Przepisy

Kolacja diabetyka: krem z pomidorów z mleczkiem kokosowym

Redakcja | 4 grudnia 2020
krem z pomidorow z mleczkiem kokosowym

Nasza propozycja na prostą i szybką kolację dla diabetyka? Krem z pomidorów z mleczkiem kokosowym w wersji bezglutenowej. To bardzo rozgrzewające danie, doskonale nadające się na zimne, jesienne wieczory.

Dla osób, które w swojej diecie muszą wykluczyć laktozę oraz gluten ten krem będzie doskonałym rozwiązaniem, ale nada się również dla każdego, kto po prostu stara się jadać zdrowo i w dobrze zbilansowany sposób.

Krem z pomidorów z mleczkiem kokosowym: przepis na kolację

Składniki na kolację:

  • czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • imbir – 1 plaster (10 g)
  • olej rzepakowy – 0,33 łyżeczki (1,65 ml)
  • pomidory krojone w sosie własnym 1,5 szklanki (360 g)
  • woda – 0,25 szklanki (60 ml)
  • sól – 1 szczypta (2 g)
  • pieprz czarny – 1 szczypta (2 g)
  • mleczko kokosowe – 2 łyżki (20 ml)
  • chleb bezglutenowy wieloziarnisty – 1,5 kromki (60 g)
  • kolendra – 1 łyżka (3 g)

Sposób przygotowania

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir zetrzyj na tarce.
  2. Na dnie garnka rozgrzej olej i podsmaż czosnek i imbir.
  3. Dodaj pomidory, przyprawy, wodę i gotuj przez kilka minut.
  4. Zblenduj zupę na krem, dodaj mleczko kokosowe i zagotuj.
  5. Pieczywo zapiecz w tosterze i pokrój w kostkę.
  6. Krem posyp posiekaną kolendrą i grzankami.

Wartości odżywcze kolacji:

KCAL białko tłuszcze węglowodany
319 8 12 51
O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Sernik dla diabetyka na Międzynarodowy Dzień Sernika