Jajka w cukrzycy – jeść czy nie? Jakie ilości? Czym można zastąpić?
Jaka jest wartość odżywcza jaj? Jajka są ważnym składnikiem diety ze względu na swoje wartości odżywcze, smak, zastosowanie kulinarne oraz…
W celu utrzymania prawidłowych wartości glikemii dla osób z cukrzycą zaleca się, aby w diecie zwracać szczególną uwagę na takie elementy: niski indeks glikemiczny (IG), ilość wymienników węglowodanowych (WW), wysoka zawartość błonnika oraz skrobia oporna.
Skrobia jest cukrem złożonym, polisacharydem składającym się z dwóch polimerów glukozy: amylozy i amylopektyny. To właśnie stosunek amylozy do amylopektyny determinuje indeks glikemiczny produktu spożywczego. W stanie surowym jest trudno strawna, natomiast pod wpływem wody oraz obróbki termicznej ulega pęcznieniu, a jej podatność na działanie enzymów trawiennych zwiększa się. W przewodzie pokarmowym rozkładana jest do cukrów prostych, bezpośrednio wpływających na poposiłkową glikemię.
Produkty wysokoskrobiowe to między innymi: banany, ziemniaki, płatki owsiane, pieczywo, kasze, makarony czy nasiona roślin strączkowych [1].
Skrobia oporna (RS – Resistant Starch) to skrobia i produkty jej degradacji, które nie są trawione i wchłaniane w jelicie cienkim zdrowego człowieka. W wyniku działania wysokiej temperatury struktura cząsteczek skrobi ulega zmianie. W konsekwencji staje się oporna na działanie enzymów trawiennych.
Warto dodać, że skrobia oporna zaliczana jest do nierozpuszczalnych frakcji błonnika. Wyróżnia się cztery typy skrobi opornej (RS1-RS4). W związku z tym, że niestrawiona skrobia trafia do jelita grubego ma również korzystny wpływ na bytująca w nim mikroflorę jelitową [2].
Po pierwsze, jeżeli nie jest ona trawiona i wchłaniana, to nie będzie wpływać na poziom glikemii.
Zatem im większa zawartość skrobi opornej w produkcie, tym mniejsze będzie wchłanianie cukru. Ponadto wykazano jej korzystny wpływ na metabolizm cholesterolu i trójglicerydów, co skutkuje spadkiem ich stężenia w surowicy krwi. Spożywanie skrobi opornej zmniejsza także ryzyko rozwoju raka jelita grubego czy kamicy nerkowej. Wpływa również na zwiększenie uczucia sytości, a co za tym idzie zmniejsza apetyt [3].
Przetworzona termicznie (ugotowana) skrobia pod wpływem kilkugodzinnego schłodzenia ulega retrogradacji. Prościej mówiąc struktura skrobi ulega zmianie, zyskując w ten sposób oporność na enzymy trawienne.
W celu wytworzenia skrobi opornej warto zastosować pewne techniki kulinarne:
Podsumowując, skrobia oporna jest cennym składnikiem diety diabetyka.
Wiele badań wskazuje iż jej zawartość w diecie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zwiększenie insulinowrażliwości, powoduje spadek masy ciała czy sprzyja wyrównaniu glikemii. Produkty skrobiowe należy jednak spożywać w rozsądnych ilościach.
Zalecana dzienna dawka spożycia skrobi opornej wynosi 20 g.
Jaka jest wartość odżywcza jaj? Jajka są ważnym składnikiem diety ze względu na swoje wartości odżywcze, smak, zastosowanie kulinarne oraz…
W cukrzycy nie ma jednej uniwersalnej diety dla każdego pacjenta. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i jego możliwości, od typu…
Temat probiotykoterapii oraz mikroflory jelitowej jest coraz częściej poruszany w świecie nauki. Prowadzone są obecnie liczne badania na temat roli…
Dietoterapia cukrzycy insulinozależnej różni się nieco od diety w cukrzycy typu 2. Przede wszystkim diabetycy z cukrzycą typu 1 rzadziej…
Ostatnio coraz więcej można usłyszeć na temat właściwości morwy białej oraz zastosowania jej w leczeniu cukrzycy typu 2. W poniższym…
Diabetyk każdego dnia stoi przed szeregiem ważnych decyzji żywieniowych. Źle skomponowany posiłek, spożywanie nieodpowiednich produktów spożywczych może oznaczać nadmierny wzrost…