Dieta cukrzycowa – co jeść i czego unikać w cukrzycy
Cukrzyca powinna być leczona kompleksowo. Odpowiednia dieta cukrzycowa poprawia jakość życia oraz zmniejsza ryzyko powikłań w cukrzycy.
Przypuszczano, że suplementacja witaminy D może odgrywać istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy i insuliny w surowicy krwi. Dotychczas jednak brak jest wystarczających dowodów potwierdzających tę hipotezę. Nie jest również jasne czy przyjmowanie suplementów witaminy D może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2. Jednak więcej światła w tej sprawie rzucają najnowsze wyniki badań opublikowane w 2019 roku w czasopiśmie The New England Journal of Medicine (1).
We wspomnianym badaniu wzięło udział 2423 osób spełniających przynajmniej 2 z 3 wymienionych kryteriów stanu przedcukrzycowego:
Ponadto do kryteriów włączenia do badania należały: wiek ≥ 30 lat oraz BMI wskazujące na nadwagę lub otyłość. Średnia wieku populacji badanej wyniosła około 60 lat. 55% badanych stanowili mężczyźni a 45% kobiety. Grupę badaną podzielono na dwie podgrupy: grupę interwencyjną, która otrzymywała suplementację witaminy D3 w dawce 4000 IU/dzień oraz grupę kontrolną, która nie otrzymywała suplementacji tej witaminy.
Na początku badania średnie stężenie witaminy D (25(OH)D) nie różniło się pomiędzy grupą badaną a grupą kontrolną i wyniosło 28 ng/ml, przy czym niedobór witaminy D występował u 21,7% populacji badanej. Natomiast po 1 roku i po 2 latach trwania interwencji średni poziom witaminy D wyniósł odpowiednio w grupie badanej: 52,3 ng/ml i 54,3 ng/ml i był znacząco wyższy od wartości obserwowanych w grupie kontrolnej: 28,1 ng/ml i 28,8 ng/ml. Jednak po okresie 2,5 roku trwania obserwacji nie stwierdzono, aby stosowanie suplementów witaminy D wpłynęło na ryzyko zachorowania na cukrzycę.
W czasie trwania obserwacji w grupie badanej cukrzyca rozwinęła się u 293 osób (24,2%), a w grupie kontrolnej u 323 badanych (26,7%). Brak wpływu suplementacji witaminy D na ryzyko rozwoju cukrzycy obserwowano również w podgrupach podzielonych m.in. ze względu na: wiek, płeć, rasę, BMI, obwód talii, liczbę spełnionych kryteriów stanu przedcukrzycowego, początkowe stężenie 25(OH)D oraz jednoczesną suplementację wapnia.
Podsumowując wyniki niniejszego badania należy stwierdzić, że przyjmowanie suplementów witaminy D w dawce 4000 IU/dzień przez osoby z grupy ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 nie wpływa na obniżenie ryzyka wystąpienia tej choroby. Autorzy badania uzyskane wyniki tłumaczą m.in. wyjściowym wysokim odsetkiem osób z prawidłowym stężeniem witaminy D (78,3%). Natomiast jak się przypuszcza w ogólnej populacji, w zależności od szerokości geograficznej, niedobory witaminy D mogą dotyczyć nawet 90% populacji (2).
Pomimo braku przekonywujących dowodów na rolę suplementacji witaminy D w profilaktyce występowania cukrzycy typu 2, diabetycy oraz osoby należące do grupy ryzyka wystąpienia tej choroby nadal powinny przestrzegać opracowanych zaleceń dotyczących suplementacji witaminy D (3, 4). Pamiętać bowiem należy, że witamina D pełni w naszym organizmie wiele ważnych funkcji:
Ponadto przypuszcza się, że witamina D może odgrywać pewną rolę w rozwoju chorób autoimmunologicznych oraz w przebiegu chorób nowotworowych. Dotychczas przeprowadzone badania wykazały również wpływ witaminy D na funkcje poznawcze. Co więcej prawdopodobnie niedobór tej witaminy może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i depresji (5).
Cukrzyca powinna być leczona kompleksowo. Odpowiednia dieta cukrzycowa poprawia jakość życia oraz zmniejsza ryzyko powikłań w cukrzycy.
Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną, zarówno z powodów etycznych, jak i zdrowotnych. W kontekście cukrzycy rośnie zainteresowanie…
Menopauza to naturalny etap w życiu kobiety, który niesie ze sobą wiele zmian hormonalnych, wpływających na metabolizm i wrażliwość tkanek…
Już około 900 dzieci zostało przebadanych w ramach programu wczesnego wykrywania cukrzycy typu 1. Predyspozycje do zachorowania wykryto u 34…
Czy w przyszłości komórki diabetyków będą „samodzielnie” wytwarzać insulinę, zamiast polegać na zastrzykach? Omawiamy wyniki najnowszych badań. Komórki macierzyste kluczem…
Coraz więcej dowodów potwierdza korzystny wpływ operacji bariatrycznej na długość życia osób dorosłych z otyłością, również tą związaną z cukrzycą….