Przepisy

Ciasto dla cukrzyka: pyszne przepisy dla diabetyków

Redakcja | 13 maja 2020
Ciasto dla cukrzyka

Diabetyk, zwłaszcza z cukrzycą typu 2, powinien ograniczać posiłki wysokosłodzone, wysokoprzetworzone i te z wysokim indeksem glikemicznym. W związku z tym wydaje się, że ciasto dla cukrzyka jest czymś nieosiągalnym. Wystarczy jednak zamienić kilka składników, by ciasto dla cukrzyka było zdrowszą wersją wypieków, które zjadamy na co dzień. Poniżej pokazujemy kilka przepisów na ciasta dla diabetyka.

Czym zastąpić mąkę pszenną w cieście dla cukrzyka?

Najczęściej występująca mąka w kuchni, mąka pszenna, ma bardzo wysoki indeks glikemiczny: 90.

Wystarczy sięgnąć po mąki o niższym indeksie glikemicznym, aby ciasto dla cukrzyka w jednej chwili staje się o wiele zdrowsze.

Mąki o niskim indeksie glikemicznym:

  • mąka z ciecierzycy (IG 35),
  • mąka gryczana (IG 40),
  • mąka owsiana (IG 40),
  • mąka pszenna razowa (IG 45),
  • mąka orkiszowa razowa (IG 45)
  • mąka żytnia razowa (IG 45).

Czym zastąpić biały cukier w cieście dla cukrzyka?

Biały cukier to kolejny składnik, który znacząco podnosi glikemię naszego wypieku. Diabetykom w codziennej diecie (nie tylko do wypieków) zalecamy zrezygnować z białego cukru na korzyść innych słodzików.

Zamienniki cukru o niskim indeksie glikemicznym

  • erytrol (IG 0),
  • ksylitol (IG 8),
  • stewia (IG 0) – nie zmienia indeksu potrawy!

Przepisy na ciasto dla cukrzyka

Zdrowe ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe dla diabetykow

Składniki:

  • 500g utartej marchewki
  • 150g mąki pszennej razowej
  • 60ml oleju rzepakowego
  • 5 jajek
  • 2 łyżki stewii
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g rodzynek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Marchew zetrzeć na tarce, 
  2. Połączyć wszystkie mokre składniki w misce,
  3. Dodać do miski suche składniki,
  4. Dodać startą marchewkę, rodzynki i orzechy,
  5. Wymieszać do połączenia składników.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50-60 minut, do suchego patyczka (1).

Wartości odżywcze porcji ciasta marchewkowego:

KCAL WW WBT
110 1,1 0,7

Ciasto jogurtowe z borówkami

jogurtowe ciasto z borówkami

Składniki:

  • 125 g jogurtu,
  • 4 łyżki ksylitolu,
  • 4 łyżki oleju,
  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 125 g borówek.

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek. 
  2. Białka odłołyć do lodówki, a żółtka utrzeć z ksylitolem. 
  3. Gdy masa będzie jednolita, dodać jogurt oraz olej i dokładnie wymieszać. 
  4. Stopniowo dodawać mąkę. 
  5. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj z masą i borówkami. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 25-30 minut (2).

Migdałowa szarlotka

migdalowa szarlotka

Składniki:

  • 200g mąki pszennej razowej
  • 200g masła
  • 100g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 150g mielonych migdałów
  • 50g płatków migdałowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 800g jabłek

Przygotowanie:

  1. Masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i mielone migdały zmiksować na kruszonkę.
  2. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę, posypać płatkami migdałowymi i oprószyć mąką ziemniaczaną.
  3. Jabłka obrane i pokrojone w plasterki rozłożyć na cieście i posypać pozostałą kruszonką. 

Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC (z termoobiegem 160ºC) (3).

Wartości odżywcze porcji migdałowej szarlotki:

KCAL Węglowodany: Białka: Tłuszcze:
345 28 g 5 g 23 g

Dwa z trzech przepisów na ciasta dla cukrzyka pochodzą z bloga Dietolog.pl! Więcej słodkości znajdziecie bezpośrednio u Angeliny 🙂

Literatura

  1. http://dietolog.pl/category/przepisy/zdrowe-slodkosci/
  2. https://zdrowydiabetyk.pl/cukrzyca-ciasta-dla-diabetykow/
O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Jaki cukier dla cukrzyka?