Czy post przerywany jest bezpieczny dla diabetyków? Zalety i potencjalne ryzyka
Post przerywany (ang. intermittent fasting, IF) stał się popularnym sposobem odżywiania, który obiecuje poprawę metabolizmu i regulację poziomu cukru we…
Zarówno niedobór jak i nadmiar tkanki tłuszczowej jest szkodliwy. Odpowiednia ilość tkanki tłuszczowej jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania gospodarki hormonalnej oraz do zachowania płodności.
Jednak jej nadmiar, a w szczególności tej, która jest zlokalizowana w obrębie brzucha (wisceralnej) grozi rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych, szczególnie cukrzycy i miażdżycy.
Miażdżyca zaczyna się już w dzieciństwie. U młodych ludzi, którzy zginęli w wypadkach komunikacyjnych ku zaskoczeniu wykryto zmiany miażdżycowe. Proces ten był szczególnie zaawansowany u otyłych mężczyzn w wieku 15-34 lat.
W badaniu, w którym prowadzono 23-letnią obserwację w grupie 7000 mężczyzn w wieku 42-50 lat zaobserwowano około 120 nagłych zgonów i 200 ciężkich zawałów mięśnia sercowego. Po dokładnej analizie okazało się, że 90% tego typu incydentów dotyczyło osób z otyłością typu brzusznego.
Tkanka tłuszczowa jest źródłem krążących wolnych kwasów tłuszczowych o udowodnionych właściwościach promiażdżycowych, czyli takich, które sprzyjają tworzeniu się tzw. blaszki miażdżycowej. Otyłość prowadzi do wzrostu insulinooporności, zwiększania się zawartości triglicerydów w surowicy oraz spadek poziomu “dobrego” cholesterolu (HDL).
Ponadto otyłość prowadzi do zatrzymania sodu w organizmie, co może prowadzić do uszkodzenia nerek, wzrostu częstotliwości skurczów serca i ciśnienia tętniczego krwi co w konsekwencji może wiązać się z przerostem mięśnia sercowego i ryzykiem wystąpienia incydentu sercowo-naczyniowego.
Post przerywany (ang. intermittent fasting, IF) stał się popularnym sposobem odżywiania, który obiecuje poprawę metabolizmu i regulację poziomu cukru we…
Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną, zarówno z powodów etycznych, jak i zdrowotnych. W kontekście cukrzycy rośnie zainteresowanie…
Menopauza to naturalny etap w życiu kobiety, który niesie ze sobą wiele zmian hormonalnych, wpływających na metabolizm i wrażliwość tkanek…
Leki z grupy analogów glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), takie jak liraglutyd czy semaglutyd, pomagają obniżać poziom cukru we krwi, zwiększając wydzielanie…
Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda udowodnili naukowo, że w naszym codziennym jadłospisie nie powinno brakować pokarmów, które podlegają procesom fermentacji –…
Leptyna i grelina to dwa kluczowe hormony regulujące uczucie głodu i sytości, które odgrywają istotną rolę w utrzymaniu równowagi energetycznej…