W cukrzycy nie zaleca się diet niskowęglowodanowych (poniżej 130 g na dobę= 13 wymienników węglowodanowych).

Białka powinny stanowić 15-20 % wartości energetycznej (z uwzględnieniem proporcji białka roślinnego do zwierzęcego 50/50 %).

Tłuszcze dostarczają 30-35 % prawidłowo zbilansowanej diety. W tym zawartość tłuszczów nasyconych nie powinna przekraczać 10 %.

Te ogólne zadady mogą ulegać modyfikacji u poszczególnych osób z cukrzycą dlatego zawsze trzeba brać pod uwagę dodatkowe czynniki, które mogą wpłynąć na zmianę diety oraz stosać je pod kontrolą lekarza i dietetyka.

Anita Rogowicz-Frontczak

Dr n med. Anita Rogowicz_Frontczak, lekarz i pracownik naukowy, szczęśliwa żona i matka pięknych dziewczynek (Sara and Iga). Jestem specjalistą chorób wewnętrznych, moja kolejna otwarta specjalizacja to endokrynologia, bliska sercu cukrzyca, dlatego od wielu lat pracuję z osobami dotkniętymi tym schorzeniem w Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Poznaniu. Profil moich zainteresowań naukowych to cukrzyca typu 1, przewlekłe powikłania cukrzycy (a raczej co zrobić, by ich uniknąć) oraz problem zdrowego żywienia i diety cukrzycowej.




POLECA: BARBARA NIEWIADOMSKA
SPECJALISTA DIETETYK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Poradnik gratis

diabetyczne zabiegi Pawła

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.