Przepisy

Śniadanie Diabetyka: Kakaowa owsianka z pomarańczą

Redakcja | 14 czerwca 2019
cukrzyca śniadanie diabetyka owsianka kakaowa owsianka z pomagańczą2

Poniżej znajduje się przykładowe śniadanie diabetyka: Kakaowa owsianka z pomarańczą.

Dieta cukrzycowa to niezbędny element leczenia zarówno cukrzycy typu 1 jak i 2. Powinna opierać się przede wszystkim na utrzymaniu niskiej masy ciała oraz na posiłkach o niskim indeksie glikemicznym, tak, aby wahania glikemii były jak najmniejsze.

Składniki na owsiankę:

  • Płatki owsiane 40 g 4 łyżki
  • Mleko 2% tłuszczu 160 ml ⅔  szklanki
  • Kakao gorzkie 7.5 g ¾  łyżki
  • Pomarańcza 150 g ½  sztuki
  • Imbir 3 g ⅓ plastra

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańczę pokrój w kostkę, imbir zetrzyj na tarce.
  2. Owsiankę wymieszaj z pomarańczą, kakao, imbirem i posyp płatkami migdałów.

Wartości odżywcze śniadania:

KCAL WW WBT
415 5 2,1
O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Asystent Cukrzyca.pl – zapytaj go o Indeks Glikemiczny!