Przepisy

Obiad diabetyka: Kurczak faszerowany szpinakiem

Redakcja | 20 września 2019
kurczak faszerowany szpinakiem obiad diabetyka cukrzyca

Kurczak faszerowany szpinakiem to pomysł na obiad dla diabetyka, który dostarcza energii (szpinak = siła) i jednocześnie jest prosty, szybki i łatwodostępny. Jeśli więc nie macie pomysłu, na pełnowartościowy obiad, zróbcie ten. Kto nie ma w lodówce kawałka piersi z kurczaka?

Kurczak faszerowany szpinakiem: przepis

Składniki na obiad:

  • Olej rzepakowy                                      10 ml    1 łyżka
  • Czosnek                                                   5 g         1 ząbek
  • Szpinak                                                    50 g      2 garści
  • Mięso z piersi kurczaka bez skóry     140 g     1 porcja
  • Brokuły                                                   250 g     ½  sztuki
  • Sezam nasiona                                      2.5 g       ½  łyżeczki
  • Kolendra                                                0.75 g     ¼  łyżki
  • Ryż                                                          50 g        1/2 woreczka

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej olej.
  2. Przygotuj farsz: na patelnię wrzuć czosnek przeciśnięty przez praskę i dodaj umyty szpinak.
  3. Całość wymieszaj i smaż przez chwilę. 
  4. W piersi z kurczaka zrób kieszonkę i włóż do niej przygotowany farsz ze szpinaku
  5. Przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 180°C przez 15 minut.
  6. Brokuły ugotuj al dente; posyp posiekaną kolendrą i sezamem.
  7. Podawaj z ryżem.

Wartości odżywcze obiadu dla diabetyka:

KCAL WW WBT
507 4,3 3,1

 

O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Kolacja Diabetyka: Makaron z orzechami, pastą z ricotty i awokado