Przepisy

Śniadanie diabetyka: tosty z awokado, szynką i papryką

Redakcja | 14 sierpnia 2019
sniadanie-diabetyka-tost-z-awokado-szynka-i-papryka-cukrzyca

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Musi być pożywne, dostarczyć energii na cały poranek. Dobrze jednak, żeby równocześnie było szybkie w przygotowaniu – nie mamy całego poranka na przygotowywanie pełnowartościowego, ale wymyślnego śniadania. Dlatego tosty z awokado, szynką i papryką są doskonałym rozwiązaniem.

Tosty z awokado, szynką i papryką: przepis

Składniki na tosty:

  • Chleb żytni pełnoziarnisty        100 g        2 ½ kromki
  • Awokado                                      70 g           ½  sztuki
  • Sałata                                            20 g           2 liście
  • Szynka z piersi kurczaka          30 g            2 plastry
  • Papryka czerwona                      76 g            ⅓  sztuki

Sposób przygotowania

Chleb opiecz w tosterze.

Posmaruj rozgniecionym awokado.

 Na chlebie ułóż sałatę, plastry szynki i pokrojoną paprykę.

Wartości odżywcze śniadania dla diabetyka:

KCAL WW WBT
419 3,9 2,4

 

O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Naturalny energetyk dla diabetyków. Co to switchel?