Forum Nowoczesnego Pacjenta z Cukrzycą – wiedza i technologia dla lepszego życia z cukrzycą
Z okazji Światowego Dnia Cukrzycy, 14 listopada 2025 roku w Poznań Congress Center (MTP) odbędzie się Forum Nowoczesnego Pacjenta z…
Switchel to naturalny napój bazujący na soku z cytryny i imbirze z dodatkiem octu jabłkowego. Oprócz tego, że jest smaczny, może się poszczycić wieloma cennymi składnikami. Wśród wielu dobroczynnych właściwości jakie posiada, szczególnie wyraźnie podkreśla się działanie pobudzające.
Switchel jest napojem, który już jakiś czas temu zyskał ogromną popularność zwłaszcza wśród gwiazd Hollywood, ale mało kto wie, że wywodzi się on z Karaibów. Źródła podają, że był wypijany przez kolonię amerykańską. Natomiast w XVII wieku był bardzo popularnym napojem wśród rolników, którzy szczególnie dużo spożywali go w trakcie żniw, bo bardzo dobrze gasił pragnienie (1,2). W Stanach Zjednoczonych zaczął być popularny na przełomie 2015 i 2016 roku. W Polsce dla wielu osób wciąż jest jeszcze nowością.
Napój ma właściwości orzeźwiające i pobudzające, dzięki czemu jest bardzo dobrym wyborem w gorące dni, kiedy nawodnienie jest szczególnie istotne. Schłodzony w lodówce jest przyjemnym elementem w czasie upałów. Ale co ciekawe, Switchel może być również spożywany na ciepło. Imbir ma właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające. Warto również pamiętać o kolejnym składniku, jakim jest cytryna. Zawiera ona dużo witaminy C. Dzięki temu napój wzmacnia naszą odporność i stanowi dobry wybór również w okresie jesienno-zimowym.
Z kolei ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych. Ma zastosowanie w wielu dolegliwościach i doczekał się nawet kilku potwierdzeń w doniesieniach naukowych. Spożywany w niewielkiej ilości pobudza układ pokarmowy do pracy i przyspiesza trawienie. Ponadto ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Dlatego też, przez część osób jest stosowany jako naturalny środek ułatwiający proces odchudzania. Co więcej, ocet jabłkowy spożywany przed lub w trakcie posiłku, może ułatwiać utrzymanie odpowiednich wartości glikemii z uwagi na ograniczanie wchłanianie węglowodanów z posiłku.

Składniki:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy wymieszać i odstawić przynajmniej na kilka godzin do lodówki (3).
Z okazji Światowego Dnia Cukrzycy, 14 listopada 2025 roku w Poznań Congress Center (MTP) odbędzie się Forum Nowoczesnego Pacjenta z…
Startujesz w poznańskim maratonie 12 października 2025 i masz cukrzycę typu I? Mamy dla Ciebie coś specjalnego. Wyobraź sobie, że…
Mikroplastik to niewielkie cząsteczki plastiku obecne w wodzie, żywności i powietrzu, które coraz częściej budzą niepokój w kontekście zdrowia człowieka….
Serdecznie Zapraszamy do udziału w I Mistrzostwach Polski MTB Kolarzy z Cukrzycą. Organizatorami Mistrzostw są amatorski team kolarski Bike’owe Wyprawy,…
Każdego roku Światowy Dzień Cukrzycy koncentruje się na jednym temacie, który jest przedmiotem specjalnej uwagi. Tematem na rok 2018 oraz 2019 …
Już 18 maja premiera książki “Stan przedcukrzycowy: dieta i plan działania. Jak ustrzec się przed cukrzycą i żyć zdrowiej” Alice…