Nadmiar soli może prowadzić do cukrzycy?

sól w diecie a cukrzyca typu 2

Zaskakujące wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Tulane. Do cukrzycy typu 2 może doprowadzić nie tylko nadmiar cukru w diecie, ale również nadmiar soli. Osoby solące regularnie są poważnie zagrożone rozwojem tej choroby.

Nadmiar soli może prowadzić do cukrzycy

Nierzadko to właśnie nadmiar węglowodanów w diecie może doprowadzić do rozwoju jednej z najpowszechniejszych obecnie chorób metabolicznych – cukrzycy. Tymczasem pojawiły się badania, które wykazały, że inny składnik obecny codziennie w naszym jadłospisie może mieć związek z cukrzycą typu 2. Chodzi o sól.

Tak wynika z analizy przeprowadzonej przez naukowców z Uniwersytetu Tulane, której wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie “Mayo Clinic Proceedings” (1). Nadużywanie soli w posiłkach wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.

W badaniu przyjrzano się danym ponad 400 tys. dorosłych zarejestrowanych w brytyjskim Biobanku (ogromnej bazie danych dotyczących zdrowia, historii chorobowych i zwyczajów żywieniowych) w ciągu 12 lat. W tej grupie pojawiło się ponad 13 tysięcy przypadków cukrzycy typu 2. Połączono to z wynikami ankiet, w których badani odpowiadali na pytania dotyczące intensywności korzystania z soli.

Okazało się, że w porównaniu do osób, które soli używały “nigdy” lub “rzadko”, osoby solące “czasami” miały 12 procent większe ryzyko zachorowania na cukrzycę. W przypadku ankietowanych używających soli “zazwyczaj” to ryzyko wzrastało o 20 procent, a u osób solących “zawsze” było nawet o 39 procent większe.

Ograniczenie soli wyjdzie na zdrowie

– Wiemy już, że ograniczenie soli może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i nadciśnienia, ale to badanie po raz pierwszy pokazuje, że odłożenie solniczki może również pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2 – powiedział główny autor badania, dr Lu Qi ,profesor w Szkole Zdrowia Publicznego i Medycyny Tropikalnej Uniwersytetu Tulane.

Nie zostało wyjaśnione wprost, dlaczego nadmierne spożycie soli może być związane z większym ryzykiem cukrzycy typu 2. Potrzebne są dalsze badania w tym kierunku. Jednak zdaniem Qi ​​solenie potraw powoduje spożywanie większych porcji, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia czynników rozwoju cukrzycy typu 2, takich jak otyłość i stany zapalne.

Warto wspomnieć, że badanie wykazało także związek między częstym spożywaniem soli a wyższym wskaźnikiem BMI.

Zdaniem autora badań nigdy nie jest za późno, aby znaleźć sposoby na inne przyprawianie potraw niż sól.

Zacznij skutecznie zarządzać swoją cukrzycą!

AppStore GooglePlay

Literatura

  1. https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(23)00118-0/fulltext
O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Pobierz darmową aplikację dla diabetyków i odbierz nasze wsparcie!

AppStore GooglePlay
Przeczytaj także

Dieta w cukrzycy typu 2. Sprawdź, czy dobrze się odżywiasz

DARMOWY PREZENT!!!

    Skip to content