Cukrzyca to nie wyrok! Żyj aktywnie.

Dieta w cukrzycy typu 1

Anita Rogowicz-Frontczak

Dieta w cukrzycy typu 1 oparta jest na zasadach zdrowego odżywiania. Poza unikaniem węglowodanów prostych (piciem słodkich napojów w tym soków owocowych i ich dosładzaniem cukrem spożywczym poza okresem niedocukrzenia) nie wprowadza się innych ograniczeń dietetycznych. Mimo to powinno się unikać potraw o wysokim indeksie glikemicznym- powodują one znaczny wzrost glikemii poposiłkowej

Powinno się dążyć do utrzymania prawidłowej masy ciała BMI: 19-25 kg/m^2. W przypadku nadwagi trzeba wprowadzić dietę niskokaloryczną.

Ważnym elementem leczenia jest nauka obliczania dawki insuliny potrzebnej do zbilansowania posiłku.

W tym celu trzaba opanować wyliczanie wymienników węglowodanowych oraz białkowo-tłuszczowych.

Anita Rogowicz-Frontczak

Dr n med. Anita Rogowicz_Frontczak, lekarz i pracownik naukowy, szczęśliwa żona i matka pięknych dziewczynek (Sara and Iga). Jestem specjalistą chorób wewnętrznych, moja kolejna otwarta specjalizacja to endokrynologia, bliska sercu cukrzyca, dlatego od wielu lat pracuję z osobami dotkniętymi tym schorzeniem w Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Poznaniu. Profil moich zainteresowań naukowych to cukrzyca typu 1, przewlekłe powikłania cukrzycy (a raczej co zrobić, by ich uniknąć) oraz problem zdrowego żywienia i diety cukrzycowej.




POLECA: BARBARA NIEWIADOMSKA
SPECJALISTA DIETETYK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Poradnik gratis

diabetyczne zabiegi Pawła

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.