Przekąski w cukrzycy

przekąski w cukrzycy

Najczęstszą przyczyną niepowodzeń leczenia cukrzycy jest nieprawidłowy sposób odżywiana się, czyli błędnie wprowadzona dieta. Osoby leczone doustnymi lekami oraz stałymi dawkami insuliny powinny pamiętać, aby spożywać posiłki o stałej zawartości węglowodanów. Rozwiązanie? Warto jeść przekąski w cukrzycy.

Co z przekąskami w cukrzycy między głównymi posiłkami?

Spożycie nadmiernej ilości węglowodanów pomiędzy posiłkami może przyczynić się do znacznego podwyższenia glikemii. W przypadku sięgania po przekąski w cukrzycy powinno się wybierać takie, które nie zwierają węglowodanów lub zawierają ich niewielką ilość (poniżej 10 g węglowodanów na porcję, czyli poniżej 1 WW). Poniżej znajdziesz listę produktów, które możesz spożywać między posiłkami i nie wpłyną one w sposób znaczący na glikemię.

Przekąski w cukrzycy pomiędzy posiłkami poniżej 1 WW

  • Warzywa pokrojone w słupki np. marchew, pomidor, papryka, ogórek zielony, ogórek kiszony, kapusta kiszona, kalarepa, sałaty
  • Surówki i sałatki z wyżej wymienionych warzyw (pomidor + cebula + jogurt naturalny; marchewka + jabłko; mizeria z jogurtem naturalnym; zielona sałata + pomidor + oliwki)
  • Owoc – 1 małe jabłko, 1 szklanka truskawek lub malin, 1 mały grejpfrut, 1/2 pomarańczy, itp.
  • Sok pomidorowy, sok wielowarzywny – 1 szklanka
  • Pieczywo chrupkie razowe  – 2 sztuki
  • Wafle ryżowe z pełnego ziarna – 1 sztuka
  • Kefir, jogurt, maślanka naturalna – 1 szklanka
  • Serek wiejski naturalny – 1 opakowanie z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewek, pomidora, ogórka
  • Jaja – 1-2 sztuki
  • Wędliny
  • Mięsa i ryby bez panierki
cukrzyca.pl cukrzyca specjalista
O autorze Marta Banaszak

mgr

Dietetyk kliniczny, absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Edukator żywieniowy ogólnopolskiego programu “Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”. Posiada bogate doświadczenie kliniczne z zakresu żywienia człowieka.

Przeczytaj także

Switchel - co to?