Cukrzyca a problemy ze snem — jak glikemia wpływa na jakość odpoczynku?
Uczucie niepokoju, drżenie rąk oraz odczuwalny niepokój bardzo często jest skorelowany z jednostką chorobową, jaką jest cukrzyca. Problemy ze snem…
Wspieramy Tarczycę Świadomą Dietą to ogólnopolska kampania związana z chorobami tarczycy. Choroby tarczycy, tak samo jak cukrzyca, są schorzeniami autoimmunologicznymi. Dlatego postanowiliśmy wesprzeć tę kampanię jako Partner.
Kampania ma na celu edukację w zakresie wpływu świadomej, zdrowej diety na skuteczność leczenia chorób tarczycy i poprawę komfortu życia.
Podobnie jak w cukrzycy, dieta w chorobie Hashimoto i innych schorzeniach tarczycy ma ogromny wpływ na ich przebieg.
Na stronie kampanii Zdrowatarczyca.info dowiemy się, że dieta osób z chorobami tarczycy powinna się składać z pełnoziarnistych produktów, pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych n-3 oraz odpowiednich ilości jodu, selenu, witaminy D oraz żelaza i błonnika.
Zdrowa tarczycowa dieta jest więc oparta na zasadach zdrowego żywienia, które również są mile widziane w diecie cukrzycowej.
Z tego powodu postanowiliśmy wesprzeć Kampanię swoim oficjalnym Partnerstwem oraz opowiedzieć, jak dieta jest ważna w leczeniu różnych chorób autoimmunologicznych: cukrzycy typu 1, Hashimoto, celiakii i innych.
Uczucie niepokoju, drżenie rąk oraz odczuwalny niepokój bardzo często jest skorelowany z jednostką chorobową, jaką jest cukrzyca. Problemy ze snem…
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Jesień to idealny czas na nowe inspiracje kulinarne, również dla osób z cukrzycą. Sezonowe warzywa oraz owoce o niskim indeksie…
Na dzień 30 lipca 2019 r. przypada Międzynarodowy Dzień Sernika! Tradycyjne serniki bardzo szybko podnoszą glikemię i są wysokokaloryczne, ponieważ…
Cukrzyca typu 2 jest jedną z najpowszechniejszych chorób metabolicznych, której zapobieganie i opóźnianie wystąpienia jest istotnym elementem zdrowia publicznego. Polskie…
Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda udowodnili naukowo, że w naszym codziennym jadłospisie nie powinno brakować pokarmów, które podlegają procesom fermentacji –…