Cukrzyca to nie wyrok! Żyj aktywnie.

Wymienniki węglowodanowe- obliczanie

Anita Rogowicz-Frontczak

1 WW (wymiennik węglowodanowy) = 10 g węglowodanów zawartych w produkcie.

Inaczej jest to taka ilość produktu żywieniowego (chleba, kaszy, ryżu makaronu…), która zawiera 10 g węglowodanów

Slajd64

Jest to informacja bardzo istotna dla osób samodzielnie wyliczających dawkę insuliny do posiłku.

Dlaczego obliczanie wymienników węglowodanowych jest takie istotne?

Do 3 najważniejszych składników pokarmowych należą węglowodany (cukry), białka i tłuszcze. Podczas jedzenia skrobia ulega już początkowemu rozkładowi w jamie ustnej, następnie przedostając się do żołądka ulega dalszemu trawieniu pod wpływem soku żołądkowego. Węglowodany po przejściu wstępnego etapu trawienia rozkładane są na cukry proste (glukoza, fruktoza, galaktoza) w jelicie pod wpływem enzymów trzustkowych i stąd wchłaniane do krwi. Fruktoza musi przejść przemianę w wątrobie do glukozy zanim wpłynie na poziom cukru.

Glukoza absorbowana jest do większości tkanek pod wpływem insuliny i magazynowana w postaci glikogenu w wątrobie i mięśniach.

Bez odpowiedniej dawki insuliny poziom glukozy we krwi znacznie wzrośnie. Dlatego dla zbilansowania ilości węglowodanów, które spożywany podajemy określoną dawkę insuliny na zjedzony wymiennik węglowodanowy.

Jak obliczać wymienniki węglowodanowe w praktyce?

Większość produktów opakowanych jest opisana. Na opakowaniu najczęściej widnieje ile gram węglowodanów zawiera 100 g takiego produktu.

Sytuacja przedstawia się gorzej w przypadku pokarmu nieopisanego jak owoce, warzywa, pieczywo….. Niestety  w takim wypadku musimy korzystać z tabel wymienników węglowodanowych lub specjalnych programów albo wag do obliczania ilości węglowodanów w tych produktach.

Przykładowe porcje pokarmów zawierających 1 WW

IMG_1531

Ziemniak średniej wielkości 65 g, kasza i ryż po ugotowaniu- 50 g (3 płaskie łyżki stołowe), makaron po ugotowaniu 50 g (najczęściej 2 czubate łyżki stołowe).

Zobacz również wpis: obliczanie wymienników węglowodanowych w praktyce

Anita Rogowicz-Frontczak

Dr n med. Anita Rogowicz_Frontczak, lekarz i pracownik naukowy, szczęśliwa żona i matka pięknych dziewczynek (Sara and Iga). Jestem specjalistą chorób wewnętrznych, moja kolejna otwarta specjalizacja to endokrynologia, bliska sercu cukrzyca, dlatego od wielu lat pracuję z osobami dotkniętymi tym schorzeniem w Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Poznaniu. Profil moich zainteresowań naukowych to cukrzyca typu 1, przewlekłe powikłania cukrzycy (a raczej co zrobić, by ich uniknąć) oraz problem zdrowego żywienia i diety cukrzycowej.




POLECA: BARBARA NIEWIADOMSKA
SPECJALISTA DIETETYK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Poradnik gratis

diabetyczne zabiegi Pawła

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.