Indeks insulinowy: czy to lepszy sposób kontrolowania insuliny?
Czym jest insulina i jaka jest jej rola w organizmie? Insulina jest hormonem produkowanym przez komórki β wysp trzustki. Rolą…
Dwie trzecie dzieci z cukrzycą typu 1 ma próchnicę zębów – wynika z badań BMC Oral Health. Dwadzieścia lat badań potwierdza, że Ci pacjenci powinni częściej badać się w kierunku występowania próchnicy.
Aż 37% dzieci w wieku od 2 do 8 lat ma próchnicę. Wśród młodzieży statystyka jest jeszcze wyższa: jest to aż 58%. W celu ograniczenia tego problemu konieczne są regularne badania kontrolne w szkołach, które niestety wciąż odbywają się zbyt rzadko.
Całkiem prawdopodobne, że wprowadzenie do szkół informatycznego systemu ESMS pozwoli, by badania były wykonywane bardziej regularnie.
Dzieci chore na cukrzycę typu 1 znajdują się w grupie wysokiego ryzyka tej powszechnej choroby stomatologicznej.
Autorzy pracy “Prevalence of dental caries in children and adolescents with type 1 diabetes: a systematic review and meta-analysis” Yan Wang, Lin Xing, Hui Yu oraz LiJuan Zhao (1) przeanalizowali 10 badań wykonanych na terenie Azji, Europy oraz Ameryki z lat 1997-2017.
Z danych zebranych na temat 538 osób wynika, że aż 67% dzieci i młodzieży z cukrzycą typu 1 ma próchnicę zębów.
W poszczególnych rejonach świata jednak częstotliwość występowania próchnicy u młodych diabetyków jest inna:
Z tej analizy wynika również, że występowanie próchnicy zależy od sposobu kontrolowania cukrzycy.
Wśród pacjentów o dobrych glikemiach próchnica występuje u 47% dzieci, a aż 66% z nich ma próchnicę, jeśli nie dba odpowiednio o wyrównanie glikemii.
Dzieci z cukrzycą typu 1 powinny być więc szczegółowo badane w kierunku próchnicy zębów, zwłaszcza te, u których kontrola glikemii nie przebiega idealnie.
Czym jest insulina i jaka jest jej rola w organizmie? Insulina jest hormonem produkowanym przez komórki β wysp trzustki. Rolą…
Milanówek pierwszą gminą z nowatorskim Elektronicznym Systemem Medycyny Szkolnej. System pozwala na badania przesiewowe uczniów oraz na dostęp do stanu…
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
W dniach od 16 do 18 maja 2019 w Lublinie odbył się jubileuszowy XX Zjazd Naukowy PTD Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego….
Każdy lubi sobie czasami pogdybać… Do gdybania o przyszłości z cukrzycą zaprosiliśmy twórców internetowych, którzy o cukrzycy już co nie…
W dniach 27 marca 2021 roku, w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni, odbędzie się pierwsza edycja największej polskiej konferencji dotyczącej…