Cukrzyca to nie wyrok! Żyj aktywnie.

Jak funkcjonuje zdrowy organizm?

Anita Rogowicz-Frontczak

Do trzech podstawowych składników naszego pożywienia zaliczamy węglowodany (cukry), białka i tłuszcze. Cukry, które spożywamy mogą być proste (glukoza, fruktoza) lub złożone jak skrobia. Węglowodany złożone muszą być rozłożone na cukry proste w procesie trawienia. Glukoza, która znajduje się we krwi powstaje po strawieniu węglowodanów. Jest ona dla naszego organizmu „paliwem”, którego potrzebują nasze komórki do prawidłowego funkcjonowania. Podstawowym warunkiem niezbędnym, żeby glukoza dostała się z krwi do komórek jest hormon insulina. Jest ona wytwarzana przez komórki B trzustki w wyspach Langerhansa. Za pomocą insuliny zachodzi też magazynowanie insuliny w wątrobie w formie glikogenu, te zapasy mogą być wykorzystane do prawidłowego funkcjonowania organizmu miedzy posiłkami. Tylko niektóre komórki organizmu nie potrzebują insuliny do transportu glukozy. Absorbują one glukozę proporcjonalnie do jej stężenia we krwi. Do takich tkanek należy tkanka nerwowa (mózg), siatkówki oka, nerek naczyń krwionośnych.Organizm potrzebuje niewielkich ilości insuliny miedzy posiłkami i w nocy (wydzielanie podstawowe). W momencie jedzenia „komputer” znajdujący się w komórce B dokładnie wie ile wydzielić dodatkowo insuliny, żeby zapobiec wzrostowi stężenia glukozy po posiłku. Gdy chorujesz na cukrzycę, ten mechanizm jest zaburzony, dlatego potrzebujesz podawać insulinę zarówno między jak i przed posiłkami.

Dawki insuliny zmieniają się każdego dnia, ponieważ prowadzisz raczej nieregularny tryb życia (jesz różne rodzaje posiłków, o różnych porach dnia). Poprzednio stężenie insuliny we krwi regulowała automatycznie twoja trzustka. Teraz to Ty decydujesz jaką dawkę insuliny potrzebujesz na dany posiłek.

studenci-cukrzyca-slajd.jpg

Anita Rogowicz-Frontczak

Dr n med. Anita Rogowicz_Frontczak, lekarz i pracownik naukowy, szczęśliwa żona i matka pięknych dziewczynek (Sara and Iga). Jestem specjalistą chorób wewnętrznych, endokrynologii, bliska sercu jest mi cukrzyca, dlatego od wielu lat pracuję z osobami dotkniętymi tym schorzeniem w Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Poznaniu. Profil moich zainteresowań naukowych to cukrzyca typu 1, przewlekłe powikłania cukrzycy (a raczej co zrobić, by ich uniknąć) oraz problem zdrowego żywienia i diety cukrzycowej, problem współistnienia chorób tarczycy i innych chorób autoimmunologicznych z cukrzycą




POLECA: BARBARA NIEWIADOMSKA
SPECJALISTA DIETETYK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Poradnik gratis

diabetyczne zabiegi Pawła

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco.