Dieta śródziemnomorska – wzorowy model żywienia w cukrzycy i nie tylko

Ostatnio dużo dyskutuje się na temat diety śródziemnomorskiej i płynącej z jej stosowania korzyści zarówno dla zdrowia, jak i dla dobrego samopoczucia.

Różni się ona zdecydowanie od zwyczajów żywieniowych stosowanych w Europie północnej, co tłumaczy rzadsze występowanie w basenie Morza Śródziemnego chorób sercowo-naczyniowych.

Cechy charakterystyczne diety śródziemnomorskiej

1. Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych, takich jak: masło, smalec i tłuste mięso (np. czerwone).

2. Głównym źródłem tłuszczów w diecie są ryby morskie, orzechy i oliwa z oliwek.

3. Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców (zwłaszcza w postaci surowej) oraz suchych nasion roślin strączkowych.

4. Wybieranie głównie produktów zbożowych pełnoziarnistych (np. pieczywo razowe, grube kasze, pełnoziarniste makarony, ryz brązowy), będących dobrym źródłem błonnika pokarmowego i posiadających niski indeks glikemiczny.

5. Umiarkowane spożycie nabiału (np. mleka, sera, produktów mlecznych fermentowanych (jogurt, kefir, maślanka)).

6. Spożywanie umiarkowanej ilości alkoholu (czerwone wino wytrawne pite do posiłków).

Oczywiście dopuszczalne są pewne modyfikacje w diecie w celu jej dostosowania do warunków polskich np. do smarowania pieczywa można stosować miękkie margaryny. Unikać natomiast należy stosowania twardych margaryn kostkowych.

Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania diety śródziemnomorskiej

Stosowanie diety śródziemnomorskiej przynosi wiele korzyści zdrowotnych. W przypadku chorych na cukrzycę zaobserwowano zmniejszenie ryzyka rozwoju powikłań sercowo-naczyniowych i lepszą kontrolę glikemii. Zanotowano także zmniejszenie stężenia cholesterolu w surowicy krwi. Stosowanie diety śródziemnomorskiej korelowało ponadto odwrotnie z wartościami ciśnienia tętniczego i stężeniem markerów zapalnych. Przeprowadzone do tej pory badania wykazały również, że wprowadzenie diety śródziemnomorskiej skutkowało spadkiem masy ciała oraz rzadszym występowaniem zespołu metabolicznego w tej grupie pacjentów. Dieta śródziemnomorska okazała się także skuteczna w zapobieganiu rozwoju cukrzycy typu 2. U osób przestrzegających zaleceń tego modelu żywienia ryzyko wystąpienia tej choroby było mniejsze o 83%. Obniżenie ryzyka rozwoju cukrzycy stwierdzono nawet przy braku ograniczeń kalorycznych.

Podsumowując, dieta śródziemnomorska wydajecie być skuteczna zarówno w profilaktyce jak i w leczeniu cukrzycy. Ten model żywienia jest również rekomendowany przez American Diabetes Association.

Literatura

  1. Ciccarone E, Di Castelnuovo A, Salcuni M, Siani A, Giacco A, Donati MB, DeGaetano G, Capani F, Iacoviello L; Gendiabe Investigators. A high-score Mediterranean dietary pattern is associated with a reduced risk of peripheral
    arterial disease in Italian patients with Type 2 diabetes. J Thromb Haemost. 2003;1(8):1744-52.
  2. Esposito K, Maiorino MI, Di Palo C, Giugliano D; Campanian Postprandial Hyperglycemia Study Group. Adherence to a Mediterranean diet and glycaemic control in Type 2 diabetes mellitus. Diabet Med. 2009;26(9):900-7.
  3. Martínez-González MA, de la Fuente-Arrillaga C, Nunez-Cordoba JM, Basterra-Gortari FJ, Beunza JJ, Vazquez Z, Benito S, Tortosa A, Bes-Rastrollo M. Adherence to Mediterranean diet and risk of developing diabetes: prospective
    cohort study. BMJ. 2008;336(7657):1348-51.
  4. Salas-Salvadó J, Bulló M, Babio N, Martínez-González MÁ, Ibarrola-Jurado N, Basora J, Estruch R, Covas MI, Corella D, Arós F, Ruiz-Gutiérrez V, Ros E; PREDIMED Study Investigators. Reduction in the incidence of type 2 diabetes with
    the Mediterranean diet: results of the PREDIMED-Reus nutrition intervention randomized trial. Diabetes Care. 2011;34(1):14-9.
  5. Sofi F, Macchi C, Abbate R, Gensini GF, Casini A. Mediterranean diet and health status: an updated meta-analysis and a proposal for a literature-based adherence score. Public Health Nutr. 2014;17(12):2769-82.
O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Obliczanie wymienników węglowodanowych w praktyce