Cukrzyca to nie wyrok! Żyj aktywnie.

Dieta w cukrzycy ciążowej

Anita Rogowicz-Frontczak

Dieta osoby z rozpoznaną cukrzycą spodziewającej się dziecka powinna zapewnić podaż odpowiedniej ilości substancji odżywczych.

Ilość dozwolonych kalorii jest zależna od masy ciała, wieku, wzrostu oraz aktywności fizycznej. Najlepiej ustalić to indywidualnie z lekarzem lub dietetykiem.

Ogólnie powinna dostarczać około 35 kcal/kg należnej masy ciała (należna masa ciała oznacza taką masę jaka jest odpowiednia dla naszego wzrostu, czyli osoby z nadwagą nie mogą sugerować się obecną masą ciała ale tą, która jest dla nich odpowiednia), czyli około 1500-2400 kcal/dobę. U pacjentek z nadwagą mimo ciąży zaleca się dobrze zbilansowaną dietę niskokaloryczną. Przyrost masy ciała w ciąży powinien wynosić 8-12 kg, w zależności od wyjściowej masy ciała. Dla BMI > 29 kg/m^2 około 7-8 kg, dla BMI < 20 kg/m^2 nawet 18 kg.

Dieta powinna składać się z 40-50 % węglowodanów, 30% białka (1,3 g/kg masy ciała),

20-30 % tłuszczów (50/50% nasyconych i nienasyconych).

W trakcie ciąży glukoza jest w sposób ciągły transportowana do dziecka. Zarówno jej nadmiar jak i niedobór jest niekorzystny. Przy niedostatecznej podaży węglowodanów łatwo może dojść hipoglikemii. Możemy się przed tym bronić spożywając często a w małych ilościach posiłki składające się z węglowodanów złożonych nie zapominając również o wieczornej przekąsce. Wysokie poziomy cukru będą powodowały w płodu nadmierną produkcję insuliny, która jako hormon anaboliczny będzie się przyczyniał do rozwoju makrosomii (waga przy urodzeniu ponad 4 kg lub ponad 95 percentyl).

Ogólnie warto sobie zapamiętać informacje:

  • jedz 3 główne posiłki oraz 3 -4 przekąski również przed snem
  • unikaj słodyczy i węglowodanów prostych (trzeba również ograniczyć owoce i raczej zastąpić je warzywami)
  • unikaj produktów o wysokim indeksie glikemicznym
  • stosuj się zaleceń indywidualnych ustalonych przez lekarza lub dietetyka

Anita Rogowicz-Frontczak

Dr n med. Anita Rogowicz_Frontczak, lekarz i pracownik naukowy, szczęśliwa żona i matka pięknych dziewczynek (Sara and Iga). Jestem specjalistą chorób wewnętrznych, endokrynologii, bliska sercu jest mi cukrzyca, dlatego od wielu lat pracuję z osobami dotkniętymi tym schorzeniem w Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Poznaniu. Profil moich zainteresowań naukowych to cukrzyca typu 1, przewlekłe powikłania cukrzycy (a raczej co zrobić, by ich uniknąć) oraz problem zdrowego żywienia i diety cukrzycowej, problem współistnienia chorób tarczycy i innych chorób autoimmunologicznych z cukrzycą




POLECA: BARBARA NIEWIADOMSKA
SPECJALISTA DIETETYK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Poradnik gratis

diabetyczne zabiegi Pawła

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.