Tabele wymienników białkowo-tłuszczowych (tabele WBT)

tabele wbt tabele wymienników białkowo-tłuszczowych

Co to są wymienniki białkowo-tłuszczowe (wbt)?

Białka dostarczone z dietą np. chude mięso, ryby, jaja, nabiał ulegają przemianie w aminokwasy w naszym organizmie. Aminokowasy wykorzystywane są następnie do produkcji endogennych białek, peptydów, czy związków azotowych. Azot z aminokwasów niewykorzystany do poszczególnych syntez w naszym organizmie ulega wydaleniu w postaci mocznika. Aminokwasy po uwolnieniu azotu są wykorzystywane między innymi do syntezy glukozy.

Jak liczyć wymienniki białkowo-tłuszczowe?

Obliczanie WBT nie należy do najłatwiejszych, szczególnie wśród osób, które dopiero rozpoczynają terapię za pomocą pompy insulinowej.

Tabela WBT

Dlatego możesz skorzystać z gotowej tabeli wymienników białkowo-tłuszczowych (tabele WBT) (1) podanej tutaj.

Pobierz tabelę w formacie PDF i wydrukuj lub sprawdź, ile gramów produktu równa się 1 WBT w tabeli poniżej.

TABELA WYMIENNIKOW BIALKOWO-TLUSZCZOWYCH WBT

PRODUKTY Ilość gramów produktu spożywczego równa 1 WBT
RYBY
Dorsz świeży 145
Flądra świeża 122
Halibut biały świeży 100
Karp świeży 90
Łosoś świeży 50
Łosoś wędzony 62
Makrela świeża 55
Mintaj świeży 140
Morszczuk świeży 112
Pstrąg 100
Sandacz świeży 120
Sardynka świeża 60
Sola świeża 120
Szczupak świeży 123
Śledź świeży 62
Tuńczyk świeży 74
Tuńczyk w wodzie 105
Węgorz świeży 36
DRÓB
Kaczka filet z piersi bez skóry 85
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 100
Mięso z ud kurczaka bez skóry 80
Noga(udo) kurczaka 63
Polędwica z piersi kurczaka 122
Skrzydło kurczaka 53
Wątróbka kurczaka 75
Mięso mielone drobiowe 100
Szynka z piersi kurczaka 105
Mięso z piersi indyka bez skóry 190
Mięso z podudzia indyka bez skóry 100
Mięso z udźca indyka bez skóry 100
Mięso ze skrzydeł indyka bez skóry 88
Polędwica z indyka 100
Skrzydło indyka 60
Szynka z indyka 120
KRÓLIK
Królik comber 80
Krolik łopatka 80
Królik tuszka 64
Królik udziec 88
WIEPRZOWINA
Wieprzowina karkówka 50
Wieprzowina łopatka 63
Wieprzowina polędwica 83
Wieprzowina schab 78
Wieprzowina szynka 78
Wieprzowina żeberka 36
Szynka wieprzowa gotowana 20
WOŁOWINA
Wołowina polędwica 90
Wołowina rostbef 65
Wołowina rozbratel 63
Wołowina szponder 45
Szynka wołowa gotowana 22
SERY
Ser brie 30
Ser camembert 34
Ser feta 47
Ser feta bez laktozy 63
Ser halloumi 30
Ser kozi 38
Ser mozzarella 42
Ser mozzarella bez laktozy 45
Ser parmezan 22
Ser ricotta 62
Ser twarogowy bez laktozy 93
Ser twarogowy chudy 120
Ser twarogowy półtłusty 85
Ser żółty 30
Ser żółty bez laktozy 30
Serek homogenizowany chudy 221
Serek ziarnisty 114
Serek ziarnisty bez laktozy 157
ŚMIETANY
Śmietana 12% 84
Śmietana 18% 58
Śmietanka kremowa 30% 36
NABIAŁ
Mleko 2% tłuszczu 316
Mleko bezlaktozowe 392
Jogurt kokosowy 215
Jogurt naturalny 284
Jogurt naturalny bez laktozy 288
Jogurt naturalny typu greckiego 120
Kefir 316
Maślanka 364
OLEJE
Olej kokosowy 11
Olej rzepakowy 11
Oliwa z oliwek
Olej lniany 11
ORZECHY, NASIONA
Orzechy nerkowca 21
Orzechy laskowe 16
Orzechy arachidowe 19
Orzech kokosowy 32
Orzechy pinii 15
Orzechy pistacjowe 19
Orzechy włoskie 16
Migdały 20
Nasiona chia 29
Sezam nasiona 15
Słonecznik nasiona 84
Len mielony 35
Len nasiona 27
Mak 21
INNE
Cielęcina sznyclówka 100
Krewetki tygrysie 114
Hummus 36
Jaja kurze całe 73
Kakao 37
Karob w proszku 420
Margaryna 19
Masło bez laktozy 14
Masło ekstra 13
Masło orzechowe 18
Mleczko kokosowe 50
Mleko kozie 200
Musztarda 124
Oliwki 87
Tofu 80
Szynka dojrzewajaca 58

 

Literatura

1. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne: https://cukrzyca.info.pl/zalecenia_kliniczne/zalecenia_kliniczne_dotyczace_postepowania_u_chorych_na_cukrzyce_2018

O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Wymienniki białkowo-tłuszczowe: jak je liczyć?

Skip to content