Rola błonnika w diecie diabetyka: Jak włączyć go do codziennych posiłków?
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Ryzyko cukrzycy po COVID-19 wzrasta nawet o 40%. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie The Lancet Diabetes & Endocrinology wskazują na związek między tą chorobą a COVID-19. Osoby, które przeszły zakażenie koronawirusem, są dużo bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2, dlatego warto się zbadać! Mieszkańcy metropolii mogą to zrobić bezpłatnie w ramach Programu Profilaktyki Cukrzycy.
Naukowcy coraz więcej wiedzą o skutkach ubocznych, jakie powoduje COVID-19. Amerykańscy badacze odkryli, że osoby, które przeszły COVID-19 mają aż o 40% większe ryzyko zdiagnozowania cukrzycy typu 2. Analiza badawcza nie wskazuje, że COVID-19 powoduje cukrzycę, ale podkreśla związek, jaki istnieje między tymi dwoma schorzeniami.
Naukowcy nie mają wątpliwości – opieka nad pacjentami zwłaszcza po ostrym COVID-19 powinna obejmować badania przesiewowe i identyfikację!
W te zalecenia wpisuje się Program Profilaktyki Cukrzycy typu 2, realizowany na terenie metropolii do 2023 r.
Jak informuje portal poradnikzdrowie.pl, w badaniu opublikowanym w prestiżowym czasopiśmie The Lancet Diabetes & Endocrinology oceniono dokumentację medyczną ponad 181 tys. pacjentów Departamentu Spraw Weteranów Stanów Zjednoczonych, u których zdiagnozowano COVID-19 między 1 marca 2020 r. a 30 września 2021 r. W kolejnym etapie naukowcy porównali dane 4,1 miliona pacjentów, którzy nigdy nie przeszli zakażenia oraz kolejnych 4,28 miliona pacjentów leczonych jeszcze przed pandemią.
Z badań wynika, że prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy było większe u osób, które przeszły chorobę ciężko, ale podwyższone ryzyko zauważono także u pacjentów z łagodniejszymi objawami.
Zdecydowana większość pacjentów, u których zdiagnozowano cukrzycę po przejściu COVID-19, miała cukrzycę typu 2, a nie cukrzycę typu 1. Naukowcy podkreślają, że w świetle tych badań cukrzycę należy traktować jako składnik zespołu długiego COVID-19 (czyli długotrwałych objawów zakażenia koronawirusem), a strategie opieki nad osobami, które przeszły zakażenie wirusem SARS-CoV-2 powinny zawierać badania przesiewowe i leczenie cukrzycy. Oczywiście wyniki badań amerykańskich naukowców muszą być potwierdzone w kolejnych badaniach.
Program Profilaktyki Cukrzycy typu 2 zakłada wczesną identyfikację osób ze stanem przedcukrzycowym, także chorych na cukrzycę w fazie jej bezobjawowego przebiegu.
Na terenie naszej metropolii w ramach programu realizowanych jest 6 projektów dla mieszkańców:
Wkrótce rusza program dla powiatu kartuskiego. Aby wziąć udział w programie należy wypełnić ankietę FINDRISK, która określa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w ciągu 10 lat.
Z bezpłatnego badania przesiewowego będą mogły skorzystać osoby, które po wypełnieniu ankiety uzyskają 12 lub więcej punktów.
Wynik badania wskazujący na stan przedcukrzycowy kwalifikuje do udziału w rocznym programie edukacyjnym, który ma na celu wprowadzenie zmian w stylu życia i niedopuszczenie lub opóźnienie rozwinięcia się pełnoobjawowej cukrzycy typu 2. Uczestnicy programu mogą liczyć na konsultacje m.in. diabetologa i dietetyka. Wezmą udział w zajęciach zwiększających poziom aktywności fizycznej tak, aby zmniejszyć nadmiar masy ciała u osób z nadwagą i otyłością.
Program Profilaktyki Cukrzycy jest współfinansowany ze środków europejskich w ramach Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020.
Wartość wszystkich projektów to prawie 9 mln zł, z czego 85% pochodzi z funduszy europejskich. W ramach 6 projektów przeprowadzonych zostanie w sumie 180 tys. ankiet. Na ich podstawie 20 tys. osób skorzysta z bezpłatnych badań profilaktycznych.
Przed wybuchem pandemii szacowało się, że w Polsce cukrzycą dotkniętych jest 9,5% populacji, czyli ponad 3,5 miliona osób, z których co czwarta nie ma świadomości choroby! W świetle nowych badań można przypuszczać, że to ryzyko w najbliższych miesiącach i latach dramatycznie wzrośnie. Szybka diagnoza jest kluczowa w procesie zapobiegania rozwojowi choroby i skutecznego leczenia.
https://www.tcz.pl/index.php?p=1,47,0,wiadomosci&item=5e3afe97628c462a&title=Przeszedles-COVID-19-Zbadaj-sie-w-ramach-metropolitalnego-Programu-Profilaktyki-Cukrzycy
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Jesień to idealny czas na nowe inspiracje kulinarne, również dla osób z cukrzycą. Sezonowe warzywa oraz owoce o niskim indeksie…
Cukrzyca należy do najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie. Związane z nią komplikacje mogą wpływać na różne układy i narządy,…
Klitoria ternateńska (Clitoria ternatea L.) należy do roślin pnących z rodziny bobowatych. Roślina ta pochodzi z Afryki ale występuje także…
W Internetowym Koncie Pacjenta uruchomiono nową, bezpłatną aplikację. To program “8 tygodni do zdrowia” przygotowany z myślą o osobach nieaktywnych…
W szkołach podstawowych i ponadpodstawowych od września ruszą lekcje zdrowia. Edukacja zdrowotna w szkołach będzie miała odpowiedni poziom. Nauka o…