Cukrzyca to nie wyrok! Żyj aktywnie.

Przebieg ciąży u kobiet z cukrzycą- wpływ na glikemię

Anita Rogowicz-Frontczak

Prawidłowy przebieg ciąży w cukrzycy zależy od uzyskania stanu prawidłowego wyrównania metabolicznego i obecności przewlekłych powikłań cukrzycy. Decydującym czynnikiem o prawidłowym rozwoju płodu jest uzyskanie stanu prawie „normoglikemii”

Wartości glikemii zalecane u kobiet z cukrzycą w czasie ciąży

Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca utrzymanie (samokontrola za pomocą glukometrów):

  • na czczo i przed posiłkiem 60-95 mg/dl (3,3-5 mmol/l)
  • po posiłku <120 mg/dl (6,7 mmol/l)
  • w nocy (2-4)> 60 mg/dl (3,3 mmol/l)
  • średnia dobowa glikemia: 95 mg/dl (5,3 mmol/l)
  • HbA1c <6,1 %

Zapotrzebowania na insulinę w czasie ciąży

I trymestr

W pierwszych tygodniach ciąży obserwuje się zwykle zwiększenie wrażliwości na insulinę i  a więc dawki insuliny muszą zostać zmniejszone. W tym okresie niektóre ciężarne doświadczają porannych nudności, wymiotów i zmniejszonego apetytu. Wymioty pojawiające się po przyjęciu standardowej dawki insuliny mogą być niebezpieczne ze względu na ryzyko ciężkich niedocukrzeń. W tej sytuacji obserwuj swój organizm, można chwilowo podawać insulinę po posiłku lub zastosować pompę insulinową, którą w każdej chwili możemy zatrzymać zabezpieczając się przed podaniem całej dawki insuliny.

II trymestr

Zwiększone zapotrzebowanie na insulinę pojawia się koło 16-20 tyg ciąży. W tym czasie trzeba zaplanować częstsze wizyty w Poradni Diabetologicznej, ponieważ może się zdarzyć, że zmiana zapotrzebowania i potrzeba zwiększenia dawki insuliny wystąpią z „dnia na dzień”. Dobrze wyedukowane kobiety mogą zaraz po zaobserwowaniu wysokich wartości glikemii mimo braku innych powodów tego stanu stopniowo zacząć samodzielnie zwiększać dawkę insuliny i w ciągu kilku dni skonsultować to z lekarzem

III trymestr ciąży

W tym okresie zapotrzebowanie na insulinę jeszcze rośnie. Do tego stanu przyczynia się dodatkowo zjawisko insulinooporności (typowe dla tego okresu ciąży). Powoduje to, że pod koniec ciąży zapotrzebowanie na insulinę może wynosić 70-100 % więcej w porównaniu do okresu sprzed ciąży.

Po porodzie- połóg

Po porodzie  zapotrzebowanie na insulinę gwałtownie spada o 30-50 %, pod koniec połogu (6 tyg po porodzie) wraca najczęściej do wartości sprzed okresu ciąży.

Karmienie piersią

Cukrzyca nie stanowi przeciwwskazania do karmienia piersią. W tym okresie oprócz tego, że spadną na Ciebie obowiązki macierzyństwa to jeszcze obowiązywać będzie ścisła kontrola glikemii.

Pamiętaj, że w czasie laktacji stracisz około 50 g węglowodanów, a jednocześnie zapotrzebowanie na insulinę po porodzie będzie spadać. W tym czasie występuje duże ryzyko niedocukrzenia, które jest szczególnie niebezpieczne gdy zajmujesz się nowo narodzonym dzieckiem. W czasie karmienia zadbaj o to, by pod ręką był glukomert, słodki napój oraz przekąska zawierająca węglowodany złożone.

Anita Rogowicz-Frontczak

Dr n med. Anita Rogowicz_Frontczak, lekarz i pracownik naukowy, szczęśliwa żona i matka pięknych dziewczynek (Sara and Iga). Jestem specjalistą chorób wewnętrznych, endokrynologii, bliska sercu jest mi cukrzyca, dlatego od wielu lat pracuję z osobami dotkniętymi tym schorzeniem w Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Poznaniu. Profil moich zainteresowań naukowych to cukrzyca typu 1, przewlekłe powikłania cukrzycy (a raczej co zrobić, by ich uniknąć) oraz problem zdrowego żywienia i diety cukrzycowej, problem współistnienia chorób tarczycy i innych chorób autoimmunologicznych z cukrzycą




POLECA: BARBARA NIEWIADOMSKA
SPECJALISTA DIETETYK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Poradnik gratis

diabetyczne zabiegi Pawła

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.