Dla kogo teleporady? Dlaczego powinieneś korzystać z telemedycyny?
Zdalna konsultacja z lekarzem to nowoczesna forma leczenia, rozpowszechniona głównie po pandemii koronawirusa. Dlaczego się przyjęła w Polsce? Jakie są…
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby może dotyczyć nawet 9 milionów Polaków. Niestety świadomość Polaków na temat tej choroby (NAFLD) jest na zatrważająco niskim poziomie.
O tym schorzeniu nie słyszała większość respondentów badania IPSOS „Polacy, a niealkoholowe stłuszczenie wątroby”. A może ono u niektórych pacjentów prowadzić nawet do rozwoju zwłóknienia, marskości lub raka wątrobowokomórkowego. Wyniki tego badania wykazały, że aż 87% badanej grupy nie ma świadomości istnienia tej choroby.
Stłuszczeniem nazywamy zwiększone odkładanie tłuszczu w obrębie komórek wątrobowych. Według eksperta dr Beaty Cywińskiej-Durczak, niealkoholowe stłuszczenie wątroby to choroba cywilizacyjna XXI wieku.
Głównymi czynnikami ryzyka tej choroby jest otyłość i nadwaga. Według danych NAFLD występuje u 70% osób z otyłością i 55,5% dotkniętych cukrzycą typu 2.
Respondenci wykazali niepokojący brak świadomości na temat niealkoholowego stłuszczenia wątroby. O chorobie nigdy nie słyszało aż 48% kobiet i 49% mężczyzn. Nigdy nie spotkało się z tym określeniem aż 47% osób ze wskaźnikiem BMI powyżej 40 kg/m2 (otyłość stopnia III). Co gorsza, brak wiedzy na temat NAFLD występuje u znacznego procenta osób z chorobami towarzyszącymi: nadciśnieniem tętniczym – 43%, cukrzycą typu 2 – 45% czy hipercholesterolemią – 39%.
„NAFLD dotyczy bardzo dużej grupy ludzi, około 24% populacji Europy, co w skali Polski możemy obliczyć, że dotyczyć może nawet 9 milionów Polaków. Spośród badanej grupy Polaków wiemy, że stłuszczenie wątroby może wystąpić nawet u 77,5% Polaków z BMI powyżej 25, czyli już kiedy występuje nadwaga i powyżej 30 BMI, czyli kiedy występuje otyłość, to ryzyko rośnie i jest to alarmujące, ponieważ ten odsetek jest rzeczywiście wysoki” – ostrzega dr Beata Cywińska-Durczak, Manager Medyczny w firmie Sanofi.
Należy mieć na względzie to, że wątroba nie boli i nie daje typowych objawów. Symptomy NAFLD są zazwyczaj mało charakterystyczne.
Może pojawić się:
Z badań wykonanych w specjalnie przygotowanym do tych celów busie w polskich miastach skorzystało prawie 2,5 tysiąca osób. Stłuszczenie wątroby stwierdzono u ponad 58% osób z ogólnej liczby przebadanych, natomiast w grupie osób z nadwagą i otyłością stłuszczenie stwierdzono aż u 77,5% osób.
„Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby to problem, który dotyczy większości Polaków, szczególnie tych z nadmierną masą ciała. Faktycznie znaczenie tutaj będzie miał nasz odpowiedni styl życia, czyli dieta – to jak jemy, no i też oczywiście aktywność fizyczna. Optymalna dieta w prewencji NAFLD, ale również w wspomaganiu leczenia i w leczeniu tej choroby to dieta bazująca na zasadach diety śródziemnomorskiej.” – tłumaczy ekspert, mgr Klaudia Wiśniewska dietetyk kliniczny, ekspert kampanii „Wątroba się sprawdza”.
Z badań przesiewowych można wyciągnąć wyraźne wnioski, że ryzyko stłuszczenia wątroby jest skorelowane ze wskaźnikiem BMI. Nadwaga jest podobnym czynnikiem ryzyka rozwoju stłuszczenia jak i otyłość. Oznacza to, że osoby z nadwagą, a niezależnie też z otyłością i innymi chorobami towarzyszącymi – cukrzycą, nadciśnieniem, hiperlipidemią itp., powinny być aktywnie badane w kierunku stłuszczenia i zależenie od wyniku poddane szczegółowej diagnostyce lub leczeniu.
Eksperci podkreślają, że najbardziej szkodliwymi czynnikami dla wątroby jest nadmiar tłuszczu i cukru w diecie. Szybkim badaniem, które może nam pomóc w rozpoznaniu NAFLD na wczesnym etapie jest USG jamy brzusznej. Konieczne jest podejmowanie edukacyjnych inicjatyw i projektów, aby uświadamiać pacjentów, ale także przyspieszyć diagnostykę i wczesną interwencję. Wątroba ma niezwykłe zdolności regeneracyjne, dlatego nawet pomimo wykrycia choroby tego narządu warto niezwłocznie podjąć działania lecznicze.
Zdalna konsultacja z lekarzem to nowoczesna forma leczenia, rozpowszechniona głównie po pandemii koronawirusa. Dlaczego się przyjęła w Polsce? Jakie są…
Francuska firma BOYDSense opracowuje pierwszą nieinwazyjną technologię monitorowania cukrzycy, która wykorzystuje biomarkery oddechowe do przewidywania poziomu glukozy. Pomiar glukozy poprzed…
Ciężko sobie wyobrazić prowadzenie terapii żywieniowej, bez kooperacji zespołu medycznego z dietetykiem klinicznym. Ich rolą jest prowadzenie pacjentów niedożywionych czy…
W wykazie leków refundowanych dla diabetyków od 1 lipca 2019 r. cofnięta została refundacja leku DIAPREL MR 60 mg. Dawka zalecana przez WHO.
Liczba chorych na cukrzycę stale wzrasta. Mimo licznych działań edukacyjno-żywieniowych podejmowanych na całym świecie, według danych WHO, liczba chorych na…
W dniach 27 marca 2021 roku, w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni, odbędzie się pierwsza edycja największej polskiej konferencji dotyczącej…