Dieta roślinna a cukrzyca: Czy weganizm może poprawić kontrolę glikemii?
Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną, zarówno z powodów etycznych, jak i zdrowotnych. W kontekście cukrzycy rośnie zainteresowanie…
Zarówno niedobór jak i nadmiar tkanki tłuszczowej jest szkodliwy. Odpowiednia ilość tkanki tłuszczowej jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania gospodarki hormonalnej oraz do zachowania płodności.
Jednak jej nadmiar, a w szczególności tej, która jest zlokalizowana w obrębie brzucha (wisceralnej) grozi rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych, szczególnie cukrzycy i miażdżycy.
Miażdżyca zaczyna się już w dzieciństwie. U młodych ludzi, którzy zginęli w wypadkach komunikacyjnych ku zaskoczeniu wykryto zmiany miażdżycowe. Proces ten był szczególnie zaawansowany u otyłych mężczyzn w wieku 15-34 lat.
W badaniu, w którym prowadzono 23-letnią obserwację w grupie 7000 mężczyzn w wieku 42-50 lat zaobserwowano około 120 nagłych zgonów i 200 ciężkich zawałów mięśnia sercowego. Po dokładnej analizie okazało się, że 90% tego typu incydentów dotyczyło osób z otyłością typu brzusznego.
Tkanka tłuszczowa jest źródłem krążących wolnych kwasów tłuszczowych o udowodnionych właściwościach promiażdżycowych, czyli takich, które sprzyjają tworzeniu się tzw. blaszki miażdżycowej. Otyłość prowadzi do wzrostu insulinooporności, zwiększania się zawartości triglicerydów w surowicy oraz spadek poziomu “dobrego” cholesterolu (HDL).
Ponadto otyłość prowadzi do zatrzymania sodu w organizmie, co może prowadzić do uszkodzenia nerek, wzrostu częstotliwości skurczów serca i ciśnienia tętniczego krwi co w konsekwencji może wiązać się z przerostem mięśnia sercowego i ryzykiem wystąpienia incydentu sercowo-naczyniowego.
Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną, zarówno z powodów etycznych, jak i zdrowotnych. W kontekście cukrzycy rośnie zainteresowanie…
Menopauza to naturalny etap w życiu kobiety, który niesie ze sobą wiele zmian hormonalnych, wpływających na metabolizm i wrażliwość tkanek…
Słodziki stały się popularną alternatywą dla cukru, szczególnie wśród osób zmagających się z cukrzycą. Dzięki ich niskiemu indeksowi glikemicznemu i…
Spożycie czerwonego mięsa może mieć związek ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2 – potwierdzają badania, o których informuje „The American…
Liczba chorych na cukrzycę stale wzrasta. Mimo licznych działań edukacyjno-żywieniowych podejmowanych na całym świecie, według danych WHO, liczba chorych na…
Skuteczność leczenia cukrzycy w dużej mierze jest uzależniona od umiejętności samokontroli i zaangażowania pacjenta w sposób leczenia. Z tego względu…