Przepisy

Kolacja diabetyka: Tortilla z szynką i warzywami

Redakcja | 18 października 2019
Kolacja diabetyka: Tortilla z szynka i warzywami

Po całym dniu, nasz organizm zasługuje na coś wyjątkowego. Na posiłek smaczny, zjedzony bez pośpiechu z ukochanymi. Posiłek prosty, który będziecie mogli przygotować szybko i z każdym. Kolacja diabetyka powinna być niskotłuszczowa, bogata w węglowodany złożone i białka

Poniżej znajdziecie przepis na szybką kolację dla diabetyka – Tortilla z szynką i warzywami.

Składniki na tortillę:

  • Pomidor 120 g 1 sztuka
  • Papryka czerwona 152 g ⅔  sztuki
  • Ogórek zielony 90 g ½  sztuki
  • Jogurt naturalny 75 g 3 łyżki
  • Bazylia 3 g 3 liście
  • Pieprz czarny 2 g 1 szczypta
  • Sól 2 g 1 szczypta
  • Tortilla pełnoziarnista 31 g ½  sztuki
  • Szynka z indyka 100 g 4 plastry

Sposób przygotowania tortilli:

  1. Pomidora, paprykę i ogórka pokrój w kostkę.
  2. Jogurt wymieszaj z posiekaną bazylią i przyprawami. 
  3. Tortillę posmaruj sosem jogurtowym, ułóż plastry szynki, warzywa i zwiń.

TIP: Tortillę możesz chwilę wcześniej podgrzać w mikrofali lub na patelni.

Wartości odżywcze tortilli:

KCAL WW WBT
314 3,3 1,8
O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Omlet z jarmużem i pieczarkami: śniadanie diabetyka