Rola błonnika w diecie diabetyka: Jak włączyć go do codziennych posiłków?
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Na dzień 30 lipca 2019 r. przypada Międzynarodowy Dzień Sernika! Tradycyjne serniki bardzo szybko podnoszą glikemię i są wysokokaloryczne, ponieważ zawierają sporo tłuszczu. Zastępując cukier ksylitolem i na przykład zastępując część masy serowej owocami, sprawiamy, że sernik staje się lżejszy. Poniżej znajduje się przepis na idealny sernik dla diabetyka!
Składniki na 10-12 porcji:
Sposób przygotowania sernika znajduje się pod banerem. Czytaj dalej ->
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę, a żółtka zmiksuj z sokiem z cytryny i masłem, dodaj twaróg. Miksuj do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodać ubite z ksylitolem białka i delikatnie wymieszaj.
Formę wyłóż herbatnikami, wylej masę serową.
Piecz godzinę.
KCAL | WW | WBT |
220 | 1,5 | 2 |
Błonnik pokarmowy to składnik, o którym często słyszymy w kontekście zdrowej diety, ale jego znaczenie dla diabetyków jest wręcz nieocenione….
Jesień to idealny czas na nowe inspiracje kulinarne, również dla osób z cukrzycą. Sezonowe warzywa oraz owoce o niskim indeksie…
Cukrzyca należy do najczęściej występujących chorób przewlekłych na świecie. Związane z nią komplikacje mogą wpływać na różne układy i narządy,…
Wigilia i okres Bożego Narodzenia to przepiękny czas. W większości celebrujemy go przy świątecznym stole zastawionym tradycyjnymi przysmakami. Święta z…
Na początku kwietnia rusza Bieg Po Zdrowie dla Mikołaja! Weźcie udział w Wielkanocnej Piątce i zbierzcie pieniądze na uratowanie Mikołaja!…
W ostatnich latach spożycie cukru na osobę w Polsce drastycznie wzrosło. Aż o kilka procent wzrosła liczba osób z nadwagą…