Tabela indeksów glikemicznych

tabela indeksów glikemicznych

Poniżej znajduje się uproszczona tabela indeksów glikemicznych przydatnych w układaniu codziennej diety osoby z cukrzycą.

Jeśli chcesz, możesz skorzystać z głosowego Asystenta Google Cukrzyca.pl w Twoim telefonie, który podpowie Ci, jaki indeks glikemiczny mają poszczególne składniki.

NISKI IG
(< 55)
ŚREDNI IG
(55 – 70)
WYSOKI IG
(> 70)
OWOCE Jabłka, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, gruszki, morele, wiśnie, truskawki, poziomki, maliny, brzoskwinie, nektarynki, mango, śliwki, żurawiny itp, sok pomidorowy Banany świeże, ananasy, kiwi, winogrona, czereśnie, papaja, liczi, melon, rodzynki, figi suszone, daktyle świeże, dżemy niskosłodzone, sok z jabłek Banany suszone, arbuz, owoce smażone w cukrze, daktyle suszone, owoce z puszki w syropie, dżemy słodzone,  inne soki owocowe-niedosładzane
WARZYWA Wszystkie sałaty i kapusty, szpinak, ogórki, świeża kukurydza, groszek zielony, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior, marchewka surowa, pomidory, papryka, pasternak, rzodkiewki, rzepa, szparagi, grzyby, itp Ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach (nie rozgotowane!), ziemniaki gotowane na parze, bataty gotowane bez skórki, buraki, dynia, kukurydza konserwowa, popcorn (bez dodatków), marchew gotowana, chipsy ziemniaczane, tapioka Ziemniaki gotowane lub pieczone bez skórki, ziemniaki smażone, frytki, puree z ziemniaków instant, pieczone bataty bez skórki, popcorn maślany
PIECZYWO I WYROBY CUKIERNICZE Razowy chleb jęczmienny, chleb gryczany, chleb żytni, pumpernikiel Większość pieczywa i wyrobów cukierniczych z mąki białej i razowej. Chleb chrupki, chleb tostowy, tortilla kukurydziana Bagietki, rogale, rogaliki francuskie, gofry, bułki do hamburgerów i hot-dogów z mąki rafinowanej, chrupki kukurydziane i inne przegryzki słodzone lub solone
MAKARONY Wszystkie pełnoziarniste, razowe produkowane z mąki nie rafinowanej, i makarony „białe” nie rozgotowane ( „al dente”) Wszystkie „białe” makarony (z mąki oczyszczonej), makaron ryżowy, gryczany, kukurydziany -Wszystkie rozgotowane makarony, lane kluski/ciasto
ZBOŻA I ZBOŻOWE PRODUKTY ŚNIADANIOWE Otręby pszenne, żytnie, gryczane i owsiane, kasza jęczmienna perłowa, gryczana, komosa ryżowa, całe ziarna żyta i pszenicy. Musli i płatki zbożowe naturalne, owsianka, jaglanka, płatki jęczmienne, kasza jaglana Wszystkie produkty śniadaniowe (tzw. płatki) słodzone ze zbóż oczyszczonych, płatki kukurydziane, kuskus
RYŻ Ryż dziki, ryż biały parboiled (preparowany termicznie) Ryż biały długoziarnisty, ryż brązowy, ryż jaśminowy, ryż basmati, ryż do risotto Ryż instant, ryż „dmuchany”, kleik ryżowy
NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH Soczewica (brązowa, czerwona i zielona), ciecierzyca, fasola (czerwona, Mung, czarna, biała, Pinto, adzuki, garbanzo, lima), groch (żółty i zielony), soja, bób
INNE Mleko chude/półtłuste/tłuste, mleko sojowe, jogurty, orzechy, smoothie (na mleku z owocami), lody, masło orzechowe, czekolada, hummus Miód Napoje gazowane na bazie maltodekstryny, cukier stołowy, napoje gazowane

 

O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Zapytaj Cukrzyca.pl o indeks glikemiczny - głosowy Asystent Google