Aktualności

Przechorowałeś COVID-19? Sprawdź poziom glukozy

Anna Bajerska | 21 kwietnia 2022

Osoby, które przechorowały COVID-19, są bardziej narażone na rozwój cukrzycy – wynika z badań, przeprowadzonych w USA i Niemczech na grupie ponad 180 tys. pacjentów. Ryzyko to wzrastało wraz z natężeniem objawów choroby i największe było u pacjentów hospitalizowanych z powodu zakażenia SARS-CoV-2 lub przyjętych na oddział intensywnej opieki medycznej.

Z badania, którego wyniki opublikowano na łamach JAMA, wynika, że u dzieci i młodzieży ryzyko nabycia cukrzycy typu 1 po przechorowaniu COVID-19 wzrasta prawie 2,6-krotnie.
Ryzyko rozwoju cukrzycy po przechorowaniu COVID-19 dotyczy także dorosłych – wynika z badań amerykańskich i niemieckich.
Bardziej narażone są osoby, które ciężko przeszły zakażenie SARS-CoV-2. Znaczenie miał także wiek. Osoby po 65. roku życia były bardziej obciążone ryzykiem rozwoju cukrzycy niż osoby młodsze.
Badania sugerują, że koronawirus SARS-CoV-2 może infekować wytwarzające insulinę komórki beta trzustki i replikować w nich. Prowadzi to następnie do upośledzenia wytwarzania i wydzielania insuliny.
Stężenie glukozy powinno być oznaczane u pacjentów po COVID-19.
Pierwsze doniesienia o większym narażeniu na cukrzycę dotyczyły dzieci chorujących na COVID-19.

– Na łamach pisma “Journal of the American Association” (JAMA) ukazała się ostatnio praca na ten temat. Opisano w niej wnioski płynące z badania obserwacyjnego mówiące o tym, że u dzieci i młodzieży ryzyko nabycia cukrzycy typu 1 po przechorowaniu COVID-19 wzrasta prawie 2,6-krotnie. Warto przypomnieć, że SARS-CoV-2 nie byłby pierwszym wirusem, który ma infekcyjny potencjał do wywołania cukrzycy. Na przykład wirus Epsteina-Barr (EBV), który jest bardzo rozpowszechniony na całym świecie, może być także czynnikiem etiologicznym tej choroby – mówi prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska, wirusolog i immunolog, która gościła w programie „Skutki COVID-19: komentarz eksperta”.

Ryzyko cukrzycy zależne od nasilenia objawów COVID-19
Teraz okazuje się, że ryzyko rozwoju cukrzycy po przechorowaniu COVID-19 dotyczy także dorosłych. Niedawno ukazały się prace z dwóch ośrodków w Stanach Zjednoczonych i Niemczech. Wnioski oparto na badaniu bardzo licznych grup pacjentów, bo 181 280 oraz 35 865 uczestników z potwierdzonym COVID-19.

– Oczywiście wykorzystano także grupy kontrolne, równoważne pod względem płci, rasy i wieku. W obu badaniach niezależnie stwierdzono znacznie podwyższone ryzyko pojawienia się cukrzycy po przechorowaniu COVID-19. Ryzyko to wzrastało wraz z natężeniem objawów choroby i największe było u pacjentów hospitalizowanych lub przyjętych na oddział intensywnej opieki medycznej. Znaczenie miał także wiek. Osoby po 65. roku życia były bardziej obciążone ryzykiem rozwoju cukrzycy niż osoby młodsze. U osób, które nie były hospitalizowane z powodu zakażenia SARS-CoV-2, cukrzycę diagnozowano u 8,28 osób na 1000 w ciągu 12 miesięcy od infekcji, co było częstsze niż w grupie kontrolnej, bez COVID-19 w wywiadzie. Gdy sobie uświadomimy globalną liczbą pacjentów z COVID-19, osoby z nowo diagnozowaną cukrzycą stanowią poważny odsetek – mówi prof. Szuster-Ciesielska.

Dlaczego COVID-19 zwiększa ryzyko cukrzycy
Jakie mechanizmy leżą u podłoża pojawienia się cukrzycy po przechorowaniu COVID-19? Wyniki badań sugerują, że koronawirus SARS-CoV-2 może infekować wytwarzające insulinę komórki beta trzustki i replikować w nich. Prowadzi to następnie do upośledzenia wytwarzania i wydzielania insuliny. Innym wyjaśnieniem jest nadmierna odpowiedź immunologiczna lub autoimmunizacja oraz utrzymujące się zapalenie o niskim stopniu nasilenia, które prowadzi do insulinooporności.

Czy zatem, w świetle obecnej wiedzy, stężenie glukozy powinno być oznaczane u pacjentów po COVID-19?

– Zdecydowanie tak. Tym bardziej, że to przecież łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie badanie. Nie powinno być zresztą jedynym, które powinien mieć wykonane pacjent po przejściu COVID-19. Równie ważne są np. próby wątrobowe. Przybywa dowodów naukowych, że cukrzyca jest przejawem długoterminowych objawów COVID-19, a strategia opieki nad pacjentami powinna obejmować także identyfikację i leczenie cukrzycy – mówi prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska.

Więcej w materiale wideo. Zapraszamy do oglądania na https://pulsmedycyny.pl/covid-19-zwieksza-ryzyko-rozwoju-cukrzycy-po-przechorowaniu-warto-sprawdzic-glukoze-we-krwi-1148085 .

Literatura

Źródło: Puls Medycyny
https://pulsmedycyny.pl/covid-19-zwieksza-ryzyko-rozwoju-cukrzycy-po-przechorowaniu-warto-sprawdzic-glukoze-we-krwi-1148085

O autorze Redakcja

Cukrzyca.pl, jeden z wiodących portali gromadzący wiedzę o cukrzycy, który powstał z myślą o osobach chorych na cukrzycę szukających wsparcia oraz informacji na temat choroby. Artykuły, poradniki i materiały informacyjne są tworzone przez ekspertów w dziedzinach takich jak: diabetologia, dietetyka, psychologia i edukacja diabetologiczna.

Przeczytaj także

Bioniczna Rewolucja: Fascynująca opowieść o powstawaniu 3D bionicznej trzustki