Infekcje a cukrzyca. Wzmacnianie odporności u cukrzyków
Sezon zachorowań na infekcje panuje w pełni, a ryzyko zachorowania występuje u każdego. To czy spotkanie z wirusem przejdziemy łagodniej…
Niedawno wśród badaczy pojawiło się pytanie: czy koronawirus może wywołać cukrzycę? Wyjaśniamy.
Już jakiś czas temu pojawiła się informacja, że osoby starsze oraz osoby z cukrzycą posiadają większe ryzyko rozwoju powikłań i zakażenia o bardzo ciężkim przebiegu koronawirusem COVID-19.
Międzynarodowa grupa czołowych badaczy w dziedzinie diabetologii postanowiła szerzej zbadać zależność między cukrzycą a koronawirusem.
Z tego powodu powstał projekt CoviDIAB: do jego rejestru wpisywani są wszyscy pacjenci, u których rozwinęła się cukrzyca w związku z zachorowaniem na koronawirusa COVID-19.
Celem projektu CoviDIAB jest lepsze poznanie skali tego zjawiska oraz dokładne opisanie objawów cukrzycy, pojawiającej się u chorych.
Na ten moment jeszcze nie wiadomo, czy zaburzenia metabolizmu glukozy mijają po wyleczeniu infekcji wirusa COVID-19.
Naukowcy na łamach „New England Journal of Medicine” podkreślają dwustronną zależność koronawirusa i cukrzycy.
Z jednej strony u pacjenta zarażonego koronawirusem, który jednocześnie ma cukrzycę, istnieje większe ryzyko ciężkiego przebiegu choroby. Wśród zarażonych pacjentów zaobserwowano z czasem również nietypowe powikłania cukrzycy, takie jak kwasicę ketonową oraz hipersmolarność osocza.
Z drugiej strony u chorych na COVID-19 zaobserwowano nowe zachorowania na cukrzycę, której wcześniej nie mieli. Niestety, nie wiadomo jeszcze w jaki sposób zachorowanie na COVID-19 wpływa na pojawienie się cukrzycy u pacjentów.
Badacze podejrzewają, że wirus powoduje kompleksowe zaburzenia metabolizmu glukozy, co może przyczyniać się nie tylko do powikłań u osób już chorych na cukrzycę, ale także rozwoju tej choroby u pacjentów, którzy dotychczas nie mieli zdiagnozowanej cukrzycy (1).
“Nie wiemy, czy ostre objawy cukrzycy u tych pacjentów to cukrzyca typu 1, typu 2 czy może nowa postać cukrzycy” – skomentował prof. Francesco Rubino z King’s College w Londynie oraz jeden z badaczy prowadzących projekt rejestru CoviDiab.
Na tę chwilę badacze wciąż nie wiedzą wiele o cukrzycy wywołanej koronawirusem, a jedynie zaobserwowali występowanie takiego zjawiska. Kolejne publikacje na ten temat z pewnością będą pojawiać się w mediach.
Sezon zachorowań na infekcje panuje w pełni, a ryzyko zachorowania występuje u każdego. To czy spotkanie z wirusem przejdziemy łagodniej…
COVID-19 a cukrzyca. Czym jest COVID-19 i jaki ma wpływ na osoby chore na cukrzycę? Czy diabetycy są bardziej narażeni?…
Uczucie niepokoju, drżenie rąk oraz odczuwalny niepokój bardzo często jest skorelowany z jednostką chorobową, jaką jest cukrzyca. Problemy ze snem…
5 marca 2022 roku, w formie spotkania online, odbędzie się druga już edycja największej polskiej konferencji dotyczącej technologii dla diabetyków…
Wybitni eksperci przedstawią najważniejsze zmiany i doniesienia z ostatniego trudnego, pandemicznego roku oraz nakreślą rys historyczny i rozwój diabetologii od…
Ryzyko cukrzycy po COVID-19 wzrasta nawet o 40%. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie The Lancet Diabetes & Endocrinology wskazują na…