Aktualności, Przepisy

Kulinarne inspiracje na jesienne dni

Jakub Szarek | 5 listopada 2024
Ten przepis znajdziesz w aplikacji CUKRZYCA.PL

Jesień to idealny czas na nowe inspiracje kulinarne, również dla osób z cukrzycą. Sezonowe warzywa oraz owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. jabłka mogą być świetną bazą do smacznych i zdrowych posiłków. W tym artykule pokażemy jak wykorzystać jesienne produkty, by komponować dania, które pomagają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, a przy tym są pełne smaku.

Poniżej zaproponowane posiłki znajdują się w aplikacji cukrzyca.pl, która jest pełna ciekawych i smacznych przepisów. Pomogą one kontrolować poziom glukozy we krwi.

1. Pieczywo z burakiem, fetą i słonecznikiem

  • burak 1 sztuka = 140 g
  • ser feta 2 plastry = 40 g
  • oliwa z oliwek 0,75 łyżki = 7 ml
  • sól 1 szczypta
  • pieprz czarny 1 szczypta
  • słonecznik nasiona 1 łyżeczka = 5 g
  • natka pietruszki 1 łyżeczka = 6 g
  • chleb żytni razowy 1 kromka = 40 g

Sposób przygotowania: 

  1. Buraka i ser pokrój w kostkę.
  2. Wymieszaj z oliwą, przyprawami i nasionami słonecznika.
  3. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
  4. Podawaj z pieczywem.
KCALWWWBT
3352,92,0

 

2. Omlet z cukinią, cebulą oraz pieczywem

  • jaja kurze całe 1 sztuka = 50 g
  • płatki owsiane 2,5 łyżki = 25 g
  • sól 1 szczypta
  • pieprz czarny 1 szczypta
  • olej rzepakowy 0,5 łyżeczki = 2 ml
  • cebula 0,25 sztuki = 30 g
  • cukinia 0,33 sztuki = 99 g
  • chleb żytni razowy 0,5 kromki = 20 g

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj jajko, płatki owsiane i przyprawy (w razie potrzeby dodaj wodę do uzyskania pożądanej konsystencji).
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wlej masę jajeczną i smaż z obu stron, aż do zarumienienia.
  3. Omlet przełóż na talerz.
  4. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone w kostkę: cebulę i cukinię.
  5. Podsmażone warzywa przełóż na omlet.
  6. Podawaj z pieczywem.
KCALWWWBT
2592,81,4

 

3. Ryż curry z kalafiorem i cukinią

  • ryż brązowy 0,25 szklanki = 45 g
  • olej rzepakowy 0,75 łyżeczki = 3 ml
  • mięso z piersi kurczaka bez skóry 1 porcja = 100 g
  • cukinia 0,5 sztuki = 150 g
  • kalafior 1 porcja = 200 g
  • curry 0,25 łyżeczki
  • kurkuma mielona 2 szczypty
  • kmin rzymski (kumin) 2 szczypty
  • sól 1 szczypta
  • chili w proszku 1 szczypta
  • mleczko kokosowe 5 łyżek = 50 ml
  • woda 0,33 szklanki = 79 ml
  • limonka 0,25 = 25 g

Sposób przygotowania:

  1. Przed ugotowaniem przepłucz ryż 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą.
  2. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  3. Zwróć uwagę, aby ryż nie był rozgotowany.
  4. Przed spożyciem przelej ryż na sicie gorącą wodą.
  5. W garnku z rozgrzanym tłuszczem podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i smaż przez około 5 minut.
  7. Dodaj pokrojoną w półksiężyce cukinię, różyczki kalafiora i przyprawy.
  8. Wlej mleczko kokosowe, wodę i duś do momentu, aż mięso będzie gotowe, a warzywa al dente (w razie potrzeby dodaj więcej wody).
  9. Danie przełóż do miski.
  10. Podawaj z limonką i ryżem.
KCALWWWBT
4824,52,9

 

4. Ryż z gruszką i cynamonem

  • ryż brązowy 3,5 łyżki = 35 g
  • ser twarogowy chudy 3,5 plastry = 105 g
  • erytrytol 1 łyżeczka = 5 g
  • gruszka 0,5 sztuki = 85 g
  • orzechy włoskie 3 sztuki = 12 g
  • cynamon 0,25 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Przed ugotowaniem przepłucz ryż 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą.
  2. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  3. Zwróć uwagę, aby ryż nie był rozgotowany.
  4. Ryż wymieszaj z twarogiem i erytrytolem.
  5. Na wierzch dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę, posiekane orzechy i cynamon.
KCALWWWBT
3524,01,8

 

5. Koktajl czeko-śliwka

  • śliwki bez pestek mrożone 0,5 porcji = 50 g
  • kefir 0,75 szklanki = 187 ml
  • kakao gorzkie 0,75 łyżki = 7 g
  • pasta orzechowa 1 łyżeczka = 10 g
  • otręby pszenne 1 łyżeczka = 2 g

Sposób przygotowania: 

  1. Zblenduj wszystkie składniki (w razie potrzeby dodaj wodę, aby uzyskać pożądaną konsystencję koktajlu).
KCALWWWBT
2171,91,4

Uwaga! Przypominamy, że powyższe przepisy i ich wartości są odpowiednie dla osoby z dziennym zapotrzebowaniem kalorycznym 1600 kcal. Przy innych potrzebach te wartości mogą być inne!

 

Poznaj Cukrzyca.pl – aplikację, która ułatwi Ci zdrowe gotowanie! Znajdziesz tam smaczne i sezonowe przepisy idealne dla osób z cukrzycą. Proste w przygotowaniu dania pomogą Ci utrzymać stabilny poziom cukru, a jednocześnie cieszyć się pełnią jesiennych smaków. Odkryj kulinarną inspirację dostosowaną do Twoich potrzeb – z Cukrzyca.pl zdrowa dieta jest na wyciągnięcie ręki!

Ten przepis znajdziesz w aplikacji Cukrzyca.pl

Pobierz ją za darmo już teraz i ułóż swój indywidualny plan diety!

AppStore GooglePlay

Literatura

  1. Kaur, B., Ranawana, V., Teh, A., & Henry, C. (2015). The impact of a low glycemic index (GI) breakfast and snack on daily blood glucose profiles and food intake in young Chinese adult males. Journal of Clinical & Translational Endocrinology, 2, 92 – 98. https://doi.org/10.1016/j.jcte.2015.05.002.

Pobierz darmową aplikację dla diabetyków i odbierz nasze wsparcie!

AppStore GooglePlay
Przeczytaj także

Cukrzyca a SIBO

Cukrzyca należy do najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie. Związane z nią komplikacje mogą wpływać na różne układy i narządy,…

Czytaj dalej »

Bezpłatne warsztaty z ciągłego monitorowania glikemii w Poznaniu

DARMOWY PREZENT!!!

    Skip to content