Przepisy

Śniadanie diabetyka: owsianka z malinami

Redakcja | 14 lipca 2020
owsianka-z-malinami-dieta-diabetyka

Owsianka z malinami, zwłaszcza tymi świeżymi, to doskonałe śniadanie na letnie ciepłe dni.

Dieta cukrzycowa to niezbędny element leczenia zarówno cukrzycy typu 1 jak i 2. Powinna opierać się przede wszystkim na utrzymaniu niskiej masy ciała oraz na posiłkach o niskim indeksie glikemicznym, tak, aby wahania glikemii były jak najmniejsze.

Składniki na owsiankę z malinami:

  • płatki owsiane – 0,5 szklanki (55 g)
  • mleko kokosowe – 1 szklanka (250 ml)
  • maliny mrożone – 1 porcja (100 g)
  • cynamon – 2 szczypty (4 g)
  • płatki migdałowe – 1 łyżka (10 g)

Sposób przygotowania owsianki z malinami:

  1. Płatki ugotuj na mleku dodając maliny.
  2. Przełóż owsiankę do miseczki, dodaj cynamon i płatki migdałowe.

Wartości odżywcze śniadania:

KCAL białko tłuszcze węglowodany
438 11 19 62

 

O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Obiad diabetyka: Kurczak faszerowany szpinakiem