Przepisy

Przekąska diabetyka: bruschetta z mozzarellą i salsą pomidorową

Redakcja | 30 stycznia 2020
bruschetta z mozzarella i salsa pomidorowa

Kanapki w wersji premium jako smaczna przekąska? A może bruschetta z mozzarellą i salsą pomidorową z pieca w te chłodne dni?

Do doskonała, zbilansowana propozycja dla tych, którzy nie lubią zbyt dużo czasu spędzać w kuchni!

Bruschetta z mozzarellą i salsą pomidorową: składniki

  • Ser mozzarella 38 g 1 ½  plastra
  • Chleb żytni pełnoziarnisty 60 g 1 ½  kromki
  • Pomidor 40 g ⅓  sztuki
  • Oliwki czarne marynowane 10 g 4 sztuki
  • Bazylia 2 g 2 liście
  • Sól 2 g 1 szczypta
  • Pieprz czarny 2 g 1 szczypta

Sposób przygotowania bruschetty z mozzarellą i salsą pomidorową:

  1. Mozzarellę ułóż na chlebie.
  2. Pomidora pokrój w drobną kostkę, oliwki na plasterki.
  3. Wymieszaj z posiekaną bazylią, dopraw solą i pieprzem.
  4. Salsę pomidorową ułóż na chlebie.
  5. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

Wartości odżywcze przekąski:

KCAL WW WBT
270 3 1,3
O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Przekąska diabetyka: sałatka z ricottą i awokado