Przepisy

Przekąska diabetyka: Deser owsiany z wiśniami wzmacniający odporność

Redakcja | 19 sierpnia 2020
Deser owsiany z wisniami przekaska diabetyka

Prosta przekąska diabetyka ze składników, które macie w domu, a w dodatku smaczna? I, co obecnie bardzo ważniejsze, również wzmacniająca Waszą odporność?
Deser owsiany z wiśniami, czyli ciekawsza alternatywa dla nudnej owsianki. Można ją jeść na śniadanie, ale również jako smaczny słodki deser po obiedzie.

Deser owsiany z wiśniami: przepis na odpornościową przekąskę

Składniki na deser wiśniowy:

  • płatki owsiane – 2 łyżki (20 g)
  • mleko kokosowe (napój) – 3 łyżki (45 ml)
  • kakao gorzkie – 1 łyżeczka (5 g)
  • wiśnie bez pestek mrożone – 0,5 porcji (50 g)
  • wiórki kokosowe – 0,25 łyżki (1,5 g)
  • ksylitol – 0,25 łyżeczki (1,75 g)

Sposób przygotowania deseru owsianego z wiśniami:

  1. Płatki wymieszaj z mlekiem i kakao.
  2. Przełóż do szklanki i odstaw na 2-3 minuty.
  3. Wiśnie wymieszaj z wiórkami i ksylitolem i ułóż na wierzchu.

Wartości odżywcze deseru:

KCAL WW WBT
157 1,3 1,1
O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Obiad diabetyka: Kurczak faszerowany szpinakiem