Rola błonnika w diecie diabetyka: Jak włączyć go do codziennych posiłków?
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
9 października w Warszawie odbył się bankiet z okazji 100 tysięcy przescreenowanych dzieci w badaniu POInT. Jego celem jest opóźnienie lub zapobiegnięcie wystąpienia cukrzycy typu 1. Wraz z pozostałymi partnerami, mieliśmy zaszczyt wziąć udział w tym bardzo ważnym wydarzeniu.
Doustna Insulina w Prewencji Pierwotnej Cukrzycy Typu 1, czyli projekt POinT, jest częścią Globalnej Platformy ds. Zapobiegania Cukrzycy Autoimmunizacyjnej (GPPAD), większej inicjatywy jednoczącej wiele krajów Europy: Niemiec, Polski, Belgii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.
W Polsce badania prowadzi zespół Dziecięcego Szpitala Klinicznego Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.
Niedawno świętowaliśmy ogromny sukces – po prawie dwóch latach badań zespołowi udało się przescreenować już 100 000 noworodków.
Z tej okazji w Warszawie w Restauracji Belvedere odbył się uroczysty bankiet, w którym uczestniczyło ponad 100 przedstawicieli ośrodków z grupy GPPAD, wybitni naukowcy zaproszeni ze Stanów Zjednoczonych oraz patroni, wspierający badania. My również mieliśmy zaszczyt wziąć udział w tej uroczystości.
O 19.00 partnerzy, przedstawiciele ośrodków i patroni zebrali się na wielkiej sali, gdzie Prof. dr hab. Agnieszka Szypowska powitała wszystkich obecnych.
Jeszcze raz zaprezentowane zostały bardzo ważne liczby, podsumowujące dwa lata ciężkiej i owocnej pracy. Obejrzeliśmy dwa bardzo wzruszające filmy. Jeszcze raz pokazały one, na czym polegają badania POInT, jaki jest ich cel i co do tej pory udało się osiągnąć.
Okazja do świętowania była na prawdę wyjątkowa!
Bardzo się cieszymy, że możemy być częścią tak fantastycznego przedsięwzięcia na skalę Europy.
Organizatorom bankietu serdecznie dziękujemy za zaproszenie a zespołowi badaczy życzymy kolejnych szybkich sukcesów.
Nie odbyło się bez podziękowań prawie wszystkim obecnym na sali. Wszyscy partnerzy zostali wyróżnieni miłym słowem podziękowania, również reprezentacja naszej redakcji 🙂
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Jesień to idealny czas na nowe inspiracje kulinarne, również dla osób z cukrzycą. Sezonowe warzywa oraz owoce o niskim indeksie…
Cukrzyca należy do najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie. Związane z nią komplikacje mogą wpływać na różne układy i narządy,…
W dzisiejszych czasach cukrzyca i otyłość stanowią poważne wyzwania zdrowotne, z którymi borykają się miliony ludzi na całym świecie. Obie…
Nowy Rok to najlepszy okres aby wyznaczyć sobie nowe cele nie tylko związane z pracą zawodową oraz życiem osobistym, ale…
Śniadanie jest powszechnie uznawane za najważniejszy posiłek dnia, a dla osób z cukrzycą ma ono szczególne znaczenie. Po nocnym okresie…