Cukrzyca to nie wyrok! Żyj aktywnie.

Wymienniki białkowo-tłuszczowe

Anita Rogowicz-Frontczak

Do 3 najważniejszych składników naszego pokarmu należą węglowodany, białka oraz tłuszcze.

Produkty węglowodanowe po rozłożeniu na cukry proste zostają wchłonięte do krwi i w szybkim okresie czasu powodują wzrost poziomu glikemii.

Białka dostarczone w diecie ulegają przemianie w aminokwasy.  Wykorzystywane są one następnie do produkcji endogennych białek i peptydów, związków azotowych. Azot aminokwasów niewykorzystany do syntez ulega wydaleniu w postaci mocznika. Po uwolnieniu azotu z aminokwasów są one między innymi wykorzystywane do syntezy glukozy.

Duża zawartość tłuszczu w pożywieniu wpływa na spowolnienie wchłaniania się pokarmów.

Osoby z cukrzycą nie uwzględniające wpływu pokarmów białkowo-tłuszczowych na poziom glikemii często doświadczają niepowodzeń w leczeniu cukrzycy. Jednak ich efekt pod postacią podwyższonego cukru we krwi będzie ujawniał się znacznie później w porównaniu z pokarmami węglowodanowymi.

Obliczanie wymienników białkowo-tłuszczowych jest bardzo przydatne w terapii za pomocą osobistej pompy insulinowej, gdzie możemy przedłużać i rozkładać podawanie insuliny do posiłku w postaci bolusów złożonych i przedłużonych.

1 WBT (wymiennik białkowo-tłuszczowy) = 100 kcal z białek i tłuszczów w danym produkcie.

Ile kalorii dostarcza nam 1 g poszczególnych składników pokarmowych?

1 g węglowodanów= 4 kcal

1g białek =4 kcal

1g tłuszczów =9 kcal

Obliczanie wymienników białkowo-tłuszczowych.

W praktyce jest to bardzo trudne, ponieważ wymaga od nas rozbijania poszczególnych produktów uwzględniając w nich zawartość białek i tłuszów oraz obliczanie ile kalorii dostarczy nam takie pożywienia. Jest to o tyle łatwiejsze w produktach białkowo-tłuszczowych jak: mięso bez panierki, ryby, wędliny, niesłodzone sery ponieważ wystarczy znać tylko ich wartość kaloryczą. Natomiast w produktach złożonych jak: jogurty, mleko, czekolada powinno się obliczyć ile kalorii przypada na białka i tłuszcze i na tej podstawie obliczyć WBT.

Dla ułatwienia większość osób posługuje się gotowymi tabelami albo programami do wyliczania wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych w diecie.

IMG_1530

Czytaj również  o praktycznych aspektach oblicznia wymienników

Anita Rogowicz-Frontczak

Dr n med. Anita Rogowicz_Frontczak, lekarz i pracownik naukowy, szczęśliwa żona i matka pięknych dziewczynek (Sara and Iga). Jestem specjalistą chorób wewnętrznych, endokrynologii, bliska sercu jest mi cukrzyca, dlatego od wielu lat pracuję z osobami dotkniętymi tym schorzeniem w Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Poznaniu. Profil moich zainteresowań naukowych to cukrzyca typu 1, przewlekłe powikłania cukrzycy (a raczej co zrobić, by ich uniknąć) oraz problem zdrowego żywienia i diety cukrzycowej, problem współistnienia chorób tarczycy i innych chorób autoimmunologicznych z cukrzycą




POLECA: BARBARA NIEWIADOMSKA
SPECJALISTA DIETETYK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Poradnik gratis

diabetyczne zabiegi Pawła

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.