Rola błonnika w diecie diabetyka: Jak włączyć go do codziennych posiłków?
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Spoglądając na wyświetlacz glukometru często jesteśmy ogromnie zaskoczeni jego wskazaniem.
Zastanawiamy się jakie błędy popełniliśmy w wyliczeniu dawki insuliny, czy łyknęliśmy tabletkę na czas, jakie inne czynniki mogły wpłynąć na wartość glikemii.
Przyczyn takiego stanu rzeczy może być bardzo wiele.
Pamiętajmy jednak, że wynik pomiaru glukozy we krwi może być spowodowany niewłaściwym wskazaniem samego urządzenia – glukometru. Istnieje kilka czynników, które mogą przyczynić do nieprawidłowych wskazań glikemii w stosunku do wartości rzeczywistej.
Kiedy wynik dokonanego przez nas pomiaru wykracza znacząco ponad oczekiwaną przez nas wartość, powtórzmy pomiar przestrzegając przedstawionych powyżej wskazówek.
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Jesień to idealny czas na nowe inspiracje kulinarne, również dla osób z cukrzycą. Sezonowe warzywa oraz owoce o niskim indeksie…
Cukrzyca należy do najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie. Związane z nią komplikacje mogą wpływać na różne układy i narządy,…
Systemy do ciągłego monitorowania glikemii w czasie rzeczywistym (CGM-RT) stopniowo stają się standardem nowoczesnej kontroli cukrzycy leczonej przy pomocy insulinoterapii….
Leczenie cukrzycy w Polsce jest drogie. Niektórzy diabetycy otrzymują refundację 30% na wybrane lekarstwa. Ci po 26. roku życia za…
Klitoria ternateńska (Clitoria ternatea L.) należy do roślin pnących z rodziny bobowatych. Roślina ta pochodzi z Afryki ale występuje także…