Polacy z cukrzycą chcą i mogą pracować! Raport Barometr Polskiej Diabetologii
Osoby z cukrzycą w Polsce mogą i chcą pracować: 70% nigdy nie wzięło L4 z powodu cukrzycy – wynika z…
Jamajska wiśnia znana również pod nazwą Rozcięg lub Muntingia calabura to jedyny gatunek rośliny należącej do rodzaju Muntingia z rodziny rozcięgowatych. Jest to wiecznie zielone drzewo o wysokości do 10 metrów, które rośnie głównie w rejonach Ameryki Środkowej i Południowej, od południowego Meksyku po Peru i Boliwię. W Polsce roślina ta jest mniej znana i rzadko uprawiana.
Drzewo jamajskiej wiśni charakteryzuje się białymi kwiatami, a jego owocem jest jagoda o wielu drobnych pestkach i barwie od żółtej do czerwonej. Owoce wykorzystuje się głównie do przygotowania sałatek i napojów. W niektórych krajach drzewo to jest wykorzystywane także jako roślina ozdobna. Najnowsze odkrycie uczennicy z Filipin wykazuje, że owoce tej rośliny mogą również wykazywać wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, a przez to mogą mieć potencjalne zastosowanie w terapii cukrzycy typu 2 (1).
16-letnia uczennica z Iloilo – miasta położonego na Filipinach, na południowym wybrzeżu wyspy Panay na Morzu Sulu, odkryła, że składniki zawarte w owocach japońskiej wiśni mogą wykazywać właściwości przeciwcukrzycowe. Swoje odkrycie młoda badaczka zaprezentowała na międzynarodowych targach naukowych, które odbyły się w tym roku w Stanach Zjednoczonych.
Maria Isabel Layson wygrała w lutym 2019 roku Narodowe Targi Nauki i Technologii na Filipinach. Nagrodą za zwycięstwo był udział w Międzynarodowych Targach Nauki i Inżynierii Intel w Arizonie w USA, które odbyły się w maju bieżącego roku.
Uczennica w swoich badaniach wykazała, że owoce jamajskiej wiśni są źródłem wielu bioaktywnych związków, takich jak antocyjany, flawonoidy i polifenole. Substancje te wykazują właściwości antyoksydacyjne, a tym samym chronią nas przed działaniem wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do powstawania wielu chorób (np. chorób nowotworowych). Substancje zawarte w owocach jamajskiej wiśni mogą mieć także potencjalne znaczenie w zapobieganiu i terapii cukrzycy. Jednak potrzebne są dalsze badania, aby jednoznacznie ocenić możliwość wykorzystania tych owoców w leczeniu pacjentów z tą jednostką chorobową.
Maria Isabel Layson wierzy, że jej badania pomogą w odnalezieniu leku na cukrzycę, która stanowi istotny problem zdrowotny także na Filipinach. W kraju tym obserwuje się stały wzrost zachorowań na cukrzycę, a prognozy przewidują, że do 2030 r. 7,8 miliona Filipińczyków będzie zmagało się z tą jednostka chorobową (2).
Osoby z cukrzycą w Polsce mogą i chcą pracować: 70% nigdy nie wzięło L4 z powodu cukrzycy – wynika z…
Nad podskórnym implantem optycznym, który będzie monitorować poziom glukozy w płynie międzykomórkowym pracuje polski startup Walletmed. Informację o stanie zdrowia…
Cukrzyca to choroba podstępna, niedająca żadnych objawów przez wiele lat. Dzięki sztucznej inteligencji możliwe będzie wykrywanie tej choroby w zaledwie…
Aż 85% Polaków planuje więcej ćwiczyć po zakończeniu pandemii koronawirusa – wynika z badań. Czy Polacy zaczną się więcej ruszać?…
Liczba chorych na cukrzycę stale wzrasta. Mimo licznych działań edukacyjno-żywieniowych podejmowanych na całym świecie, według danych WHO, liczba chorych na…
Bergamotka: wyciąg z niej najskuteczniej obniża poziom cukru we krwi. Zobaczcie, jak obniżyć stężenie glukozy we krwi o 18,9% i…