Przepisy

Sałatka z mozzarellą, porem i kukurydzą: przekąska diabetyka

Redakcja | 17 kwietnia 2020
sałatka z porem kukurydzą

Delikatna serowo-jogurtowa sałatka to miła odmiana w diecie diabetyka. Sałatka z mozzarellą, porem i kukurydzą to przepis na smaczny i pełnowartościowy posiłek!

Dieta cukrzycowa to kluczowy element leczenia cukrzycy typu 2. Odpowiednio dobrany jadłospis potrafi sprawić, że codzienne życie diabetyka będzie smaczniejsze i przyjemniejsze. Zwłaszcza, gdy przygotowanie tego posiłku jest tak szybkie.

Sałatka z mozzarellą, porem i kukurydzą: składniki:

  • Sałata 30 g 3 liście
  • Ser mozzarella 38 g 1 ½ plastra
  • Kukurydza konserwowa 30 g 2 łyżki
  • Por 46 g ⅓  sztuki
  • Jogurt naturalny 38 g 1 ½  łyżki
  • Sól 2 g 1 szczypta
  • Pieprz czarny 2 g 1 szczypta

Sposób przygotowania sałatki z mozzarellą, porem i kukurydzą:

  1. Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  2. Mozzarellę pokrój w kostkę.
  3. Kukurydzę odcedź z zalewy i przepłucz wodą.
  4. Pokrój pora.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj z jogurtem i przyprawami.

Wartości odżywcze przekąski:

KCAL WW WBT
174 1,2 1,2
O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Przekąska diabetyka: bruschetta z mozzarellą i salsą pomidorową