Przepisy

Kolacja Diabetyka: Makaron z orzechami, pastą z ricotty i awokado

Redakcja | 30 maja 2019
makaron z orzechami włoskimi i pastą z ricotty i awokado cukrzyca przepisy dieta diabetyka danie kolacja diabetyka

Dobrze dobrana dieta u osób chorych na cukrzycę jest niezbędna – zarówno śniadanie, obiad jak i kolacja diabetyka powinna być dobrana do indywidualnych potrzeb.
Poprawia jakość życia, normuje glikemię oraz zmniejsza ryzyko powstania powikłań. Jak powinien wyglądać dobrze zbilandowany posiłek diabetyka?

Poniżej znajdziecie przepis na szybką kolację dla diabetyka – Makaron z orzechami włoskimi i pastą z ricotty i awokado.

Składniki na makaron:

  • Makaron spaghetti pełnoziarnisty 50 g 1 porcja
  • Awokado 35 g ¼  sztuki
  • Ser ricotta 40 g 2 łyżki
  • Imbir mielony 2 g 1 szczypta
  • Kardamon mielony 0.1 g 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Makaron przełam na pół i ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Po ugotowaniu, odcedź makaron i wrzuć z powrotem do garnka.
  3. Awokado rozgnieć na papkę lub zblenduj.
  4. Wymieszaj ser ricotta z rozgniecionym awokado.
  5. Makaron połącz z serkiem, dodaj imbir, kardamon i posiekane orzechy.
  6. Całość przełóż do miski.

Wartości odżywcze śniadania:

KCAL WW WBT
374 3,6 2,1

 

O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Kolacja Diabetyka: Makaron z orzechami, pastą z ricotty i awokado