Tabele wymienników węglowodanowych (WW)

tabele wymienników węglowodanowych tabele WW

Co to są wymienniki węglowodanowe?

W planowaniu diety dla pacjentów z cukrzycą typu 1 ważne są wymienniki węglowodanowe (WW). Jeden wymiennik węglowodanowy odpowiada takiej ilości produktu wyrażonej w gramach, która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych.

Niżej znajdziesz uproszczoną tabelę Wymienników Węglowodanowych (WW).

Tabela Wymienników Węglowodanowych PDF: pobierz

tabela-wymiennikow-weglowodanowych-pdf

Tabela Wymienników Węglowodanowych znajduje się pod banerem. Czytaj dalej ->

Wymienniki Węglowodanowe: tabela

NAZWA PRODUKTU KALORIE WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE (na 100g)
OWOCE
Agrest 46 0,9
Ananas 55 1,2
Arbuz 36 0,8
Awokado 169 0,4
Banan 97 7,2
Banany suszone 368 8,2
Borówki amerykańskie 57 1,2
Brzoskwinia 50 1
Czarne jagody 51 0,9
Czereśnie 63 1,3
Daktyle suszone 290 6,5
Figa 74 1,6
Figi suszone 311 6,5
Granat 83 1,5
Grapefruit 40 0,8
Gruszka 58 1,2
Jabłko 50 1
Jabłka suszone 256 5,2
Jagody goji suszone 349 6,4
Jeżyny 43 0,4
Maliny 43 0,5
Mandarynki 45 0,9
Mango 69 1,5
Melon 38 0,7
Morele 50 1
Morele suszone 301 6,2
Morwa biała suszona 321 6,1
Nektarynka 50 1,1
Pomarańcze 47 0,9
Pomelo 38 0,9
Rodzynki suszone 286 6,5
Śliwki 49 1
Śliwki suszone 282 6
Truskawki 33 0,6
Mandarynki 45 0,9
Kiwi 60 1,2
Maliny 43 0,5
Papaja 44 0,9
Porzeczki czarne 51 0,7
Porzeczki białe 45 0,7
Porzeczki czerwone 46 0,6
Winogrona 71 1,6
Wiśnie 49 1
Żurawina suszona 308 7,7
WARZYWA
Bakłażan 26 0,4
Bataty 86 1,7
Boćwina 26 0,1
Bób 76 0,8
Brokuły 31 0,3
Brukselka 47 0,3
Burak 42 0,7
Burak gotowany 37 0,7
Cebula 33 0,5
Ciecierzyca, nasiona suche 378 4,3
Cieciorka konserwowa 139 1,6
Cukinia 17 0,2
Dynia 33 0,5
Fasola biała 315 4,6
Fasola biała konserwowa 114 1,6
Fasola czerwona konserwowa 81 1
Fasola mung kiełki 34 0,3
Fasola szparagowa 37 0,5
Groch. nasiona suche 319 4,5
Groszek zielony 86 1
Groszek zielony konserwowy 73 1
Jarmuż 36 0,2
Kabaczek 16 0,2
Kalafior 27 0,3
Kalarepa 33 0,4
Kapusta biała 33 0,5
Kukurydza kolby 115 2
Kukurydza konserwowa 109 2
Marchew 33 0,5
Papryka czerwona 32 0,5
Papryka zielona 22 0,3
Papryka żółta 27 0,5
Pietruszka, korzeń 49
Pomidor 19 0,3
Pomidory suszone 258 4,4
Pomidory suszone w oleju 213 1,4
Rabarbar 15 0,1
Rzepa 33 0,5
Rzodkiewka 18 0,2
Seler korzeniowy 30 0,3
Seler naciowy 17 0,2
Soczewica czarna, nasiona suche 352 5,3
Soczewica czerwona, nasiona suche 341 4,9
Soczewica zielona, nasiona suche 352 6,1
Soczewica konserwowa 107 1,2
Soja, nasiona suche 413 1,7
Szparagi 21 0,2
Szpinak 22 0,1
Por 29 0,3
Kapusta kiszona 16 0,1
Kapusta pekińska 16 0,1
Sałata 16 0,2
Kalarepa 33 0,4
Brukselka 47 0,3
Ogórek zielony 14 0,2
Ziemniak 79 1,7
SŁODYCZE I PRZEKĄSKI
Cukier 399 10
Miód pszczeli 319 8
Syrop klonowy 261 7
Czekolada gorzka 559 5,5
Wiórki kokosowe 657 0,6
Orzechy arachidowe 580 1,2
Orzechy laskowe 666 0,6
Orzechy włoskie 666 1,2
Orzechy nerkowca 553 3
Orzechy pinii 673 1
Orzechy pistacjowe 606 1,9
Migdały 604 0,8
Płatki migdałowe 590 0,9
Dynia, pestki 572 1,3
Słonecznik, nasiona 577 1,9
Amarantus nasiona 396 5,9
NAPOJE
Herbata bez cukru 0 0
Kawa bez cukru 0 0
Sok pomidorowy 18 0,3
Napój migdałowy 30 0,2
Napój owsiany 46 0,5
Napój ryżowy 47 1
Napój sojowy 41 0,2
NABIAŁ
Jajko 140
Jogurt nat. 2% tł 60 0,6
Jogurt naturalny bez laktozy 63 0,7
Jogurt naturalny typu greckiego 102 0,5
Jogurt kokosowy 86 1
Mleko 2% tłuszczu 51 1,2
Mleko bezlaktozowe 44 0,5
Mleko kokosowe (napój) 46 0,3
Mleko kozie 68 0,5
Kefir 2 % tł 50 0,5
Serek twarogowy chudy 98 0,4
Serek twarogowy półtłusty 132 0,4
Serek twarogowy bez laktozy 120 0,4
Serek homogenizowany chudy 72 0,7
Serek ziarnisty 101 0,3
Ser żółty 318 0
Śmietana 12 % tł 134 0,4
Śmietana 18 % tł 186 0,4
RYBY I DRÓB
Dorsz 69 0
Halibut 98 0
Karp 110 0
Krewetki 92 0,1
Makrela świeża 182 0
Śledż świeży 162 0
Pierś indyka 53 0
Uda indyka 100 0
Pierś kurczaka 98 0
Uda Kurczaka 125 0
Wątróbka kurczaka 136 0,1
MIĘSO I WĘDLINY
Szynka dojrzewająca 178 0,1
Polędwica z indyka 105 0
Szynka z piersi kurczaka 96 0
Wołowina polędwica 112 0
TŁUSZCZE
Margaryna 542 0
Masło ekstra 748 0,1
Masło orzechowe 598 1,1
Oleje roślinne 900 0
PRZETWORY ZBOŻOWE
Bagietka pełnoziarnista 260 5,4
Bułka bezglutenowa wieloziarnista 329 3,3
Bułka grahamka 262 4,9
Bułka tarta 354 7,2
Chleb bezglutenowy wieloziarnisty 309 3,5
Chleb chrupki 360 7,3
Chleb graham 231 4,2
Chleb żytni pełnoziarnisty 240 4,5
Chleb żytni razowy 227 4,3
Pumpernikiel 256 4,9
Kasza bulgur 342 5,8
Kasza gryczana 344 6,3
Kasza jaglana 348 6,8
Kasza jęczmienna pęczak 340 7
Kasza kukurydziana 371 8
Kasza manna 348 7,4
Kasza orkiszowa 338 6,3
Kasza owsiana 380 6,3
Komosa ryżowa (quinoa) 350 5,8
Komosa ryżowa ekspandowana 369 7,1
Ryż basmati 365 7,6
Ryż brązowy 335 6,8
Ryż czerwony 356 7,6
Ryż dziki 357 6,9
Makaron bezglutenowy penne 345 7,5
Makaron gryczany 349 7,7
Makaron lasagne pełnoziarnisty 362 6,4
Makaron pełnoziarnisty penne 362 6,4
Makaron pełnoziarnisty świderki 362 6,4
Makaron ryżowy 345 7,6
Makaron spaghetti pełnoziarnisty 361 6,2
Makaron z fasoli mung 361 8,7
Mąka gryczana 363 6,9
Mąka jaglana 381 7,3
Mąka kokosowa odtłuszczona 313 1,5
Mąka kukurydziana 348 7,1
Mąka owsiana 370 5,5
Mąka pszenna typ 1850 327 6
Mąka ryżowa 347 7,7
Mąka sojowa 448 0,8
Mąka z ciecierzycy 387 4,7
Mąka z komosy ryżowej (quinoa) 368 5,7
Mąka z nasion amarantusa 393 6
Mąka żytnia typ 2000 323 6,1
Otręby pszenne 268 2
Otręby owsiane 246 5,6
Otręby gryczane 392 6,3
Otręby żytnie 281 3,6
Platki kukurydziane 73 1,7
Płatki owsiane 376 6,2
Płatki gryczane 365 6,9
Płatki jęczmienne 370 7
Płatki pszenne 366 7,1
Płatki ryżowe 365 7,9
Płatki żytnie 362 7,1
Wafle ryżowe 387 7,8
Musli bezglutenowe 372 7,8
Musli z owocami suszonymi 335 6,4
Musli z rodzynkami i orzechami 393 5,3
Tapioka 358 8,8
Tortilla bezglutenowa 218 5,6
Tortilla pełnoziarnista 310 4,6
Zarodki pszenne 349 3,2
DODATKI
Ocet ryżowy 18 0,5
Musztarda 24 0,3
Ketchup 19 0,5
Sosy sałatkowe 69 0
Pieczarki 21 0,1
Kurki 38 0,3
Grzyby suszone 284 7
Kakao gorzkie 459 4,5
Drożdże piekarskie prasowane 106 0,7
Płatki drożdżowe 287 3,2
Papier ryżowy 331 7,5
Hummus 327 1
Masło orzechowe 598 1,1
Sos sojowy 53 2,7
Suszone pomidory 258 4,4
Tofu 144 0,3

 

O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Wymienniki białkowo-tłuszczowe: jak je liczyć?

Skip to content