Rola błonnika w diecie diabetyka: Jak włączyć go do codziennych posiłków?
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Zespół naukowy Fundacji Badań i Rozwoju Nauki pod kierunkiem dr hab. med. Michała Wszoły kontynuuje badania nad stworzeniem bionicznej trzustki.
Dzięki takiemu rozwiązaniu pacjent nie będzie musiał czekać na narząd od dawcy, a ryzyko odrzutu zostanie zredukowane, ponieważ powstanie on z jego własnych komórek macierzystych.
Pod koniec ubiegłego roku zakończyła się faza badań przedklinicznych. Równolegle trwają prace nad udoskonaleniem składu biotuszy i stworzeniem biodrukarki 3D dostosowanej do badań klinicznych. Obydwa projekty przybliżają nas do momentu wydruku bionicznej trzustki na bazie komórek macierzystych pacjenta.
Przeszczepienie bionicznej trzustki ma przede wszystkim zapobiec rozwojowi dalszych powikłań u pacjentów zmagających się z cukrzycą typu 1. Obecnie jedyną metodą na doprowadzenie do całkowitego wyleczenia jest przeszczep trzustki lub przeszczep wysp trzustkowych. Są to metody trudne i niepozbawione licznych minusów.
Dodatkową korzyścią płynąca z powstania bionicznej trzustki będzie ograniczenie wydatków służby zdrowia. W Polsce to ponad 9 proc. całkowitych nakładów na opiekę zdrowotną, czyli 2,5 mld złotych rocznie. Jedna piąta tej sumy przypada na leczenie samych powikłań cukrzycy.
Realizacja założeń projektu mogłaby znacząco ograniczyć zarówno nakłady finansowe na leczenie pacjentów zmagających się z powikłaniami oraz koszty leczenia immunosupresyjnego. W Polsce około 20 tysięcy pacjentów z powikłaniami wtórnymi cukrzycy, mogłoby zostać zakwalifikowanych do transplantacji trzustki lub wysp trzustkowych. Tymczasem, według danych Poltransplantu, w 2019 roku, od dawców pobrano jedynie 37 trzustek.
Zachęcamy do przekazania swojego 1% podatku na Fundację Badań i Rozwoju Nauki oraz prace nad bioniczną trzustką
KRS 0000323199
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Jesień to idealny czas na nowe inspiracje kulinarne, również dla osób z cukrzycą. Sezonowe warzywa oraz owoce o niskim indeksie…
Cukrzyca należy do najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie. Związane z nią komplikacje mogą wpływać na różne układy i narządy,…
Ostatnie miesiące to alarmujący spadek wykonywanych badań profilaktycznych, diagnostycznych i wizyt kontrolnych. Powodem jest przede wszystkim lęk przed zakażeniem koronawirusem…
Pierwszy dzień lata kalendarzowego już za nami. Natomiast lato w pełni jest już odczuwalne od paru tygodni. Poziom cukru a…
W sierpniu w 5 miastach w Polsce odbyły się „Marsze po dłuższe życie z cukrzycą”, których celem było zwrócenie uwagi…