Przepisy

Obiad Diabetyka: Ratatouille z fetą

Redakcja | 3 stycznia 2020
ratatouille z feta cukrzyca

Pomysł na obiad Diabetyka na dziś to ratatouille z fetą i brązowym ryżem.

Taki obiad może być przygotowywany często z resztek tego, co mamy w lodówce 🙂

Wystarczy kilka warzyw i ser feta i przepyszny obiad gotowy. A najważniejsze i tak jest to, że przygotowuje się go bardzo szybko!

Składniki na ratatouille z fetą:

  • Czerwona papryka     173 g ¾  sztuki
  • Cukinia                         100 g ½  sztuki
  • Bakłażan                       120 g ½  sztuki
  • Cebula                           55 g ½  sztuki
  • Czosnek                        5 g 1 ząbek
  • Olej rzepakowy           5 ml 1 łyżeczka
  • Liść laurowy .              1 g 1 liść
  • Sól                                 2 g 1 szczypta
  • Pieprz czarny              2 g 1 szczypta
  • Tymianek suszony     2 g 1 szczypta
  • Ser feta                         75 g 2 ½  plastra
  • Ryż brązowy                37,5 g 2,5 łyżki

Sposób przygotowania ratatouille z fetą:

  1. Pomidora sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
  2. Pokrój w kostkę paprykę, cukinię i bakłażana. Posiekaj cebulę i czosnek.
  3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i cebulę oraz liść laurowy.
  4. Duś przez około 2–3 minuty, aż cebula zrobi się szklista.
  5. Dodaj pokrojone warzywa. Duś około 10 minut, dopraw do smaku.
  6. Danie wyłóż na talerz i całość posyp pokruszoną fetą.
  7. Podawaj z ryżem. Dopilnuj, by ryż nie był rozgotowany.

Wartości odżywcze obiadu:

KCAL WW WBT
498 5 2,7

 

O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Przekąska diabetyka: Deser owsiany z wiśniami wzmacniający odporność