FreeStyle Libre – zasady refundacji w 2024
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 27 października 2022 roku (1) zmieniającym rozporządzenie w sprawie wykazu wyrobów medycznych wydawanych…
Osoby, które przechorowały COVID-19, są bardziej narażone na rozwój cukrzycy – wynika z badań, przeprowadzonych w USA i Niemczech na grupie ponad 180 tys. pacjentów. Ryzyko to wzrastało wraz z natężeniem objawów choroby i największe było u pacjentów hospitalizowanych z powodu zakażenia SARS-CoV-2 lub przyjętych na oddział intensywnej opieki medycznej.
– Na łamach pisma “Journal of the American Association” (JAMA) ukazała się ostatnio praca na ten temat. Opisano w niej wnioski płynące z badania obserwacyjnego mówiące o tym, że u dzieci i młodzieży ryzyko nabycia cukrzycy typu 1 po przechorowaniu COVID-19 wzrasta prawie 2,6-krotnie. Warto przypomnieć, że SARS-CoV-2 nie byłby pierwszym wirusem, który ma infekcyjny potencjał do wywołania cukrzycy. Na przykład wirus Epsteina-Barr (EBV), który jest bardzo rozpowszechniony na całym świecie, może być także czynnikiem etiologicznym tej choroby – mówi prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska, wirusolog i immunolog, która gościła w programie „Skutki COVID-19: komentarz eksperta”.
Teraz okazuje się, że ryzyko rozwoju cukrzycy po przechorowaniu COVID-19 dotyczy także dorosłych. Niedawno ukazały się prace z dwóch ośrodków w Stanach Zjednoczonych i Niemczech. Wnioski oparto na badaniu bardzo licznych grup pacjentów, bo 181 280 oraz 35 865 uczestników z potwierdzonym COVID-19.
– Oczywiście wykorzystano także grupy kontrolne, równoważne pod względem płci, rasy i wieku. W obu badaniach niezależnie stwierdzono znacznie podwyższone ryzyko pojawienia się cukrzycy po przechorowaniu COVID-19. Ryzyko to wzrastało wraz z natężeniem objawów choroby i największe było u pacjentów hospitalizowanych lub przyjętych na oddział intensywnej opieki medycznej. Znaczenie miał także wiek. Osoby po 65. roku życia były bardziej obciążone ryzykiem rozwoju cukrzycy niż osoby młodsze. U osób, które nie były hospitalizowane z powodu zakażenia SARS-CoV-2, cukrzycę diagnozowano u 8,28 osób na 1000 w ciągu 12 miesięcy od infekcji, co było częstsze niż w grupie kontrolnej, bez COVID-19 w wywiadzie. Gdy sobie uświadomimy globalną liczbą pacjentów z COVID-19, osoby z nowo diagnozowaną cukrzycą stanowią poważny odsetek – mówi prof. Szuster-Ciesielska.
Jakie mechanizmy leżą u podłoża pojawienia się cukrzycy po przechorowaniu COVID-19? Wyniki badań sugerują, że koronawirus SARS-CoV-2 może infekować wytwarzające insulinę komórki beta trzustki i replikować w nich. Prowadzi to następnie do upośledzenia wytwarzania i wydzielania insuliny. Innym wyjaśnieniem jest nadmierna odpowiedź immunologiczna lub autoimmunizacja oraz utrzymujące się zapalenie o niskim stopniu nasilenia, które prowadzi do insulinooporności.
Czy zatem, w świetle obecnej wiedzy, stężenie glukozy powinno być oznaczane u pacjentów po COVID-19?
– Zdecydowanie tak. Tym bardziej, że to przecież łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie badanie. Nie powinno być zresztą jedynym, które powinien mieć wykonane pacjent po przejściu COVID-19. Równie ważne są np. próby wątrobowe. Przybywa dowodów naukowych, że cukrzyca jest przejawem długoterminowych objawów COVID-19, a strategia opieki nad pacjentami powinna obejmować także identyfikację i leczenie cukrzycy – mówi prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska.
Źródło: Puls Medycyny
https://pulsmedycyny.pl/covid-19-zwieksza-ryzyko-rozwoju-cukrzycy-po-przechorowaniu-warto-sprawdzic-glukoze-we-krwi-1148085
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 27 października 2022 roku (1) zmieniającym rozporządzenie w sprawie wykazu wyrobów medycznych wydawanych…
W internecie można natknąć się na reklamę “pierwszego przenośnego nieinwazyjnego glukometru firmy Medtronic”, który rzekomo mierzy poziom glukozy bez nakłuwania…
Rok 2024 przyniesie wiele zmian w systemie ochrony zdrowia. Zmiany dotyczą refundacji leków na cukrzycę, leków na zamówienie, programów lekowych,…
Pojawiają się doniesienia o potencjalnym zanieczyszczeniu leków na cukrzycę. Metformina, zażywana przez dwa miliony Polaków, może zawierać silnie trujący środek….
Na dzień 30 lipca 2019 r. przypada Międzynarodowy Dzień Sernika! Tradycyjne serniki bardzo szybko podnoszą glikemię i są wysokokaloryczne, ponieważ…
Dwie trzecie dzieci z cukrzycą typu 1 ma próchnicę zębów – wynika z badań BMC Oral Health. Dwadzieścia lat badań…