Przepisy

Kolacja diabetyka: Kasza z serem feta, jarmużem i suszonymi pomidorami

Redakcja | 28 maja 2020
Kasza z serem feta, jarmużem i suszonymi pomidorami

Dobrze dobrana dieta diabetyka odgrywa istotną rolę w wyrównaniu glikemii – zarówno śniadanie, obiad jak i kolacja diabetyka powinna być dobrana do indywidualnych potrzeb. Poniżej znajdziecie przepis na pełnowartościową kolację dla diabetyka – Kasza z serem feta, jarmużem i suszonymi pomidorami.

Składniki na kaszę z serem feta, jarmużem i suszonymi pomidorami:

  • Kasza gryczana           45 g 3 łyżki
  • Suszone pomidory     14 g 2 plastry
  • Jarmuż                         20 g 1 garść
  • Czosnek                        2.5 g ½  ząbka
  • Olej rzepakowy           5 ml 1 łyżeczka
  • Ser feta                         45 g 1 ½  plastra
  • Pieprz czarny               2 g 1 szczypta

Sposób przygotowania kolacji:

  1. Przed ugotowaniem przepłucz kaszę 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą.
  2. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  3. Zwróć uwagę, aby kasza nie była rozgotowana. 
  4. Suszone pomidory pokrój w kostkę, jarmuż porwij na mniejsze kawałki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  5. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek. 
  6. Dodaj jarmuż i smaż przez 2-3 minuty. 
  7. Wymieszaj kaszę z warzywami i dodaj pokruszony ser.
  8. Dopraw pieprzem.

Wartości odżywcze kolacji:

KCAL WW WBT
349 3,7 1,9
O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Ciasto dla cukrzyka: pyszne przepisy dla diabetyków