Jajka w cukrzycy – jeść czy nie? Jakie ilości? Czym można zastąpić?
Jaka jest wartość odżywcza jaj? Jajka są ważnym składnikiem diety ze względu na swoje wartości odżywcze, smak, zastosowanie kulinarne oraz…
Temat probiotykoterapii oraz mikroflory jelitowej jest coraz częściej poruszany w świecie nauki. Prowadzone są obecnie liczne badania na temat roli zaburzeń mikroflory jelitowej w przebiegu różnych jednostek chorobowych. Wiadomo, że ma ona wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Co za tym idzie, na rozwój zaburzeń metabolicznych oraz niektórych chorób autoimmunologicznych. Stąd też widoczne jest coraz większe zainteresowanie związkiem pomiędzy mikrobiotą a cukrzycą.
Mówi się o potencjalnym znaczeniu mikroflory jelitowej w patogenezie cukrzycy, a także o wpływie probiotykoterapii na zapobieganie otyłości oraz kontrolowanie często towarzyszącej jej cukrzycy typu 2 i związanych z nią powikłań metabolicznych. Wykazano związek pomiędzy niektórymi grupami bakterii, a poszczególnymi funkcjami układu pokarmowego czy immunologicznego. Wiadomo, że mikroflora jelitowa bierze udział w procesie trawienia, wchłaniania i w metabolizmie składników pokarmowych, w tym węglowodanów szczególnie istotnych pod kątem wyrównania glikemii w przebiegu cukrzycy. Ponadto u pacjentów z cukrzycą nierzadko można zaobserwować dysbiozę jelitową (nieprawidłowy stosunek bakterii o działaniu prozdrowotnym do tych patogennych). Szczególnej redukcji ulegają szczepy Lactobacillus i Bifidobacterium. Charakterystyczny jest także wzrost poziomu LPS (lipopolisacharydu), czyli endotoksyny wchodzącej w skład błony komórkowej niektórych bakterii. Sugeruje się, że może mieć on negatywny wpływ na komórki trzustki. Specjaliści zastanawiają się także nad związkiem pomiędzy dysbiozą a występowaniem cukrzycy typu 1 [1].
Doniesienia naukowe wskazują na korzystny wpływ suplementacji probiotykami na poziom glikemii na czczo, nie zauważono natomiast istotnych zmian w parametrach takich jak hemoglobina glikowana (HbA1c) oraz wskaźnik insulinooporności (HOMA-IR). Probiotykoterapia w przeprowadzonych badaniach trwała od 6-12 tygodniu. Należy pamiętać, że istotne jest także dobranie odpowiedniego preparatu, w zależności od tego czego w danym momencie brakuje – czyli tak zwana probiotykoterapia celowana [2].
Badania sugerują, że określone mikroorganizmy probiotyczne mogą poprawić wrażliwość na insulinę i kontrolę poziomu cukru we krwi. Mogą dzięki temu zapobiec lub opóźnić rozwój cukrzycy typu 2. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby zrozumieć wpływ probiotyków jako terapii w leczeniu chorób metabolicznych. Jak do tej pory nie ma wystarczających doniesień potwierdzających zasadność probiotykoterapii w cukrzycy. Jako podstawę należy przede wszystkim stosować się do zasad prawidłowej, zbilansowanej diety oraz wprowadzić w życie umiarkowaną aktywność fizyczną. Suplementacja probiotykami może natomiast stanowić wspomagającą terapię współtowarzyszącą [4].
Jaka jest wartość odżywcza jaj? Jajka są ważnym składnikiem diety ze względu na swoje wartości odżywcze, smak, zastosowanie kulinarne oraz…
W cukrzycy nie ma jednej uniwersalnej diety dla każdego pacjenta. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i jego możliwości, od typu…
W celu utrzymania prawidłowych wartości glikemii dla osób z cukrzycą zaleca się, aby w diecie zwracać szczególną uwagę na takie…
Dietoterapia cukrzycy insulinozależnej różni się nieco od diety w cukrzycy typu 2. Przede wszystkim diabetycy z cukrzycą typu 1 rzadziej…
Ostatnio coraz więcej można usłyszeć na temat właściwości morwy białej oraz zastosowania jej w leczeniu cukrzycy typu 2. W poniższym…
Diabetyk każdego dnia stoi przed szeregiem ważnych decyzji żywieniowych. Źle skomponowany posiłek, spożywanie nieodpowiednich produktów spożywczych może oznaczać nadmierny wzrost…