Przepisy

Obiad Diabetyka: Szaszłyki z łososiem

Redakcja | 12 lipca 2019
szaszłyki z łososiem obiad diabetyka-ziemniaki-źródło kwestia smaku

Pomysł na obiad Diabetyka to dziś: Szaszłyki z łososiem.

Doskonała opcja na letnie wakacyjne popołudnia, gdy mamy trochę więcej czasu.

Zdrowa alternatywa dla tradycyjnej kiełbasy lub karkówki z grilla.

Tłuszcze zawarte w łososiu są niezwykle potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Łosoś jest pełen kwasów tłuszczowych omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i antymiażdżycowe. Dlatego ryby zaleca się jeść dwa razy w tygodniu.

Szasłyki z łososiem to tylko jedna z wielu propozycji podania ryby w diecie diabetyka.

Składniki na szaszłyki z łososiem:

  • Łosoś świeży                80 g      1 porcja
  • Papryka czerwona      173 g     ¾  sztuki
  • Cukinia                         100 g    ½  sztuki
  • Czosnek                        2.5 g      ½  ząbka
  • Cytryna                         20 g       2 plastry
  • Olej rzepakowy           5 ml       1 łyżeczka
  • Sól                                 2 g          1 szczypta
  • Pieprz czarny              2 g          1 szczypta
  • Komosa ryżowa          60 g       1/3 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Łososia, paprykę i cukinię pokrój w grubą kostkę. 
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę. 
  3. Wyciśnij sok z cytryny. 
  4. Wymieszaj olej, sok z cytryny, czosnek i przyprawy.
  5. Przygotowaną marynatą posmaruj rybę i odstaw na 10-15 minut. 
  6. Na patyczki nadziewaj na przemian rybę i warzywa.
  7. Grilluj z dwóch stron.
  8. Podawaj z komosą ryżową. Ugotuj ją według przepisu na opakowaniu.

Wartości odżywcze śniadania:

KCAL WW WBT
504 4,7 2,9
O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Kolacja Diabetyka: Makaron z orzechami, pastą z ricotty i awokado