Cukrzyca to nie wyrok! Żyj aktywnie.

Tabela wymienników węglowodanowych

Anita Rogowicz-Frontczak

Tabela wymienników węglowodanowych

NAZWA PRODUKTU

ILOŚĆ

KALORIE

WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE

OWOCE

Arbuz

100 g

19

0,4

Banan

1 szt. 180 g

108

2,7

Brzoskwinie z puszki

1/2 szt. 60 g

33

0,8

Grapefruit

1/2 szt. 150 g

35

1

Gruszka

1 szt. średnia 150 g

62

1,6

Jabłko

1 szt. średnia 150 g

51

1,3

Melon

1/2 szt. 750 g

143

3,2

Morele suszone

3 średnie szt. 24 g

68

1,8

Pomarańcze

1 szt. średnia 200 g

64

1,6

Rodzynki suszone

1/4 szklanki 75 g

208

5,3

Śliwki suszone

6 szt. 30 g

68

1,8

Truskawki

10 szt. 140 g

38

1

Mandarynki

2 średnie szt. 100 g

32

0,8

Kiwi

1 średnia szt. 88 g

42

1

Maliny

100 g

29

1,2

Czarna porzeczka

1 szklanka 112 g

52

1,6

Winogrona

1 szt. 100 g

68

1,7

WARZYWA

Brokuły

100 g

16

0,3

Burak

100 g

28

0,7

Cebula

100 g

27

0,6

Fasola biała

50 g such. ziar.

144

3,1

Fasola szparagowa

100 g

24

0,7

Frytki

10 szt. średnio 30 g

76

1

Groszek zielony

50 g

32

0,8

Kalafior

100 g

14

0,3

Kapusta biała

100 g

24

0,6

Kukurydza gotowana

1 kolba 250 g

145

3,1

Marchew

100 g

20

0,6

Papryka konserwowa

100 g

30

0,5

Pomidor

100 g

15

0,4

Szparagi

6 szt. średnich 100 g

59

1,2

Szpinak

100 g

13

0,2

Por

1 średnia sztuka 124 g

17

0,4

Kapusta kiszona

100 g

11

0,3

Kapusta pekińska

1 średnia porcja 70 g

7

0,2

Sałata

1 średnia główka 200 g

20

0,4

Kalarepa

1 średnia sztuka 140 g

28

0,6

Brukselka

100 g

28

0,7

Zielony ogórek

100 g

10

0,2

Konserwowy ogórek

1 średniej sztuki 50 g

8

0,2

Chipsy

10 szt. 45g

242

2,4

Kukurudza w puszcze

100 g

23

0,2

Ziemniak

100 g

60

1,4

SŁODYCZE I PRZEKĄSKI

Babeczka śmietankowa

1 szt. 60 g

199

2,6

Baton SNICKERS

1 szt. 60 g

298

3,2

Cukier

1 łyżeczka 10 g

41

1

Dżem wysokosłodzony

1 łyżeczka 20 g

50

1,3

Dżem niskosłodzony

1 łyżeczka 20 g

31

0,8

Ekler czekoladowy

1 szt. 50 g

164

1,8

Galaretka owocowa

1/2 szklanki 100 g

70

1,5

Herbatnik

1 szt. 10 g

44

0,8

Karmelek

5 szt. 20 g

80

2

Keks owocowy

50 g

194

2,7

Miód naturalny

1 łyżeczka 20 g

65

1,6

Pączek

1 szt. 50 g

189

2,6

Pierniki czekoladowe

3 szt. 50 g

189

3,5

Ptyś z bitą śmietaną

50 g

174

1,3

Sernik wiedeński

100 g

344

3,2

Syrop truskawkowy

1 łyżeczka 20 g

52

1,3

Szarlotka

80 g

222

4,2

Orzechy kokosowe

100 g

606

2,7

Orzeszki ziemne

1 puszka 140 g

791

2,7

Orzeszki laskowe

100 g

646

1,5

Orzeszki włoskie

100 g

651

1,8

NAZWA PRODUKTU

ILOŚĆ

KALORIE

WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE

ZUPY

Grzybowa zabielana

1 talerz 250 g

75

0,5

Ogórkowa

1 talerz 250 g

108

1,2

Krupnik

1 talerz 250 g

110

1,9

Pomidorowa z makaronem

1 talerz 250 g

90

0,8

Kapuśniak

1 talerz 250 g

58

0,4

Jarzynowa

1 talerz 250 g

83

1,1

Zupa grochowa

1 talerz 250 g

188

2,2

Żurek z ziemniakami

1 talerz 250 g

320

5,6

Barszcz czerwony

1 talerz 250 g

88

0,9

Rosół z drobiu

1 talerz 250 g

72

1,5

Ziemniaczana

1 talerz 250 g

103

1,6

NAPOJE

Cola, oranżada

250 ml

105

2,6

Herbata bez cukru

1 szklanka 250 g

0

0

Kawa bez cukru

1 szklanka 250 g

5

0,1

Kakao na mleku

1 szklanka 250 g

163

2,1

Sok jabłkowy

1/2 szklanki 120 g

50

1,2

Sok pomarańczowy

1/2 szklanki 120 g

52

1,2

Sok pomidorowy

1/2 szklanki 120 g

16

0,3

NABIAŁ

Jajko

1 szt. 50 g

67

-

Żółtko jajka

1 duże 17 g

60

-

Białko jajka

1 duże 33 g

16

-

Jogurt nat. 2% tł

1 szklanka 250 ml.

150

1,6

Mleko kwaszone 2% tł.

1 szklanka 250 ml.

128

1,2

Jogurt z owocami

1 szklanka 250 ml.

150

2,1

Kefir 2 % tł

1 szklanka 250 ml.

128

1,2

Lody owocowe

100 g

116

1,9

Lody śmietankowe

100 g

160

1,8

Mleko odtłuszczone 0,5 tł.

1 szklanka 250 g

98

1,3

Mleko 2 % tł.

1 szklanka 250 g

128

1,2

Mleko zagęszczone niesłodz

100 g

131

0,9

Serek topiony

100 g

299

0,1

Serek twarogowy chudy

100 g

99

0,4

Serek twarog. homogen.

100 g

161

0,3

Serek twarogowy tłusty

100 g

175

0,4

Ser żółty

1 plaster 20 g

58

0

Śmietana 12 % tł

100 g

133

0,4

Śmietana 18 % tł

100 g

184

0,4

Śmietana 30 % tł.

100 g

287

0,4

RYBY I DRÓB

Dorsz

100 g

70

0

Halibut

100 g

99

0

Karp

100 g

111

0

Krewetki

100 g

73

0

Makrela w oleju

100 g

339

0,1

Szproty w pomidorach

100 g

173

0,7

Śledż w oleju

100 g

340

0

Śledż marynowany

100 g

183

0,3

Pierś indyka

100 g

84

0

Uda indyka

100 g

93

0

Pierś kurczaka

100 g

99

0

Uda Kurczaka

100 g

101

0

Wątróbki drobiowe

100 g

136

0

NAZWA PRODUKTU

ILOŚĆ

KALORIE

WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE

MIĘSO I WĘDLINY

Boczek surowy

1 plasterek 20 g

103

0

Pasztetowa

100 g

345

0,4

Salceson

100 g

255

0

Kiełbasa zwyczajna

100 g

195

0

Kotlet miel.-wołowy

100 g

210

1,2

Kotlet schabowy

100 g

357

1,6

Parowki

1 sztuka 45 g

106

0

Szynka gotowana

1 plasterek 20 g

45

0

Wątróbka cielęca

100 g

104

0

Kabanosy

1 sztuka 10 g

32

0

Kiełbasa myśliwska

100 g średnio

285

0

Polędwica

100 g

165

0,1

Szynka z drobiu

100 g

119

0

Golonka

100 g

247

0

Cielęcina bez kości

100 g

104

0

Wołowina

100 g

117

0

TŁUSZCZE

Majonez

1 łyżeczka 20 g

143

0

Margaryna

1 łyżeczka 15 g

107

0

Masło

1 łyżeczka 5 g

37

0

Masło roślinne

1 łyżeczka 5 g

36

0

Oleje roślinne

1 łyżeczka 15 g

133

0

Smalec

1 łyżeczka 15 g

132

0

PRZETWORY ZBOŻOWE

Bułka grahamka

1 szt. 50 g

129

2,9

Chleb pszenny

1 kromka 40 g

100

2,2

Chleb żytni

1 kromka 40 g

96

2,3

Kasza jęczmienna

2 łyżeczki 22 g

28

0,5

Kasza manna

6 łyżeczek 30 g

37

0,7

Kopytka

100 g

148

3,2

Naleśniki – placki

100 g

239

4,1

Pierogi leniwe

100 g

217

2

Makaron 2-jajeczny

50 g

53

1

Mąka pszenna

2 łyżeczki 30 g

103

2,3

Otręby pszenne

5 łyżeczek 30 g

56

1,9

Platki kukurydziane

4 łyżeczki 20 g

73

1,7

Płatki owsiane

4 łyżeczki 26 g

95

1,8

Pumpernikiel

1 kromka 50 g

126

2,9

Paluszki slone / Precelki

1 paczka 100 g

385

7,5

Pieczywo chrupkie

1 kromka 8 g

28

0,6

Bułka zwykła

1 szt. 50 g

136

2,9

Ryż

1 łyżeczka 20 g

27

0,6

DODATKI

Musztarda

1 łyżeczka 15 g

24

0,3

Ketchup

1 łyżeczka 20 g

19

0,5

Sosy sałatkowe

1 łyżeczka 15 g

69

0

ALKOHOL

Likier

1 kieliszek 25 g

66

0,8

Piwo jasne

0,5 l

245

1,9

Wino deserowe

1 kieliszek 100 g

96

0,6

Wino wytrawne

1 kieliszek 100 g

65

0

Szampan

1 kieliszek 100g

76

0,1

Wódka czysta

1 kieliszek 40 g

88

0

Tabela wymienników węglowodanowych

NAZWA PRODUKTU

ILOŚĆ

KALORIE

WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE

OWOCE

Arbuz

100 g

19

0,4

Banan

1 szt. 180 g

108

2,7

Brzoskwinie z puszki

1/2 szt. 60 g

33

0,8

Grapefruit

1/2 szt. 150 g

35

1

Gruszka

1 szt. średnia 150 g

62

1,6

Jabłko

1 szt. średnia 150 g

51

1,3

Melon

1/2 szt. 750 g

143

3,2

Morele suszone

3 średnie szt. 24 g

68

1,8

Pomarańcze

1 szt. średnia 200 g

64

1,6

Rodzynki suszone

1/4 szklanki 75 g

208

5,3

Śliwki suszone

6 szt. 30 g

68

1,8

Truskawki

10 szt. 140 g

38

1

Mandarynki

2 średnie szt. 100 g

32

0,8

Kiwi

1 średnia szt. 88 g

42

1

Maliny

100 g

29

1,2

Czarna porzeczka

1 szklanka 112 g

52

1,6

Winogrona

1 szt. 100 g

68

1,7

WARZYWA

Brokuły

100 g

16

0,3

Burak

100 g

28

0,7

Cebula

100 g

27

0,6

Fasola biała

50 g such. ziar.

144

3,1

Fasola szparagowa

100 g

24

0,7

Frytki

10 szt. średnio 30 g

76

1

Groszek zielony

50 g

32

0,8

Kalafior

100 g

14

0,3

Kapusta biała

100 g

24

0,6

Kukurydza gotowana

1 kolba 250 g

145

3,1

Marchew

100 g

20

0,6

Papryka konserwowa

100 g

30

0,5

Pomidor

100 g

15

0,4

Szparagi

6 szt. średnich 100 g

59

1,2

Szpinak

100 g

13

0,2

Por

1 średnia sztuka 124 g

17

0,4

Kapusta kiszona

100 g

11

0,3

Kapusta pekińska

1 średnia porcja 70 g

7

0,2

Sałata

1 średnia główka 200 g

20

0,4

Kalarepa

1 średnia sztuka 140 g

28

0,6

Brukselka

100 g

28

0,7

Zielony ogórek

100 g

10

0,2

Konserwowy ogórek

1 średniej sztuki 50 g

8

0,2

Chipsy

10 szt. 45g

242

2,4

Kukurudza w puszcze

100 g

23

0,2

Ziemniak

100 g

60

1,4

SŁODYCZE I PRZEKĄSKI

Babeczka śmietankowa

1 szt. 60 g

199

2,6

Baton SNICKERS

1 szt. 60 g

298

3,2

Cukier

1 łyżeczka 10 g

41

1

Dżem wysokosłodzony

1 łyżeczka 20 g

50

1,3

Dżem niskosłodzony

1 łyżeczka 20 g

31

0,8

Ekler czekoladowy

1 szt. 50 g

164

1,8

Galaretka owocowa

1/2 szklanki 100 g

70

1,5

Herbatnik

1 szt. 10 g

44

0,8

Karmelek

5 szt. 20 g

80

2

Keks owocowy

50 g

194

2,7

Miód naturalny

1 łyżeczka 20 g

65

1,6

Pączek

1 szt. 50 g

189

2,6

Pierniki czekoladowe

3 szt. 50 g

189

3,5

Ptyś z bitą śmietaną

50 g

174

1,3

Sernik wiedeński

100 g

344

3,2

Syrop truskawkowy

1 łyżeczka 20 g

52

1,3

Szarlotka

80 g

222

4,2

Orzechy kokosowe

100 g

606

2,7

Orzeszki ziemne

1 puszka 140 g

791

2,7

Orzeszki laskowe

100 g

646

1,5

Orzeszki włoskie

100 g

651

1,8

NAZWA PRODUKTU

ILOŚĆ

KALORIE

WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE

ZUPY

Grzybowa zabielana

1 talerz 250 g

75

0,5

Ogórkowa

1 talerz 250 g

108

1,2

Krupnik

1 talerz 250 g

110

1,9

Pomidorowa z makaronem

1 talerz 250 g

90

0,8

Kapuśniak

1 talerz 250 g

58

0,4

Jarzynowa

1 talerz 250 g

83

1,1

Zupa grochowa

1 talerz 250 g

188

2,2

Żurek z ziemniakami

1 talerz 250 g

320

5,6

Barszcz czerwony

1 talerz 250 g

88

0,9

Rosół z drobiu

1 talerz 250 g

72

1,5

Ziemniaczana

1 talerz 250 g

103

1,6

NAPOJE

Cola, oranżada

250 ml

105

2,6

Herbata bez cukru

1 szklanka 250 g

0

0

Kawa bez cukru

1 szklanka 250 g

5

0,1

Kakao na mleku

1 szklanka 250 g

163

2,1

Sok jabłkowy

1/2 szklanki 120 g

50

1,2

Sok pomarańczowy

1/2 szklanki 120 g

52

1,2

Sok pomidorowy

1/2 szklanki 120 g

16

0,3

NABIAŁ

Jajko

1 szt. 50 g

67

-

Żółtko jajka

1 duże 17 g

60

-

Białko jajka

1 duże 33 g

16

-

Jogurt nat. 2% tł

1 szklanka 250 ml.

150

1,6

Mleko kwaszone 2% tł.

1 szklanka 250 ml.

128

1,2

Jogurt z owocami

1 szklanka 250 ml.

150

2,1

Kefir 2 % tł

1 szklanka 250 ml.

128

1,2

Lody owocowe

100 g

116

1,9

Lody śmietankowe

100 g

160

1,8

Mleko odtłuszczone 0,5 tł.

1 szklanka 250 g

98

1,3

Mleko 2 % tł.

1 szklanka 250 g

128

1,2

Mleko zagęszczone niesłodz

100 g

131

0,9

Serek topiony

100 g

299

0,1

Serek twarogowy chudy

100 g

99

0,4

Serek twarog. homogen.

100 g

161

0,3

Serek twarogowy tłusty

100 g

175

0,4

Ser żółty

1 plaster 20 g

58

0

Śmietana 12 % tł

100 g

133

0,4

Śmietana 18 % tł

100 g

184

0,4

Śmietana 30 % tł.

100 g

287

0,4

RYBY I DRÓB

Dorsz

100 g

70

0

Halibut

100 g

99

0

Karp

100 g

111

0

Krewetki

100 g

73

0

Makrela w oleju

100 g

339

0,1

Szproty w pomidorach

100 g

173

0,7

Śledż w oleju

100 g

340

0

Śledż marynowany

100 g

183

0,3

Pierś indyka

100 g

84

0

Uda indyka

100 g

93

0

Pierś kurczaka

100 g

99

0

Uda Kurczaka

100 g

101

0

Wątróbki drobiowe

100 g

136

0

NAZWA PRODUKTU

ILOŚĆ

KALORIE

WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE

MIĘSO I WĘDLINY

Boczek surowy

1 plasterek 20 g

103

0

Pasztetowa

100 g

345

0,4

Salceson

100 g

255

0

Kiełbasa zwyczajna

100 g

195

0

Kotlet miel.-wołowy

100 g

210

1,2

Kotlet schabowy

100 g

357

1,6

Parowki

1 sztuka 45 g

106

0

Szynka gotowana

1 plasterek 20 g

45

0

Wątróbka cielęca

100 g

104

0

Kabanosy

1 sztuka 10 g

32

0

Kiełbasa myśliwska

100 g średnio

285

0

Polędwica

100 g

165

0,1

Szynka z drobiu

100 g

119

0

Golonka

100 g

247

0

Cielęcina bez kości

100 g

104

0

Wołowina

100 g

117

0

TŁUSZCZE

Majonez

1 łyżeczka 20 g

143

0

Margaryna

1 łyżeczka 15 g

107

0

Masło

1 łyżeczka 5 g

37

0

Masło roślinne

1 łyżeczka 5 g

36

0

Oleje roślinne

1 łyżeczka 15 g

133

0

Smalec

1 łyżeczka 15 g

132

0

PRZETWORY ZBOŻOWE

Bułka grahamka

1 szt. 50 g

129

2,9

Chleb pszenny

1 kromka 40 g

100

2,2

Chleb żytni

1 kromka 40 g

96

2,3

Kasza jęczmienna

2 łyżeczki 22 g

28

0,5

Kasza manna

6 łyżeczek 30 g

37

0,7

Kopytka

100 g

148

3,2

Naleśniki – placki

100 g

239

4,1

Pierogi leniwe

100 g

217

2

Makaron 2-jajeczny

50 g

53

1

Mąka pszenna

2 łyżeczki 30 g

103

2,3

Otręby pszenne

5 łyżeczek 30 g

56

1,9

Platki kukurydziane

4 łyżeczki 20 g

73

1,7

Płatki owsiane

4 łyżeczki 26 g

95

1,8

Pumpernikiel

1 kromka 50 g

126

2,9

Paluszki słone / Precelki

1 paczka 100 g

385

7,5

Pieczywo chrupkie

1 kromka 8 g

28

0,6

Bułka zwykła

1 szt. 50 g

136

2,9

Ryż

1 łyżeczka 20 g

27

0,6

DODATKI

Musztarda

1 łyżeczka 15 g

24

0,3

Ketchup

1 łyżeczka 20 g

19

0,5

Sosy sałatkowe

1 łyżeczka 15 g

69

0

ALKOHOL

Likier

1 kieliszek 25 g

66

0,8

Piwo jasne

0,5 l

245

1,9

Wino deserowe

1 kieliszek 100 g

96

0,6

Wino wytrawne

1 kieliszek 100 g

65

0

Szampan

1 kieliszek 100g

76

0,1

Wódka czysta

1 kieliszek 40 g

88

0

Anita Rogowicz-Frontczak

Dr n med. Anita Rogowicz_Frontczak, lekarz i pracownik naukowy, szczęśliwa żona i matka pięknych dziewczynek (Sara and Iga). Jestem specjalistą chorób wewnętrznych, moja kolejna otwarta specjalizacja to endokrynologia, bliska sercu cukrzyca, dlatego od wielu lat pracuję z osobami dotkniętymi tym schorzeniem w Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Poznaniu. Profil moich zainteresowań naukowych to cukrzyca typu 1, przewlekłe powikłania cukrzycy (a raczej co zrobić, by ich uniknąć) oraz problem zdrowego żywienia i diety cukrzycowej.




POLECA: BARBARA NIEWIADOMSKA
SPECJALISTA DIETETYK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Poradnik gratis

diabetyczne zabiegi Pawła

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.