Rola błonnika w diecie diabetyka: Jak włączyć go do codziennych posiłków?
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
U diabetyków w skutek nieprawidłowego wyrównania glikemii może dojść do rozwoju przewlekłych powikłań cukrzycowych. Zalicza się do nich mikroangiopatie, makroangiopatie, neuropatie czy zespół stopy cukrzycowej. Niektóre z nich mogą niestety powodować ból.
Wśród przewlekłych powikłań cukrzycy istnieją takie, które mogą powodować stały dyskomfort lub nawet ból u diabetyka.
Tak na przykład nefropatia cukrzycowa może doprowadzić do bólu nerek. To powikłanie zaczyna się od uszkodzenia struktur nerek, lecz niestety może skończyć się nawet ich schyłkową niewydolnością.
Głównym powikłaniem powodującym ból jest jednak neuropatia cukrzycowa, którą można rozumieć jako uszkodzenie nerwów. Rozróżnia się dwa rodzaje neuropatii – obwodową (nazywaną również bólową) oraz autonomiczną.
W przypadku pierwszej, objawy są najczęściej związane z zaburzeniami czucia, przewlekłym bólem głównie rąk i nóg. Natomiast drugi typ wiąże się z zaburzeniami układu autonomicznego (nietrzymanie moczu, przewlekłe biegunki, zawroty głowy, zaburzenia erekcji). Neuropatia cukrzycowa znacząco pogarsza jakość życia chorego.
Jednym z objawów zespołu stopy cukrzycowej może być również permanentny ból nóg. Dodatkowo w następstwie polineuropatii, skóra staje się bardziej sucha i mniej elastyczna, a tym samym bardziej podatna na kolejne pęknięcia i mikrourazy.
Oczywiście najlepiej działać jeszcze przed pojawieniem się bólu – poprzez regularne badania diagnostyczne w kierunku pojawienia się powikłań. Im szybciej wykryje się powikłania cukrzycowe, tym większe są szanse na wdrożenie prawidłowego leczenia. Odpowiednie leczenie powinno zawierać unormowanie glikemii, unormowanie ciśnienia tętniczego oraz redukcję masy ciała.
Gdy jednak pojawiający się ból jest trudny do zniesienia i wprowadzone leczenie nie zmniejsza jego nasilenia, diabetycy zmuszeni są sięgać po inne środki, np. terapię urządzeniami w technologii FREMS.
System FREMS to innowacyjna metoda fizjoterapii, rehabilitacji funkcjonalnej oraz leczenia i zmniejszania bólu w chorobach nerwowo-naczyniowych. Ten system rytmicznego elektrycznego modulowania częstotliwości składa się z szeregów sekwencji impulsów elektrycznych.
Codziennie na całym świecie ponad 10 000 chorych jest leczonych technologią FREMS, która zapewnia zmniejszenie bólu oraz pozwala leczyć schorzenia, takie jak m.in.:
W celu uzyskania trwałych efektów zmniejszenia bólu oraz przeprowadzenia terapii z przywróceniem funkcjonalności, twórcy urządzenia opatentowali konkretne sekwencje generowanych impulsów. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj.
Badanie z 2012 roku potwierdziło, że FREMS jest bezpieczną metodą leczenia objawowej neuropatii cukrzycowej, dającą natychmiastowe zmniejszenie bólu.
Obecnie technologia FREMS jest jedynym na rynku rozwiązaniem zmniejszającym ból przy schorzeniach nerwowo-naczyniowych. Z terapii z wykorzystaniem tych urządzeń na tę chwilę skorzystać mogą diabetycy z Gdyni, Łodzi i Warszawy:
W tych miastach w Polsce bowiem znajdują się Ośrodki Rehabilitacyjne oferujące tą metodę zmniejszania bólu.
Jeśli więc pozostałe metody zmniejszenia bólu zawiodą, warto spróbować tego innowacyjnego sposobu.
Od dawna choruję na cukrzycę. Kilka lat temu nefropatia cukrzycowa doprowadziła do niewydolności moich nerek. Konieczna była dializa, a następnie dwukrotny przeszczep nerki. Po drugim przeszczepie czułem się dobrze, jednak nastąpiło opuchnięcie lewej stopy. Lekarz pierwszego kontaktu oraz nefrolog nie mogli ustalić przyczyny ani opuchnięcia, ani bólu stopy. Okazało się, że są to objawy stopy Charcota – jednego z powikłań cukrzycy. Zaproponowano mi leczenie z użyciem technologii FREMS. Obecnie jestem po 10 zabiegach.
Odczuwam zdecydowaną poprawę w funkcjonowaniu stopy. Mam lepsze krążenie i czucie, a przy chodzeniu nie odczuwam bólu. Jestem przekonany, że cierpiący pacjenci, którzy poddadzą się terapii FREMS, natychmiast odczują zdecydowane zmniejszenie bólu oraz szybko odzyskają komfort życia.
Zbigniew
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Jesień to idealny czas na nowe inspiracje kulinarne, również dla osób z cukrzycą. Sezonowe warzywa oraz owoce o niskim indeksie…
Cukrzyca należy do najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie. Związane z nią komplikacje mogą wpływać na różne układy i narządy,…
Jak wygląda status szczepień przeciw COVID-19 osób z cukrzycą w wieku poniżej 60. roku życia – diabelodzy pytają ministra Niedzielskiego….
Pierwszy dzień lata kalendarzowego już za nami. Natomiast lato w pełni jest już odczuwalne od paru tygodni. Poziom cukru a…
Spółka Biotts jako pierwsza na świecie skutecznie podała semaglutyd przez skórę w formie transdermalnej. Badania pokazują, że jest to bardziej…